«Το σύστημα είναι στο κόκκινο». Με αυτή τη φράση ανώτατο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών κοινοποίησε την αγωνία του σχετικά με τις ενημερώσεις που είχε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι επικεφαλής των σημαντικών επιτροπών του Κογκρέσου ήδη από τον Ιανουάριο σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο (το ήξεραν ήδη από τότε) να εξελιχθεί σε πανδημία.

Όπως όλοι γνωρίζουμε τώρα, συνέχισε ο αξιωματούχος των μηχανισμών ασφαλείας, ο Τραμπ και η κυβέρνησή του αγνόησαν επιδεικτικά την ενημέρωση που τους έκαναν οι μυστικές υπηρεσίες και αδιαφόρησαν για όλα τα προειδοποιητικά σημάδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι λογικά δεν ενημέρωσαν με τον κατάλληλο τρόπο το κοινό, και το χειρότερο, απέτυχαν να οργανώσουν την προμήθεια ικανοποιητικού αριθμού διαγνωστικών τεστ για τον εντοπισμό του ιού, καθώς και να προμηθεύσουν τα νοσοκομεία με ικανό αριθμό αναπνευστήρων, μασκών, κλινών και όλων των άλλων αναγκαίων υλικών ώστε να αντιμετωπιστεί η επιδημία.

Το αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής ανικανότητας ήταν η εξάπλωση του ιού σε όλο τον εθνικό κορμό των ΗΠΑ, αλλά με μία ανησυχητική ταχύτητα μετάδοσης και ένα ακόμα πιο ανησυχητικό ποσοστό θανάτων.

Αυτό που ξεκίνησε όμως ως μία υγειονομική κρίση μετατρέπεται τώρα σε οικονομική κρίση, με την απώλεια μέσα στις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας 3,28 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Εάν δεν αντιδράσουμε και δεν ενεργήσουμε άμεσα, αυτή η οικονομική κρίση είναι δυνατόν να μεταλλαχθεί σε κρίση Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για άλλη μία φορά το σύστημα «εκπέμπει κόκκινο» και αυτή τη φορά ο συναγερμός αφορά στην ικανότητα του κράτους να διασφαλίσει τη διενέργεια εκλογών τον Νοέμβριο (οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται τον Νοέμβριο του 2020). Χωρίς άμεση αντίδραση το δικαίωμα των Αμερικανών στην ψήφο βρίσκεται σε κίνδυνο κατά την περίοδο της επέλασης του κορωνοϊού.

Η σταθεροποίηση της υγειονομικής κρίσης, καθώς και η γεφύρωση του χάσματος, που ήδη είναι ορατό στην οικονομία, πρέπει να είναι οι δύο βασικές προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, αν η Ουάσινγκτον αποτύχει να προχωρήσει σε αλλαγές άμεσα για το πώς θα ψηφίσουμε, το έθνος μας θα βρεθεί απροετοίμαστο να πραγματοποιήσει εκλογές από το φθινόπωρο που μας έρχεται – όσο απροετοίμαστο ήταν το κράτος να πολεμήσει τον κορωνοϊό αυτή την άνοιξη του 2020.

Ήδη 13 προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων στην προεδρική αναμέτρηση του 2020 έχουν αναβληθεί. Περιλαμβάνονται και περιοχές-κλειδιά, όπως η Αλάσκα, το Ντέλαγουερ, το Μέριλαντ, η Γεωργία, το Κονέκτικατ, η Ιντιάνα, το Οχάιο, η Νέα Υόρκη, η Πενσιλβάνια, το Ροντ Άιλαντ, η Λουιζιάνα, το Κεντάκι και το Πουέρτο Ρίκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χειρότερο είναι πως αυτή η πολύ άσχημη εικόνα μπορεί να μην είναι τίποτα άλλο παρά ο πρόλογος για κάτι πολύ δυσκολότερο που έρχεται.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε την κρίση στην Υγεία και την Οικονομία, κάτι που είναι πολύ εύκολο με την ανορθολογική και επικίνδυνη επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ να αγνοεί πεισματικά τις συμβουλές των ειδικών και να επιχειρεί -ή να επιθυμεί- την επανενεργοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και με πολύ μεγάλες Πολιτείες, όπως η Φλόριντα, να προσφέρουν καταφύγιο σε πολίτες που θέλουν να μετακομίσουν, όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως θα χρειαστούν δυστυχώς 12 με 18 μήνες για να τεθεί η επιδημία του κορωνοϊού υπό έλεγχο. Και, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού θα επιβραδυνθεί το καλοκαίρι, αναμένεται νέα έκρηξη μεταδοτικότητάς του την επόμενη χειμερινή περίοδο, που σημαίνει απλώς πως τον ερχόμενο Νοέμβριο, περίοδο εκλογών, είναι πιθανόν η διεξαγωγή της προεδρικής αναμέτρησης να πραγματοποιηθεί εν μέσω γενικής πανδημίας και έτσι αυτή να αναδειχθεί η σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση που έχει διεξαχθεί εδώ και πολλές γενιές.

Ακόμα και στις καλύτερες ημέρες το αμερικανικό εκλογικό σύστημα αποτελεί το αποτέλεσμα ενός παζλ από 50 διαφορετικά νομικά συστήματα κανόνων και ρυθμίσεων, αφού κάθε Πολιτεία έχει και τη δική της προσέγγιση στην εκλογική αναμέτρηση. Είναι φανερό από τώρα πως οι επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου 2020 δεν θα διεξαχθούν σε συνθήκες που θα θυμίζουν «καλύτερες ημέρες».

Αν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Αμερικανών πολιτών προσπαθήσει να αποφύγει την κάλπη τον επόμενο Νοέμβριο μόνο και μόνο για αυτοπροστασία από τον κορωνοϊό, αυτό θα σημαίνει πως ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό από το συνηθισμένο δεν θα προσέλθει να ψηφίσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νομιμοποίηση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας για τα επόμενα δύο με έξι χρόνια. Αυτό το σενάριο δεν θα επηρεάσει μόνο τη νομιμοποίηση αυτής της προεδρικής εκλογής, αλλά θα επηρεάσει και τη νομιμότητα της αντιπροσωπευτικής μας Δημοκρατίας ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι νικητής.

Την ώρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανειλημμένα κάνει αστειάκια σχετικά με την πρόθεσή του να κυβερνήσει περισσότερες από τις δύο θητείες που επιτρέπει το αμερικανικό Σύνταγμα, θα ήταν πιθανώς ικανοποιημένος να συμβιβαστεί με τη δυνατότητα της αναβολής των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο που μας έρχεται. Δεν πρέπει και οφείλουμε να μην αποδεχθούμε μία τέτοια απίστευτη πιθανότητα.

Υπάρχουν λύσεις που διασφαλίζουν την απόλυτη συνταγματική και νομική ασφάλεια της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο. Το πλέον γνωστό και πολυσυζητημένο σχέδιο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από την αμερικανική ένωση πολιτικών ελευθεριών ενώ έχει προταθεί από σχέδιο νόμου που κατέθεσαν οι γερουσιαστές Άμι Κλόμπιουχαρ και Ρον Γουάιντεν, αφορά στη διεξαγωγή της εκλογής με ηλεκτρονική ψήφο μέσω email σε εθνικό επίπεδο.

Τουλάχιστον 34 Πολιτείες, καθώς και το District of Columbia πλέον προσφέρουν τη δυνατότητα ψήφου μέσω email, ενώ άλλες Πολιτείες όπως το Κολοράντο, η Χαβάη, η Ουάσινγκτον και το Όρεγκον ήδη έχουν υιοθετήσει την ψήφο μέσω email. Άλλωστε το ποσοστό ψήφου μέσω email συνεχώς αυξάνεται κατά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα το 2018 το 25% των πολιτών που ψήφισαν προτίμησαν αυτόν τον τρόπο.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν την επιχειρηματολογία του Doug Gordon στο Newsweek της 6ης Απριλίου 2020. Πρόκειται δηλαδή για επώνυμες και υπογεγραμμένες ανησυχίες, που ως φαίνεται δεν περιορίζονται μόνο στο επίπεδο του φόβου, αλλά επεκτείνονται και στον χώρο της ενδεχόμενης επιβολής έκτακτων μέτρων στις ΗΠΑ, εάν αυτό απαιτήσουν οι συνθήκες νέας έξαρσης της πανδημίας το επόμενο φθινόπωρο.

Εδώ ίσως χρειάζεται να αναφερθεί και η παρέμβαση του Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος σε ηλικία 96 ετών επικοινώνησε τις ανησυχίες του επισημαίνοντας πως το τέλος της πανδημίας θα βρει τις περισσότερες χώρες του κόσμου με ισοπεδωμένη την εμπιστοσύνη των πολιτών στους Θεσμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δυτικό πρότυπο της Δημοκρατίας και του φιλελεύθερου συστήματος ιδεών.

Αυτά επισημαίνει ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος -όχι άθελα του- γυρίζει πίσω στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το σχέδιο Μάρσαλ υπογραμμίζοντας πως σίγουρα θα χρειαστεί ένας τέτοιος σχεδιασμός για την ενίσχυση των οικονομιών και της Δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Χένρι Κίσινγκερ προφανώς δεν έχει κοντή μνήμη και θυμάται τι συνέβη στον μεσοπόλεμο διότι απλώς έχει ζήσει ήδη πολύ ώστε η σκέψη του να έχει τη δυνατότητα να γυρίσει πίσω στον προηγούμενο αιώνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης