Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τάχθηκε υπέρ «της αποπυρηνικοποίησης» της Κορεατικής Χερσονήσου και επιβεβαίωσε την προοπτική της Συνόδου Κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας «έτοιμος» για τις συνομιλίες τους, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη διάρκεια της ανεπίσημης αλλά ιστορικής επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Κίνα.

Έπειτα από έντονη σεναριολογία, το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» επιβεβαίωσε εν τέλει νωρίς σήμερα το πρωί την επίσκεψη του Κιμ στο Πεκίνο, την πρώτη του στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την εξουσία, και τη συνάντησή του με τον Σι. Η επίσκεψη άρχισε την Κυριακή κι ολοκληρώθηκε σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό (έπρεπε να γίνει) στην κινεζική πρωτεύουσα» είπε ο Κιμ, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Αυτό ήταν επίσημο καθήκον μου» πρόσθεσε.

Ο Κιμ διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, έπειτα από μήνες ανταλλαγής απειλών πολέμου μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, με αφορμή τα βορειοκορεατικά προγράμματα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, ιδίως διηπειρωτικών.

Η σύνοδος αυτή είχε ανακοινωθεί από τις κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε επιβεβαιωθεί επίσημα από κάποια βορειοκορεατική πηγή. Σύμφωνα με τη Σεούλ, η συνάντηση αναμένεται να γίνει περί τα τέλη του Μαΐου, όμως ούτε η ακριβής ημερομηνία ούτε το πού θα γίνει έχει ανακοινωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βόρεια Κορέα «είναι έτοιμη να κάνει διάλογο με τις ΗΠΑ και να διεξαγάγει μια Σύνοδο Κορυφής των δύο χωρών» είπε ο Κιμ στον Σι, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ, ο οποίος επέβλεψε τα τελευταία χρόνια μια σειρά δοκιμών πυρηνικών όπλων και εκτοξεύσεων διηπειρωτικών πυραύλων ικανών να πλήξουν το έδαφος των ΗΠΑ, τάχθηκε παράλληλα υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου.

«Η πάγια θέση μας είναι ότι έχουμε δεσμευθεί υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου, σύμφωνα με τις επιθυμίες του πρώην προέδρου Κιμ Ιλ Σουνγκ και του πρώην γενικού γραμματέα Κιμ Γιονγκ Ιλ» είπε ακόμα ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αναφερόμενος στους προκατόχους του -αντίστοιχα τον παππού του και τον πατέρα του.

Ο Κιμ με κοστούμι Μάο

Η κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV μετέδωσε εικόνες των Κιμ και Σι μπροστά στις σημαίες των δύο χωρών τους, με τη συνοδεία των συζύγων τους. Ο Κιμ είχε συναντήσεις στο Μέγαρο του Λαού, το τεράστιο κτήριο στα όρια της πλατείας Τιενανμέν, και του παρατέθηκε γεύμα κατά τη διάρκεια αυτής της «ανεπίσημης» επίσκεψής του, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Ο Σι και ο φιλοξενούμενός του, με κοστούμι Μάο στο χρώμα του ανθρακίτη, ακούν τους ύμνους των δύο κρατών κι επιθεωρούν στρατιωτικό άγημα σε αυτά τα πλάνα.

Στην επίσκεψη αναφέρθηκαν πρώτα το βράδυ της Δευτέρας ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, που μετέδωσαν ότι ηγετικό στέλεχος της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας αφίχθη με ειδικό τρένο στο Πεκίνο, χωρίς να είναι όμως σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι επρόκειτο πράγματι για τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τα κινεζικά ΜΜΕ απέφυγαν να επιβεβαιώσουν την επίσκεψη, αφού κατά τα φαινόμενα περίμεναν ο Κιμ Γιονγκ Ουν να επιστρέψει στην Πιονγκγιάνγκ πριν αναφερθούν σ’ αυτή.

«Είχα καρποφόρες συνομιλίες με τον (Κινέζο πρόεδρο) Σι Τζινπίνγκ για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων και μεταξύ των δύο χωρών, των καταστάσεων στο εσωτερικό των χωρών μας αντιστοίχως, τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο, και για άλλα θέματα» ανέφερε ο Κιμ κατά τη διάρκεια του δείπνου που του παρατέθηκε, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Από τη μεριά του, ο Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε τη φιλία των δύο κρατών, η οποία σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας (1950-53).

«Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή και τη μόνη σωστή επιλογή για τις δύο χώρες με βάση την ιστορία και την πραγματικότητα» σημείωσε.

Όπως μετέδωσε το KCNA, ο Σι Τζινπίνγκ αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ. Η επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη στο Πεκίνο σηματοδοτεί την επάνοδο της κινεζικής διπλωματίας στο πρώτο πλάνο, λίγο καιρό αφού έμοιαζε να περιθωριοποιείται με την ανακοίνωση της συνόδου Κιμ-Τραμπ από τη Νότια Κορέα. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, με την επίσκεψη του Κιμ το Πεκίνο στέλνει το μήνυμα στις ΗΠΑ πως «η Κίνα είναι ξανά στο παιχνίδι».

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν είχε συναντηθεί ποτέ με τον Κινέζο πρόεδρο αφότου διαδέχθηκε στην εξουσία τον πατέρα του μετά τον θάνατό του, πριν από έξι χρόνια.

Η διμερής σχέση επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της όλο και μεγαλύτερης υποστήριξης του Πεκίνου στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στην Πιονγκγιάνγκ ο ΟΗΕ για να αναγκάσει τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Πριν συναντηθεί με τον Τραμπ, ο Κιμ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν στα τέλη του Απριλίου, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δύο κράτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης