Όταν η Ιβάνα Γκαζίοβα έκανε άμβλωση ήταν έφηβη και δεν ήθελε να μιλήσει για αυτό σε κανέναν, εκτός από μία ξαδέλφη της. Έξι χρόνια αργότερα το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση της Σλοβακίας για τον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση την ώθησε να δημοσιοποιήσει την ιστορία της.

Η Γκαζίοβα, μια σερβιτόρα από την Μπρατισλάβα, μίλησε δημοσίως για την προσωπική της ιστορία στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, αποτελεί μέρος μιας γενικότερης τάσης προς την υιοθέτηση πιο συντηρητικών κοινωνικών πολιτικών στην Κεντρική Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 23χρονη Γκαζίοβα έχει κάνει ένα podcast, έχει δώσει συνεντεύξεις σε εφημερίδες και έχει μιλήσει σε ντοκιμαντέρ για την εμπειρία της, ενόψει της επικείμενης συζήτησης του νέου νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο.

Αν εγκριθεί το νομοσχέδιο, οι αμβλώσεις ως τη 12η εβδομάδα κύησης θα εξακολουθήσουν να είναι νόμιμες, όμως οι γυναίκες θα πρέπει να συγκεντρώνουν πολύ περισσότερα έγγραφα για να τους επιτραπεί να κάνουν την επέμβαση, αλλά και να δηλώνουν τους λόγους που της ώθησαν να επιλέξουν την άμβλωση.

Επίσης οι κλινικές όπου γίνονται αμβλώσεις δεν θα επιτρέπεται να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους, ενώ η υποχρεωτική περίοδος αναμονής πριν την επέμβαση θα διπλασιαστεί και θα φτάσει τις 96 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Σλοβακία, μια κυρίως καθολική και συντηρητική χώρα σε κοινωνικά ζητήματα, οι γυναίκες σπάνια μιλούν για την άμβλωση.

«Ακόμα και στα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης απουσιάζουν σχεδόν εντελώς πραγματικές ιστορίες για την άμβλωση, υπάρχει ακόμη στίγμα για το θέμα στην κοινωνία» αναφέρει η Αλεξάντρα Ντεμετριάνοβα, συντονίστρια εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας στη Σλοβακία.

Πέρυσι έγιναν στη Σλοβακία 7.153 αμβλώσεις, έναντι 6.000 το 2018. Ο αριθμός των αμβλώσεων έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί σε σχέση με μία δεκαετία πριν, όταν άγγιζαν τις 11.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χριστιανοί βουλευτές, που υπέβαλαν την πρόταση για πιο αυστηρούς ελέγχους στις αμβλώσεις, εκτιμούν ότι η μεταρρύθμιση θα βοηθήσει τις γυναίκες να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Όμως οι οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων τονίζουν ότι, αν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο, θα αντιβαίνει στα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα θέσει την υγεία των γυναικών σε κίνδυνο.

«Είναι μια ξεκάθαρη απόπειρα να περιοριστεί η πρόσβαση των γυναικών στις αμβλώσεις» κατήγγειλε η Αντριάνα Λαμάτσοβα, νομική σύμβουλος για την Ευρώπη του Κέντρου Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων, μια διεθνής οργάνωση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν λάβει γνωματεύσεις από δύο γιατρούς, μια αλλαγή η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα δυσκολέψει τις αμβλώσεις, κυρίως για τις πιο φτωχές γυναίκες στην επαρχία. Επίσης οι γυναίκες θα πρέπει να αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν την επέμβαση αυτή και να αποκαλύπτουν άλλες προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες θα μεταβιβάζονται στο Εθνικό Κέντρο Υγειονομικών Πληροφοριών της Σλοβακίας.

Επίσης περιορίζει τις πληροφορίες που μπορούν να δώσουν γιατροί δημοσίως για τις αμβλώσεις.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου εκτιμούν ότι αντικατοπτρίζει μια γενικότερη τάση προς πιο συντηρητικές κοινωνικές πολιτικές στην κεντρική Ευρώπη, όπως στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

«Αυτή η δεξιά τάση κατά των αμβλώσεων που ακολουθεί τα βήματα της Πολωνίας είναι επικίνδυνη» σχολίασε η Μαρτζ Μπέρερ, συντονίστρια της Διεθνούς Εκστρατείας για το Δικαίωμα των Γυναικών σε Ασφαλείς Αμβλώσεις.

«Υπάρχει ανησυχία ότι, αν καταφέρουν να θέσουν κάποιους περιορισμούς, θα συνεχίσουν να πιέζουν για περισσότερους, το κάνει η Πολωνία» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης