Η χθεσινή πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας ενδέχεται να επιταχύνει την ανάπτυξη αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ασία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και ειδικών στην αντιπυραυλική άμυνα. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι έθεσε σε τροχιά δορυφόρο, αλλά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πιστεύουν ότι πίσω από την εκτόξευση κρύβονται οι προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ να αναπτύξει βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πυραυλική εξαπόλυση πυρηνικών κεφαλών.
Η Ουάσινγκτον έσπευσε να διαβεβαιώσει τόσο τη Νότια Κορέα όσο και την Ιαπωνία για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της αναφορικά με την πυραυλική (αντιβαλλιστική) τους άμυνα, αμέσως μετά τη χθεσινή εκτόξευση, η οποία ακολούθησε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, στις 6 Ιανουαρίου.
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ώρες μετά τη χθεσινή εκτόξευση την έναρξη επίσημων συνομιλιών αναφορικά με την ανάπτυξη, σε κορεατικό έδαφος, του εξελιγμένου αντιβαλλιστικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense System -THAAD) το συντομότερο δυνατό.
Η Νότια Κορέα είχε αρνητική θέση για τη δημόσια διαβούλευση επί του θέματος αυτού, κυρίως εξαιτίας του φόβου πιθανών επιπτώσεων στο πλαίσιο των διμερών σχέσεών της με την Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.
Από τη μεριά του, το Πεκίνο, που βρίσκεται σε διαμάχη με την Ουάσινγκτον για την κατασκευή τεχνητών νησιών από την Κίνα, στην κυριαρχικά αμφισβητούμενη Νότια Κινεζική Θάλασσα, δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει τη «βαθιά του ανησυχία» για την εγκατάσταση ενός αντιπυραυλικού συστήματος, του οποίου το ραντάρ θα μπορεί να σαρώνει περιοχές εντός της κινεζικής επικράτειας.
Η Κίνα ξεκαθάρισε τη θέση της στη Σεούλ και στην Ουάσινγκτον, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο. «Στην προσπάθεια προάσπισης της δικής της ασφάλειας μία χώρα δεν πρέπει να καταπατά τα συμφέροντα ασφάλειας άλλων χωρών» δήλωσε η Χούα Τσάνινγκ, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ.