Στο κλείσιμο των γραφείων που διατηρεί στο Πεκίνο προχώρησε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ύστερα από την είδηση πως ένας δημοσιογράφος του απελάθηκε από την ασιατική χώρα, μετέδωσε το Associated Press.
Οι Αρχές της Κίνας αρνήθηκαν να ανανεώσουν τη βίζα της Melissa Chan, σε μια πρωτοφανή κίνηση προς ξένο ανταποκριτή. Εκπρόσωπος του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να ζητάμε την παρουσία μας στην Κίνα».
Από την πλευρά της, η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Κίνας (FCCC) ανακοίνωσε πως με αυτή του την κίνηση το Πεκίνο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για ορισμένα ρεπορτάζ του Al Jazeera, συμπεριλαμβανομένου και ενός ντοκιμαντέρ.
«Είναι το πιο ακραίο παράδειγμα της πρακτικής των κινεζικών Αρχών να χρησιμοποιούνται τις άδειες παραμονής των δημοσιογράφων για να λογοκρίνουν και να εκφοβίζουν τους ξένους ανταποκριτές στη χώρα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Το 1998, η Κίνα είχε απελάσει έναν Ιάπωνα και έναν Γερμανό δημοσιογράφο με την αιτιολογία ότι κατείχαν κρατικά μυστικά. Επίσης, το 1995 δεν είχε ανανεώσει άδεια παραμονής Γερμανού δημοσιογράφου, επικαλούμενη «επιθετικά και μη αμερόληπτα ρεπορτάζ».
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η συγκεκριμένη ενέργεια, ενδεχομένως, να συνδέεται με την πρόσφατη υπόθεση του Chen Guangcheng, διάσημου ακτιβιστή, ο οποίος παρέμεινε για έξι ημέρες εντός της αμερικανικής πρεσβείας, πριν μεταφερθεί σε νοσοκομείο λόγω προβλημάτων υγείας.
Με ανακοίνωσή του την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανάψει τελικά το «πράσινο» φως για το ταξίδι του Chen στις Η.Π.Α. προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας