Του Κώστα Μπετινάκη

 Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εντελώς νέα συμμαχία στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου που θα έχει να αντιμετωπίσει το ενιαίο μέτωπο Ρωσίας-Ιράν και Κίνας. Η Κίνα εμφανίζεται ως ο νέος παράγοντας στο χώρο της Μέσης Ανατολής, με την παροχή στρατιωτικής αλλά και ανθρωπιστική βοήθειας στη Συρία.

«Περισσότεροι Κινέζοι στρατιωτικοί αναμένονται να φτάσουν τις επόμενες εβδομάδες», αποκάλυψε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Λιβάνου «Al-Masdar Al-‘Arabi» Σύρος αξιωματούχος.  Στις πληροφορίες που διαρρέουν γύρω από το ζήτημα, περιλαμβάνεται και η είδηση πως κινεζικό αεροπλανοφόρο κατευθύνεται προς τη Συρία, έχοντας ήδη περάσει τη διώρυγα του Σουέζ.

Σύμφωνα μάλιστα με το ισραηλινό ειδησεογραφικό website, DEBKAfile, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την ισραηλινή στρατιωτική μυστική υπηρεσία, το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning-CV-16, βρίσκεται ήδη στο συριακό λιμάνι Ταρτούς (Ταρσός) συνοδευόμενο από κινεζικό καταδρομικό που φέρει τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους.

Η κινεζική παρουσία στην εμπόλεμη περιοχή ανακοινώθηκε μερικά 24ωρα μετά την πληροφορία ότι τα ρωσικά βομβαρδιστικά χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Χαμαντάν στο Ιράν, ως σημείο εξόρμησης για να βομβαρδίσουν στόχους του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Και αφού η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία, συμφώνησαν στη δημιουργία στη Βαγδάτη, κέντρου συντονισμού των επιχειρήσεών τους εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

​Η αποκάλυψη για την κινεζική ανάμειξη στον πόλεμο της Συρίας, έγινε από το RT.com που τονίζει σε ανταπόκρισή του πόσο μεγάλης σημασίας είναι η προσφορά κινεζικής στρατιωτικής βοήθειας στην συριακή κυβέρνηση
Η αποκάλυψη για την κινεζική ανάμειξη στον πόλεμο της Συρίας, έγινε από το RT.com που τονίζει σε ανταπόκρισή του πόσο μεγάλης σημασίας είναι η προσφορά κινεζικής στρατιωτικής βοήθειας στην συριακή κυβέρνηση. Ενώ τονίζεται πως διαφαίνεται μια νέα συμμαχία με δεδομένο ότι και η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τους βομβαρδισμούς εναντίον του ISIS καθώς η Άγκυρα ζήτησε από τη Μόσχα «να συνεργασθούν στη δράση εναντίον του κοινού εχθρού».

Το «RT America» μεταδίδει επίσης ότι σύμφωνα με τον Michael Maloof πρώην αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου, «Κινέζοι στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται εδώ και καιρό στη Συρία». Σύμφωνα με τον Μαλούφ, «η κινεζική παρουσία στην Συρία, εντάσσεται στη γενικότερη παρουσία της Κίνας στο χώρο της Μέσης Ανατολής, όπως και στο Λίβανο, αλλά τηρείται πολύ χαμηλό διπλωματικό προφίλ. Κινέζοι εκπαιδεύουν τον συριακό στρατό και του παρέχουν στρατιωτική βοήθεια».

Για να καταλήξει: «Αυτό σημαίνει πως οι ΗΠΑ –βασικά- μένουν απ΄έξω και περιορίζεται κατά πολύ ο ρόλος τους στη διαμάχη για τον έλεγχο στη Συρία».

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία αποτελούν εξέχοντα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάη [SCO]. Σ΄αυτόν μέλη του είναι 17 χώρες της κεντρικής Ασίας καθώς η Τουρκία, η Ινδία το Πακιστάν και το Ιράν. Παρ΄όλο που ο SCO θεωρείται οικονομικός οργανισμός, επανειλημμένα έχει ανακοινώσει την αντίθεσή του στις τρομοκρατικές ενέργειες του ISIS.

Αλλαγή πολεμικού προσανατολισμού

Η παρά λίγο σύγκρουση αμερικανικών και ρωσικών μαχητικών πάνω από την κουρδική πόλη Χασάκα στη Βόρεια Συρία την Παρασκευή 10 Αυγούστου, σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές έδειξε ότι η αμερικανική αεροπορία πήρε εντολές να προστατεύσει τις κουρδικές δυνάμεις που φέρονται να έχουν πληγεί τις τελευταίες ημέρες από συριακά (ή σύμφωνα με άλλες πηγές ρωσικά) μαχητικά.



Oι ίδιες ισραηλινές πηγές ανέφεραν πως αμερικανοί αξιωματούχοι από την Παρασκευή έχουν θέσει σε λειτουργία κέντρο αεροπορικής παρακολούθησης στην Ιορδανία και ήδη έχουν προειδοποιήσει την ρωσική αεροπορική διοίκηση χωρίς ωστόσο να πάρουν απάντηση.

​Ο Μπαράκ Ομπάμα, βλέπει να ανακατεύεται η τράπουλα στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής, μόλις τρεις μήνες πριν την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας. Όλες οι ενδείξεις που υπάρχουν δείχνουν πως όλο αι περισσότερο απομακρύνεται το αμερικανικό ενδιαφέρον για σύγκρουση με τη Ρωσία στην περιοχή αυτή και απομένει να δούμε τις θα γίνει με την ΟυκρανίαΌπως σχολιάζουν οι ισραηλινές πηγές, «είναι προφανές πως ο πρόεδρος Πούτιν συντονίζει ένα νέο αντιαμερικανικό παιχνίδι στην περιοχή μετά τη συμφωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν στην Αγ. Πετρούπολη στις 9 Αυγούστου. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται να ενισχυθεί η Τουρκία ώστε να σφραγισθούν όλες οι δίοδοι της κουρδικής μειονότητας στα ΝΑ ώστε να χαθεί η επαφή με τους Σύρους Κούρδους στην περίπτωση που αποκτήσουν ανεξαρτησία όπως και οι Κούρδοι στο Ιράκ που ήδη απολαμβάνουν καθεστώς «ημιαυτονομίας». Σ΄αυτό συμφωνούν με την Τουρκία –για δικούς τους λόγους- τόσο το Ιράν όσο και το καθεστώς του Άσαντ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, βλέπει να ανακατεύεται η τράπουλα στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής, μόλις τρεις μήνες πριν την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας. Όλες οι ενδείξεις που υπάρχουν δείχνουν πως όλο και περισσότερο απομακρύνεται το αμερικανικό ενδιαφέρον για σύγκρουση με τη Ρωσία στην περιοχή αυτή και απομένει να δούμε τις θα γίνει με την Ουκρανία.

Ως τώρα οι «Ουκρανοναζί» του Κιέβου το μόνο που έχουν να προσφέρουν στα υπερατλαντικά αφεντικά τους είναι να προκαλούν σε αναμέτρηση την αρκούδα. Μια και Νέο-Ρώσοι των ΝΑ επαρχιών της Ουκρανίας, δεν είναι σα τους κακά οπλισμένους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους. Έτσι οι ουκρανικές δυνάμεις το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κάνουν μερικούς βομβαρδισμούς με στόχο αμάχους στην περιοχή του Λουγκάνσκ, μια και έχουν καταλάβει πως η Κριμαία είναι χαμένη υπόθεση γι΄αυτούς. Επειδή στην Κριμαία δεν υπάρχουν νέο-ρώσοι, αλλά μόνο Ρώσοι και η Κριμαία ήταν πάντοτε ρωσική.

Απομένει να δούμε τι εντολές για να προκληθεί η Μόσχα θα δοθούν στο Κίεβο. Επειδή είναι γνωστό ότι άσχετο ποιος θα προκαλέσει ποιον για την δυτική προπαγάνδα «πάντα φταίνε οι Ρώσοι». Τόσο ο πόλεμος στη Συρία, όσο και στην Ουκρανία δείχνουν ένα πράγμα: Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία αναμειγνύονται έμμεσα σε μια προσπάθεια να μην βρεθούν οι ίδιες αντιμέτωπες.

Κάτι που πάντα κρύβει τον κίνδυνο να προκληθεί ανάφλεξη από κάποια προβοκάτσια από συγκαλυμμένη επιχείρηση κάποιας τρίτης δύναμης.

Τα κροκοδείλια δάκρυα των αμερικανικών Μέσων

Συγκλόνισε η εικόνα του μικρού τραυματισμένου Σύρου που μεταδόθηκε σ΄ολόκληρο τον πλανήτη σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στις ρωσικές και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να σταματήσουν να βομβαρδίζουν το Χαλέπι.

Το δακρύβρεχτο ρεπορτάζ του CNN «το αγόρι που επέζησε από τη βόμβα στον τρόμο του πολέμου» δεν μας είπε κάτι για τα χιλιάδες παιδιά που έχουν σκοτωθεί στους πολέμους της Ουάσιγκτον εναντίον εφτά μουσουλμανικών χωρών, ούτε για τα καταμετρημένα από τον ΟΗΕ, 500.000 παιδιά που πέθαναν από ασιτία και έλλειψη φαρμάκων του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον του Ιράκ. Θάνατοι που η υπουργός του Κλίντον Μαντλήν Ολμπράιτ, είχε πει πως «δεν έχουν σημασία» επειδή υπεύθυνος είναι ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Ομπάμα όμως λέει πως ο «Άσσαντ πρέπει να φύγει επειδή είναι δικτάτορας». Κι όμως αυτό είναι μεγάλο ψέμα, μια και ο Άσαντ έχει εκλεγεί δύο φορές. Και μάλιστα με μεγαλύτερη πλειοψηφία από όση γνώρισε στις εκλογικές αναμετρήσεις ο Ομπάμα.