Νέους σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις Κύπρου – ψευδοκράτους πυροδοτούν οι πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Μιλλιέτ» ότι οι κατοχικές Αρχές θα προχωρήσουν στο άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.
Ήδη η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε προκαταρκτικό διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο «υπουργός» Εξωτερικών των κατεχομένων της Κύπρου, Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν, είπε πως «είναι νωρίς ακόμη» να αναφερθούν μέτρα όπως αυτό, το χαρακτήρισε ωστόσο ως «ριζοσπαστικό βήμα».
Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «A Haber», ο Όζγκιουργκιουν επισήμανε παράλληλα, ότι «το καθεστώς των Βαρωσίων ορίστηκε με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ληφθεί τέτοια απόφαση, διότι, όπως είπε τα Βαρώσια τελούν υπό τουρκικό έλεγχο και διοίκηση.
«Απλώς, παραμένουν κλειστά. Συνεπώς το θέμα του εποικισμού των Βαρωσίων είναι απόφαση που θα λάβει η τουρκική πλευρά».
Άμεση ήταν η αντίδραση της κυπριακής πλευράς. Η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα σε Μέρα», είπε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ανώτερο σύμβουλο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, από τον οποίο θα ζητήσει επίσης την πλήρη διερεύνηση του θέματος.
Η κα Μαρκουλλή διαβεβαίωσε ότι από μια πρώτη έρευνα των υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπιστώθηκε ότι δεν έγινε οποιαδήποτε αλλαγή του «status quo» στην περιοχή, ούτε και γίνονται έργα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ωστόσο, η υπουργός τόνισε πως, σε περίπτωση που ευσταθούν οι τουρκικοί ισχυρισμοί, θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, τα οποία προνοούν μεταβίβαση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και την επιστροφή των νομίμων κατοίκων.
Η κα Μαρκουλλή προειδοποίησε ότι τυχόν εποικισμός της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου θα τερματίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Νωρίτερα, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, χαρακτήρισε την είδηση επανεγκατάστασης Ελληνοκυπρίων στην κλειστή περιοχή ως «επικίνδυνη κίνηση που στοχεύει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους» και κάλεσε τη Λευκωσία να αντιδράσει άμεσα στο θέμα.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Μιλλιέτ», η Τουρκία θα προχωρήσει την 1η Ιουλίου σε άνοιγμα της Αμμοχώστου για επανεγκατάσταση υπό τουρκικό έλεγχο, όσων Ελληνοκυπρίων έχουν εκεί περιουσία.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα στο ΡΙΚ, ο κ. Γαλανός επεσήμανε ότι πρόκειται «για κινήσεις τακτικής και αντιπερισπασμού και όχι ουσίας».
Πρέπει, είπε ο κ. Γαλανός, να καταστεί σαφές ότι το μόνο που μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 και του τελευταίου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, αφού αναλάβουν τον ρόλο τους τα Ηνωμένα Έθνη».