Το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης που μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλες τις πλευρές είναι η ομοσπονδιακή λύση, αναφέρει στο μήνυμά του για το Ραμαζάν Μπαϊράμ που αρχίζει σήμερα Τρίτη, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι ο ίδιος επέδειξε με μεγάλο ζήλο κάθε προσπάθεια λαμβάνοντας τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για ομοσπονδιακή λύση.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ξεφύγεις από τον δρόμο που πιστεύεις ότι είναι ο σωστός και αυτό προσπάθησε ο ίδιος να κάνει στο Κυπριακό, με τη σημαντική σε ψήφους στήριξη που είχε πάρει από τον κόσμο όταν εξελέγη και την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο κόσμος αυτός.
 

«Όπως σας υποσχέθηκα και στο πλαίσιο της δικής σας έγκρισης, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις για να έρθει στο νησί μας η ειρήνη και η ευημερία, να μην ζήσουμε ξανά τον πόνο του παρελθόντος» τόνισε.

Παρ’ όλη αυτή την προσπάθεια, ανέφερε, η Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα έληξε χωρίς αποτέλεσμα και υποστήριξα ότι γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη καθοριστικό ρόλο έπαιξε η στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας.
 

«Από τότε μέχρι σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας συμπεριφοράς κλυδωνισμού της ε/κ πλευράς. Κάποτε μιλούν πίσω από κλειστές πόρτες για λύση δύο κρατών, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά μάθαμε ότι λένε ‘δεν είπαμε κάτι τέτοιο, ίσως συνομοσπονδία’.

»Μετά μπέρδεψαν για τα καλά τα πράγματα μιλώντας τη μια για ‘χαλαρή ομοσπονδία’ και την άλλη για ‘αποκεντρωμένη’. Και σαν να μην έφτανε αυτό επέδειξαν μια συγκεκαλυμμένη στάση απόρριψης και αμφισβήτησης της πολιτικής μας ισότητας, ως βασικής παραμέτρου» υπογράμμισε.

Είναι φυσιολογικό απέναντι σε αυτή τη στάση να θεωρείται ότι οι Ε/κ πλέον δεν θέλουν τη δημιουργία ενός κοινού οικοδομήματος και να υπάρχει απαισιοδοξία, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι αυτοί που – ως αποτέλεσμα αυτού του θεωρήματος – απορρίπτουν τις παραμέτρους του ΟΗΕ, σέρνονται πίσω από στόχους που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και ενώ μιλούν για λύση που θα τύχει διαπραγμάτευσης, από την άλλη πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει μέσω διαπραγματεύσεων μια φόρμουλα δύο χωριστών, ανεξάρτητων κρατών, «το λιγότερο κοροϊδεύουν τον κόσμο».

Οι Ε/κ, με τη δική τους έγκριση είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν ένα ανεξάρτητο, χωριστό και κυρίαρχο κράτος των Τ/κ, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέροντας ότι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος μπορεί να ακούγεται καλό στ’ αυτιά του κόσμου, αλλά υπό τις παρούσες συγκυρίες και συνθήκες δεν φαίνεται πιθανό στο μέλλον.
 

«Γι’ αυτόν τον λόγο το να λέει κάποιος ότι η ομοσπονδιακή λύση έχει αναλωθεί, ήρθε η μέρα να δούμε (τη λύση) δύο χωριστά κράτη εντός της ΕΕ, τί κρίμα να σκέφτεται κάποιος ότι είναι αυτό ένα ρεαλιστικό μοντέλο και να δημιουργεί όνειρα στον κόσμο, να μην του λέει την πραγματικότητα» ανέφερε ο κ.Ακιντζί.

Ως ένα άτομο, είπε, που παίρνει την εντολή από τον «λαό» και ως «πρόεδρος», δεν τον αφορούν τα όνειρα, αλλά οι πραγματικότητες. Λόγω της στάσης της ε/κ ηγεσίας, πρόσθεσε, ο δρόμος προς την ομοσπονδιακή λύση είναι αντιμέτωπος σήμερα με σοβαρά προβλήματα.

«Ο,τι και να συμβεί εμείς δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη σωστή και δίκαιη στάση μας. Τη στιγμή που θα κολλήσουμε σε ένα στόχο που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, που είναι εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ, είναι ξεκάθαρο το τί θα συμβεί. Θα βολέψουμε την αδιάλλακτη ε/κ ηγεσία. Θα βρουν ευκαιρία να λένε ακόμα πιο δυνατά ότι η τ/κ πλευρά και η Τουρκία είναι αυτές που δεν θέλουν λύση. Δεν έχω πρόθεση, όσο είμαι σε αυτή τη θέση, να επιτρέψω σε κάτι τέτοιο να συμβεί. Η μεγαλύτερη δύναμη σε αυτό το θέμα, είναι η δική σας εμπιστοσύνη»

Ο Μουσταφά Ακιντζί σχολίασε και το αποτέλεσμα των Κύπρος: Ευρωεκλογών λέγοντας ότι για πρώτη φορά τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς δεν έχουν τις μισές έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 

«Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες ισορροπίες πλέον στο ΕΚ. Είναι σίγουρα πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να κάνουμε τις απαραίτητες αξιολογήσεις για τους πολίτες μας που βλέπουν το μέλλον τους στην ΕΕ» είπε.

Κατά τον κ. Ακιντζί, σε αυτές τις Ευρωεκλογές σημειώθηκε και μια σημαντική πρωτιά για την Κύπρο και αυτή ήταν η εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο ΕΚ.

«Συγχαίροντας τον ίδιο, πιστεύω ότι πρέπει να γίνονται σχόλια γι’ αυτό το γεγονός χωρίς να παραβλέπουν τη σημασία αυτού, ούτε και να είναι αχρείαστα υπερβολικά. Από μόνο του αυτό το γεγονός είναι χαρακτηριστικό.

»Ο κ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι ένας αξιόλογος ακαδημαϊκός που εδώ και χρόνια ζει στη νότια Κύπρο, εργάζεται εκεί, μιλά και τις δύο επίσημες γλώσσες και έχει δεσμούς και με τις δύο πλευρές. Για τα χαρακτηριστικά που έχω παραθέσει είναι κάτι μοναδικό. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν είναι ένα παράδειγμα που μπορείς να γενικεύσεις» επισήμανε.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ως τ/κ κοινότητα διεκδικούν τα δικαιώματά τους, προσθέτοντας πως από τις 6 έδρες στο ΕΚ οι δύο ανήκουν στην τ/κ κοινότητα. «Ο αγώνας μας στρέφεται στο να πάρουμε αυτό το δικαίωμά μας».

Δεν μπορεί όμως, συνέχισε, να θεωρείται η εκλογή του κ. Κιζίλγιουρεκ ότι είναι σαν να πήραν οι Τ/κ τη μία από τις δύο έδρες. «Αλλωστε, ούτε και ο κ. Κιζίλγιουρεκ προέβαλλε έναν τέτοιο ισχυρισμό και έχει δηλώσει ότι συμμετείχε σε αυτές τις Ευρωεκλογές ως ένας ευρωπαίος πολίτης».

Δεν πρέπει επιπλέον να παραβλέπεται το γεγονός ότι ο κ. Κιζίλγιουρεκ είναι ένας Τ/κ που πιστεύει στην ομοσπονδιακή λύση, η οποία βασίζεται στην πολιτική ισότητα και επιθυμεί την ειρήνη στην Κύπρο, συμπλήρωσε ο κ. Ακιντζί και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Κιζίλγιουρεκ θα δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στα ΜΟΕ λέγοντας ότι μετά τα νέα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου στις 12 Νοεμβρίου 2018, υπάρχει μόνιμη σύνδεση στα ηλεκτρικά δίκτυα και οι δύο πλευρές μπορούν να προμηθεύονται ρεύμα από την άλλη χωρίς διακοπές ενώ σύντομα θα λυθεί και το θέμα των κινητών τηλεφώνων αφού οι παροχείς και στις δύο πλευρές έχουν κάνει τις απαραίτητες συμφωνίες με εταιρεία στην Ελβετία και οι τεχνικές προετοιμασίες ολοκληρώνονται σύντομα.

Συνεχίζονται, πρόσθεσε, και οι εργασίες αποναρκοθέτησης του τ/κ – όπως τον χαρακτήρισε – στρατού σε συνεργασία και διάλογο με τα ΗΕ. Ευχήθηκε επίσης να έχουν θετικά αποτελέσματα και οι ενέργειες που συνεχίζονται για την επιστροφή έργων ζωγραφικής ε/κ καλλιτεχνών και αρχείου του ΡΙΚ για τ/κ καλλιτέχνες της περιόδου προ του 1963.

Αυτή τη μέρα του μπαϊραμιού θέλω να στείλω ακόμα μια φορά μήνυμα ειρήνης και φιλίας και σε σας και προς την τ/κ κοινότητα, ανέφερε επίσης ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι η Κύπρος έχει περάσει από πολύ πόνο, «σε κάποιες περιόδους περισσότεροι Τ/κ, σε κάποιες περισσότεροι οι Ε/κ», σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές λόγω του ακραίου εθνικισμού προκάλεσαν κακό η μία στην άλλη.

«Το πρώτο βήμα προς τον δρόμο της λύσης είναι η παραδοχή ότι και οι δύο πλευρές έχουν υποφέρει. Αυτό το βλέπουμε και το αποδεχόμαστε. Σε αυτό το όμορφο νησί μπορούμε να είμαστε μαζί. Οπως μοιραστήκαμε τον πόνο στο παρελθόν, μπορούμε να μοιραστούμε σε αυτό το όμορφο νησί τη διοίκηση και τον πλούτο. Εάν δεν το πετύχουμε αυτό είναι ξεκάθαρο το τί θα συμβεί. Θα συνεχιστεί κατά μόνιμο τρόπο ο διαχωρισμός, που δεν μας αξίζει».

Κατά τον κ. Ακιντζί, εάν δεν προχωρήσουμε προς μια ομοσπονδιακή λύση με ισότητα και ασφάλεια στην Κύπρο και δεν μοιραστούμε τον φυσικό πλούτο γύρω από το νησί, «αυτό που θα γίνει είναι να συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση. Πλέον, όμως, το υφιστάμενο καθεστώς δεν θα παραμείνει στάσιμο και μπορεί να προχωρήσει σε πιο επικίνδυνο σημείο. Ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο, μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο».

Αυτό σίγουρα δεν το θέλουμε και ο τρόπος για να το εμποδίσουμε είναι να κάνουμε βήματα προς την ειρήνη και τη λύση, τόνισε ο τ/κ ηγέτης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και ευχήθηκε να επικρατήσει η λογική και ο νούσιμος τρόπος σκέψης.

Πηγή: ΚΥΠΕ