Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα βελτιώσει τη διαδικασία διορισμού του επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, που αποτελεί μια από τις διεκδικήσεις των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στην πρώην βρετανική αποικία.
Η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ δε διευκρίνισε σε τι θα αφορά η “βελτίωση” αυτή ούτε αν αυτή η βελτίωση θα γίνει προς μια πιο δημοκρατική κατεύθυνση, όπως αξιώνουν οι διαδηλωτές με τις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν εδώ και πέντε μήνες στο Χονγκ Κονγκ.
Ο Σεν Τσουνγιάο, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Γραφείου Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ και Μακάο της κινεζικής κυβέρνησης, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι υψηλόβαθμοι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο, αποφάσισαν επίσης “να βελτιώσουν” το νομικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ με στόχο “τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας”.
Το Χονγκ Κονγκ, η πρώην βρετανική αποικία που παραδόθηκε στην Κίνα το 1997, χαίρει βάσει του περιφερειακού του Συντάγματος, του Θεμελιώδη Νόμου, μεγάλης αυτονομίας και ελευθεριών που είναι άγνωστες στην ηπειρωτική Κίνα: ελευθερία της έκφρασης και των διαδηλώσεων και ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Ωστόσο από τις αρχές του Ιουνίου γίνονται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις στην πρώην αυτή βρετανική αποικία, ολοένα και πιο βίαιες, με τις οποίες οι διαδηλωτές αποσκοπούν να καταγγείλουν την αυξανόμενη, όπως κρίνουν, ανάμειξη του Πεκίνου και να αξιώσουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Οι διαδηλωτές ζητούν μεταξύ άλλων να μπορούν να εκλέγουν με άμεση καθολική ψηφοφορία τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος τώρα διορίζεται από σώμα 1.200 μελών που υπόκειται στο Πεκίνο.
“Οφείλουμε να διδάξουμε στην κοινωνία του Χονγκ Κονγκ (…), ιδιαίτερα στους δημόσιους λειτουργούς και τους εφήβους, το Σύνταγμα”, υπογράμμισε ο Σεν.
Θα πρέπει επίσης “να ενισχύσουμε την εθνική συνείδηση και τον πατριωτισμό” στο Χονγκ Κονγκ “μέσω της εκπαίδευσης στην ιστορία και στην κινεζική κουλτούρα”, σημείωσε.
Η κατάσταση στην πρώην βρετανική αποικία ήταν ένα από τα θέματα που θίχτηκαν αυτήν την εβδομάδα σε μια σημαντική σύνοδο στο Πεκίνο του Κινεζικό Κομμουνιστικού Κόμματος.
Μετά την μεγάλη αυτή σύνοδο, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεσμεύτηκε να “υποστηρίξει και να τελειοποιήσει” την αρχή “Μια χώρα, δύο συστήματα” που διέπει από το 1997 την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο δεν έδωσε στη δημοσιότητα διευκρινίσεις.
Στην 4η ολομέλεια της 19ης Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μια μεγάλη σύνοδο που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, μετείχαν για τέσσερις ημέρες στο Πεκίνο τα περίπου 370 πιο υψηλά ιστάμενα στελέχη στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση της ολομέλειας από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα), το Κόμμα παραδέχεται ότι η χώρα “αντιμετωπίζει μια περίπλοκη κατάσταση με μια σημαντική αύξηση εσωτερικών κινδύνων και στο εξωτερικό”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ