Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020 ανήλθαν σήμερα Δευτέρα τα περιστατικά κορωνοϊού στην Κίνα, τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο, με τις κινεζικές αρχές να κάνουν τα πάντα για την εξάλειψη της «Όμικρον» πριν την έναρξή τους.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 223 νέα περιστατικά, εκ των οποίων 80 στην πόλη-λιμάνι Τιαντζίν που έχει πληγεί από τον ιό, ενώ άλλα εννέα εντοπίσθηκαν στην πόλη Γκουανγκζού, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Επίσης, 68 μολύνσεις έχουν αναφερθεί στην κεντρική επαρχία Χενάν, όπου έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα μερικού περιορισμού και μια μαζική εκστρατεία ελέγχων για αρκετά εκατομμύρια κατοίκων.
Στην πόλη Ζουχάι, στα σύνορα με το Μακάο, οι τοπικές Αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να αποφύγουν να εγκαταλείψουν την πόλη, μετά τον εντοπισμό λίγων κρουσμάτων Omicron και άρχισαν τους ελέγχους σε ολόκληρη την πόλη, ενώ τα σχολεία έχουν κλείσει.
Εν τω μεταξύ, στην ιστορική πόλη Σιάν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι νέες μολύνσεις έχουν επιβραδυνθεί απότομα μετά από σχεδόν έναν μήνα καραντίνας. Εξήντα νέα εισαγόμενα περιστατικά καταγράφηκαν επίσης σήμερα, καθώς η Κίνα διατηρεί αυστηρούς ελέγχους εισόδου στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των πτήσεων και μιας πολιτικής «διακοπής κυκλώματος», σύμφωνα με την οποία, διακόπτονται τα δρομολόγια εάν ο αριθμός των εισαγόμενων περιστατικών είναι πολύ υψηλός.
Αθλητές και εκπρόσωποι έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν στην πρωτεύουσα της Κίνας, ενόψει των Αγώνων, μπαίνοντας αμέσως σε μια αυστηρά ελεγχόμενη «φούσκα», που τους χωρίζει εξ ολοκλήρου από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Μετά τον εντοπισμό ενός τοπικού περιστατικού της «Όμικρον» στο Πεκίνο το Σαββατοκύριακο, οι Αρχές ενίσχυσαν τους κανονισμούς για τους ανθρώπους που φτάνουν στην πρωτεύουσα από άλλες περιοχές της Κίνας.
Το Πεκίνο απαιτεί τώρα ένα αρνητικό τεστ πριν από το ταξίδι και ένα τεστ παρακολούθησης μετά την άφιξη, με τους κατοίκους να καλούνται να μην εγκαταλείψουν την πόλη κατά τις επερχόμενες διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους.
Η Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στα τέλη του 2019, εφαρμόζει μια δρακόντεια πολιτική μηδενικής ανοχής για τον κορονοϊό, καθώς ο υπόλοιπος κόσμος ανοίγει ξανά τα σύνορά του.