Έντονη δραστηριότητα αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από το ζήτημα του Κοσσόβου.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, με θέμα το Κόσοβο, ενώ δύο μέρες νωρίτερα ο βοηθός υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ επισκέφθηκε το Βελιγράδι και συζήτησε το ίδιο θέμα με τη σερβική πολιτική ηγεσία.
Τη σερβική πρωτεύουσα επισκέπτεται, επίσης, αυτή την εβδομάδα ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάλογο με την Πρίστινα Ρόμπερτ Κούπερ.
Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών δίδονται με το «σταγονόμετρο» και προκαλείται η εντύπωση ότι καθοδηγούνται από τις σκοπιμότητες της κάθε πλευράς.
Η σερβική πολιτική ηγεσία προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ υποδηλώνει την πρόθεση για επανεκκίνηση, σε κάποιο βαθμό, της διαδικασίας για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσόβου.
Γίνεται λόγος για το «σχέδιο των τεσσάρων σημείων», το οποίο ποτέ δεν γνωστοποιήθηκε επισήμως, αλλά απ’ ό,τι διέρρευσε προβλέπει: «ειδική λύση για το βόρειο Κόσσοβο που θα λαμβάνει υπ’ όψιν το γεγονός ότι ‘οι Αλβανοί στο βορρά δεν αποτελούν πλειοψηφία’, δεύτερον ‘προστασία των μοναστηριών και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σέρβων’, τρίτον ‘προστασία της περιουσίας του κράτους και των πολιτών στο Κόσσοβο και τέλος ‘παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια και το μέλλον των Σέρβων που ζουν νότια του ποταμού Ίμπαρ’».
Οι τρεις τελευταίες προτάσεις στην ουσία καλύπτονται και από το σχέδιο Αχτισάρι που αποτέλεσε τη βάση για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και μόνο η πρώτη πρόταση θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης