H εκτόξευση του αριθμού των μολύνσεων του νέου κορωνοϊού στην Κίνα, οδηγεί μια –μια τις Ευρωπαϊκές χώρες στη λήψη αυστηρών αποφάσεων, προκειμένου να προλάβουν την πιθανότητα της ταχείας διάδοσης του στη Γηραιά Ήπειρο. Έχοντας ως δεδομένο ότι παρά την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν στις 8 Ιανουαρίου την υποχρεωτική καραντίνα αυτών που φτάνουν στη χώρα και θα επιτρέψουν εκ νέου στους Κινέζους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, έπειτα από τρία χρόνια απομόνωσης, οι χώρες της Ευρώπης καλούνται να λάβουν τα μέτρα τους, ώστε να μην υπάρξει νέα έκρηξη μολύνσεών από τον νέο κορωνοϊό. 

Την αρχή λοιπόν, έκανε η Ισπανία, η οποία πρώτη ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα απαιτείται να έχουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά της COVID-19, για να εισέλθουν στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα 30/12, η Ισπανίδα υπουργός Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησε αμέσως μετά το ισραηλινό υπουργείο Υγείας που ανακοίνωσε επίσης σήμερα Παρασκευή, την επιβολή τεστ Covid για όλους τους ξένους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Φυσικά μετά τις δύο αυτές χώρες σειρά πήρε η Γαλλία, η οποία ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Κίνα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την νέα Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους, αλλά και να φορούν προστατευτική μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Παρόμοια αυστηρά μέτρα σκοπεύουν να εφαρμόσουν και αρκετές ακόμη χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με τις επίσημες ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία Υγείας να δίνονται στη δημοσιότητα τα πρώτα 24ωρα του νέου έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποφάσεις της Ισπανίας

«Σε εθνικό επίπεδο, θα εφαρμόσουμε ελέγχους στα αεροδρόμια κατά τους οποίους θα απαιτείται από όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID-19 ή πιστοποιητικό που να δείχνει πλήρες σχήμα εμβολιασμού», δήλωσε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η η Ισπανίδα υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας, η οποία δεν διευκρίνισε από πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ έπεται της άρσης των υγειονομικών περιορισμών από τις κινεζικές αρχές, η οποία είχε ως αποτέλεσμα θεαματική έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης λαμβάνεται την επομένη της άτυπης συνόδου στις Βρυξέλλες που συγκάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξεύρεση συντονισμένης προσέγγισης των κρατών μελών για το θέμα, η οποία όμως δεν κατέληξε σε απόφαση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, η Ισπανία είναι μετά την Ιταλία, η χώρα που επλήγη πιο σκληρά τον Μάρτιο του 2020 από την πανδημία της COVID-19. Η ισπανική κυβέρνηση επέβαλε πολύ αυστηρό λοκντάουν που σημάδεψε βαθειά τον πληθυσμό.

Πριν από την Ισπανία, μόνον η Ιταλία, μεταξύ των 27 της ΕΕ, έλαβε τις τελευταίες μέρες την απόφαση να αξιώνει αρνητικά τεστ για την COVID-19 από τους επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα. Εκτός ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν λάβει παρόμοιο μέτρο.

«Ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι η πιθανότητα νέα παραλλαγμένα στελέχη που δεν ελέγχονται να εμφανιστούν στην Κίνα», υπογράμμισε η Νταρίας.

Σημείωσε επίσης ότι η Ισπανία εργάζεται για την σύγκληση συνόδου υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση στην κρίση, επιβεβαιώνοντας ως εκ τούτου ότι η Μαδρίτη ανέμενε περισσότερα από την σύνοδο που έγινε την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

«Γνωρίζουμε την σημασία που έχει να δρούμε με συντονισμένο τρόπο, αλλά και την σημασία να δρούμε με ταχύτητα», συνέχισε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, αναφερόμενη στην υγειονομική κατάσταση της χώρας, η οποία κατέβαλε βαρύ τίμημα στην πανδημία.

«Γι’ αυτόν τον λόγο θα υπογραμμίσουμε την ανάγκη αναθεώρησης των συστάσεων προκειμένου να ζητάμε το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID ή το αντίστοιχο από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα», πρόσθεσε η Νταρίας, διευκρινίζοντας ότι η Ισπανία ήθελε αυτό να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το μέτρο αυτό θα συνιστά την καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για όλους», σημείωσε σχετικά.

Οι αποφάσεις του Ισραήλ

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 30/12, την επιβολή τεστ Covid για όλους τους ξένους ταξιδιώτες από την Κίνα, που βιώνει μια έκρηξη μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό.

Ο υπουργός Υγείας Αριέ Ντέρι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το βράδυ της Πέμπτης, είχε συνεδρίαση με ανώτερους αξιωματούχους δημόσιας υγείας για να κάνει έναν απολογισμό του αντίκτυπου για το Ισραήλ από τη δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του ιού στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, «αποφασίστηκε να δοθεί εντολή σε ξένες αεροπορικές εταιρείες να δέχονται ξένους πολίτες σε πτήση από την Κίνα προς το Ισραήλ μόνο αν διαθέτουν (αρνητικό) τεστ για Covid», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός επίσης ζήτησε τη δημιουργία ενός «εθελοντικού» διαγνωστικού κέντρου για άτομα που επιστρέφουν από την Κίνα και συνέστησε «να αποφεύγουν» τα ταξίδια σε αυτή τη χώρα.

Οι αποφάσεις της Γαλλίας

Όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα στη Γαλλία θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους, ανακοίνωσε απόψε η γαλλική κυβέρνηση.

Λόγω της εκτόξευσης του αριθμού των μολύνσεων στην Κίνα, η Γαλλία ακολουθεί το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας, των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών που επέβαλαν περιορισμούς.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό πριν από την επιβίβασή τους και να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Οι αποφάσεις της Βρετανίας

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε ότι από τις 5 Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών από το Πεκίνο.

Έτσι ακολουθεί το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών που επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ινδία ή το Ισραήλ.

«Ενώ τα κρούσματα της Covid αυξάνονται στην Κίνα, πριν από το άνοιγμα των συνόρων της χώρας την επόμενη εβδομάδα, το σωστό για εμάς είναι να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη και συνετή προσέγγιση ανακοινώνοντας προσωρινά μέτρα ενόσω θα μελετούμε τα δεδομένα», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ σε μια ανακοίνωσή του.

Όλοι οι επιβάτες απευθείας πτήσεων από την ηπειρωτική Κίνα θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρησή τους. Το μέτρο αυτό ισχύει μόνο για την Αγγλία, ωστόσο η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για άλλους προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου (Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).

Επιπλέον, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές θα διενεργούν τυχαία τεστ σε ορισμένους επιβάτες κατά την άφιξή τους, κυρίως για να εντοπίζουν τυχόν νέες παραλλαγές του ιού.

Τι ισχύει στην Ιταλία – Ποιο είναι το σχέδιο δράσης

Από την πλευρά της, η Ιταλία σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης μπορεί να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων κατά του νέου κορωνοϊού.

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας μελετά συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν, σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας κορωνοϊού και αύξησης των μολύνσεων, σε ό,τι αφορά ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Υγείας, σε εσωτερική του εγκύκλιο, γράφει ότι ορισμένα από τα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή, αν κριθεί αναγκαίο, είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, η αύξηση της τηλεργασίας, η μείωση των εκδηλώσεων που παράγουν συνωστισμό.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στην χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στο σύνολο του πληθυσμού, και σε πέμπτη δόση για τις κατηγορίες πολιτών, υψηλού κινδύνου.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται, επίσης, ότι και σε περιφερειακό επίπεδο, οι αρμόδιες δομές θα πρέπει να ενισχύσουν, αν χρειαστεί, την παροχή υγειονομικής φροντίδας. Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση στη χώρα, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική μόνον για τους εργαζόμενους και επισκέπτες των νοσοκομείων και των οίκων ευγηρίας.

Τη Δευτέρα θα λάβουν αποφάσεις στο Βέλγιο

Σε κατάσταση επαγρύπνησης βρίσκονται και οι Βελγικές υγειονομικές αρχές. Το απόγευμα της Δευτέρας, θα συνεδριάσουν στο Βέλγιο οι ειδικοί της ομάδας διαχείρισης κινδύνων για να αξιολογήσουν την κατάσταση αναφορικά με τον νέο κορωνοϊό, όπως ανέφερε ο Βέλγος ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε στο Radio1 και θα αποφασίσουν για τα μέτρα που θα λάβουν.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης