Οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις στην Κίνα φαίνεται να «άγγιξαν» το αυστηρό καθεστώς του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, καθώς είναι εμφανή τα σημάδια αποκλιμάκωσης της σκληρής πολιτικής της Κίνας κατά του Covid-19, αναφέρει η Guradian.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν για την Covid-19, όπως αναφέρουν δύο πηγές στο Reuters, η Κίνα πρόκειται να χαλαρώσει τα πρωτόκολλα καραντίνας της και να μειώσει τα μαζικά test.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη μια πηγή, δεν θα επιβάλλεται σε όλα τα θετικά περιστατικά ο αυτοπεριορισμός στο σπίτι τους, αλλά κυρίως στις εγκύους, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Θα επιτρέπεται επίσης και στις στενές επαφές των περιστατικών να κάνουν καραντίνα στο σπίτι, εφόσον βέβαια η κατοικία τους ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες συνθήκες. Επιπλέον, οι αρχές θα προωθήσουν τα τεστ αντιγόνου, ενώ θα περιορίσουν τη συχνότητα του μαζικού testing και των τακτικών δοκιμών νουκλεϊκού οξέος.

Ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της Κίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας είπε στην Guardian, ότι η χώρα εισέρχεται σε «νέο στάδιο και αποστολή» ως ένδειξη αλλαγής της προσέγγισης της κυβέρνησης ως απάντηση στις μαζικές διαμαρτυρίες κατά της πολιτική Zero – Covid.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας, Σουν Τσουνλάν, ανέφερε τα παραπάνω σε ενημέρωση των εθνικών αξιωματούχων υγείας την Τετάρτη (30/11), σύμφωνα με το κρατικό μέσο ενημέρωσης Xinhua. Η ενημέρωση έγινε καθώς πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης, άρχισαν να αίρουν τα lockdown παρά τον συνεχιζόμενο υψηλό αριθμό περιστατικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καθώς η παθογονικότητα της παραλλαγής Omicron φθίνει και ο ρυθμός εμβολιασμού και η συσσωρευμένη εμπειρία ελέγχου και πρόληψης επιδημιών αυξάνεται, η πολιτική εξάλειψης του κορωνοϊού στην Κίνα μεταβαίνει σε νέο στάδιο αντιμετώπισης», φέρεται να είπε ο Σουν.

Η Κίνα ανέφερε την Τετάρτη 36.061 περιστατικά Covid-19, μια μικρή πτώση σε σχέση με τα 37.828 περιστατικά της Τρίτης. Παρά τους σχετικά υψηλούς αριθμούς, ορισμένες περιοχές έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς.

Την Πέμπτη (1/12), 24 περιοχές στη Σαγκάη που χαρακτηρίστηκαν ως «υψηλού κινδύνου» απαλλάχθηκαν από τα αυστηρά μέτρα καραντίνας, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ακολούθησε και η χαλάρωση των περιορισμών σε 11 συνοικίες στο Γκουανγκζού την Τετάρτη, παρά το γεγονός ότι και οι δύο πόλεις ανέφεραν αύξηση του αριθμού των περιστατικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που η άρση των δρακόντειων μέτρων αποτελεί σημάδι ότι εισακούστηκαν τα αιτήματα των διαδηλωτών, οι αρχές φέρεται να μην δείχνουν καμία ανοχή σε εκείνους που πραγματοποίησαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αφού εξακολουθούν να τους εντοπίζουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να τους συλλαμβάνουν.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν αρκετές διαμαρτυρίες που διήρκησαν πολλές ημέρες, γεγονός που είχε να παρατηρηθεί για δεκαετίες στην Κίνα. Οι απογοητεύσεις των Κινέζων πολιτών με την πολιτική Zero -Covid φαίνεται να ήταν το ποτήρι που ξεχείλισε, αφού αυτές συνενώθηκαν με τον θυμό και τη θλίψη από τον θάνατο δέκα συνανθρώπων τους σε πυρκαγιά σε κτίριο στο Ουρούμτσι της Σιντζιάνγκ.

Η Κίνα παραμένει η τελευταία μεγάλη χώρα που εξακολουθεί να δεσμεύεται σε μια στρατηγική εξάλειψης ως απάντηση στον Covid-19. Η πολιτική ήταν επιτυχής στην αρχή της πανδημίας, κρατώντας τον ιό σε μεγάλο βαθμό μακριά και τον αριθμό των θανάτων ελάχιστο σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ωστόσο, η έκτακτη ανάγκη που δημιούργησαν  οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές έφεραν τα συχνά και ξαφνικά lockdowns, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και συναφείς στερήσεις, όπως ελλείψεις τροφίμων, δευτερογενείς θανάτους και οικονομικές ζημιές.

Ορισμένες διαμαρτυρίες ανέδειξαν αιτήματα για τη δημοκρατία και ένα κράτος δικαίου, ενώ στη Σαγκάη για παραίτηση του ηγέτη Σι Τζίπινγκ. Οι παρατηρητές λένε ότι είναι πιθανό όσοι διαμαρτυρήθηκαν κατά του Σι και της κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν σκληρή τιμωρία καθώς οι αρχές προσπαθούν να υπενθυμίσουν στους πολίτες τη μηδενική ανοχή τους στη διαφωνία.

Οι διαδηλώσεις συνέπεσαν επίσης με τον θάνατο του πρώην ηγέτη της Κίνας, Τσιάνγκ Τσεμίν. Ο 96χρονος, ο οποίος αναδείχθηκε επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Τιενανμέν και στη συνέχεια προήδρευσε σε χρόνια οικονομικής επέκτασης, πέθανε την Τετάρτη (30/11), ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το χρονοδιάγραμμα έχει θέσει τους παρατηρητές σε εγρήγορση – υπάρχει μια παράδοση στην Κίνα να χρησιμοποιούν δημόσια εκδηλώσεις πένθους για προηγούμενους ηγέτες για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το τρέχον καθεστώς.

Πηγή: Guardian, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης