Οι διαδηλώσεις στην Κίνα εναντίον της αυστηρής πολιτικής «μηδενικής Covid» διαλύουν το «μύθο» περί μιας «αρμονικής κοινωνίας» και αποκαλύπτουν μια βαθιά δυσαρέσκεια έναντι της εξουσίας, δήλωσε την Τετάρτη, ένας πρώην ηγέτης των φοιτητών κατά τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν.

«Στη διάρκεια των 30 τελευταίων ετών, υπήρξε ένας μύθος, σύμφωνα με τον οποίο η νέα γενιά ή η μεσαία τάξη είναι αληθινά ικανοποιημένες από την κυβέρνηση, όμως αυτές οι διαδηλώσεις μας δείχνουν την αλήθεια», δήλωσε ο Ουάνγκ Νταν, ο οποίος κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την καταστολή του φιλοδημοκρατικού κινήματος της πλατείας Τιενανμέν το 1989 και ζει έκτοτε εξόριστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αλήθεια είναι πως αυτή δεν είναι μια αρμονική κοινωνία υπάρχουν ήδη πολλές συγκρούσεις ανάμεσα στην κοινωνία και την κυβέρνηση» στην Κίνα, πρόσθεσε ο Ουάνγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ταραχές θα συνεχιστούν και πως μπορεί να σηματοδοτήσουν μια νέα «εποχή διαμαρτυρίας».

Ο θυμός που έχει προκληθεί από την κινεζική πολιτική της «μηδενικής Covid», η οποία σημαίνει επαναλαμβανόμενα λοκντάουν, σχεδόν καθημερινά τεστ PCR και καραντίνες, ακόμη και για πρόσωπα που δεν έχουν μολυνθεί, έχει προκαλέσει από το περασμένο σαββατοκύριακο διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Γκουανγκτζόου και η Ουχάν.

Όμως οι διαδηλωτές ζητούν επίσης ευρύτερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ μερικοί κάλεσαν μάλιστα τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί. «Το πρώτο συναίσθημά μου, όταν είδα τις απίστευτες διαδηλώσεις σε όλη την Κίνα, ήταν ότι επέστρεψε έπειτα από 33 χρόνια το πνεύμα του 1989», δήλωσε ο Ουάνγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα βίντεο που εικονίζουν κινέζους φοιτητές να φωνάζουν το σύνθημα ‘ελευθερία ή θάνατος’ μου έφερε δάκρυα και με έκανε να ελπίσω», πρόσθεσε. Ο Ουάνγκ Νταν ήταν 20χρονος φοιτητής στη διάρκεια του κινήματος της Τιενανμέν που τελείωσε με την αποστολή αρμάτων μάχης και κυβερνητικών στρατευμάτων για να συντρίψουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές.

Η κινεζική κυβέρνηση τον περιέλαβε στον κατάλογο των περισσότερο καταζητούμενων προσώπων και φυλακίσθηκε πριν εξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι διαμαρτυρίες είναι ένα «σκληρό πλήγμα» στη φήμη του Σι Τζινπίνγκ, μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της τρίτης θητείας του, δήλωσε ακόμη ο Ουάνγκ. «Γι’ αυτό πιστεύω πως ίσως, σε τελική ανάλυση, να αποφασίσει να προχωρήσει σε καταστολή, επειδή δεν μπορεί να επιτρέψει να χάσει το γόητρό του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης