Οι αρχές στην επαρχία Λιαονίνγκ της νοτιοανατολικής Κίνας ξεκίνησαν έρευνες για τις αμφιλεγόμενες εργασίες αποκατάστασης στο Σινικό Τείχος, που είχαν ως αποτέλεσμα ένα τμήμα του διάσημου μνημείου να είναι σχεδόν μη αναγνωρίσιμο.
Οι εικόνες του τμήματος του τείχους που έχει στρωθεί με τσιμέντο προκάλεσαν έντονη κριτική, με πολλούς να διαμαρτύρονται ότι καταστράφηκε η ιστορική αξία του μνημείου.
Το συγκεκριμένο τμήμα του Μεγάλου Σινικού Τείχους στην κομητεία Σουιζχόνγκ, που οι Κινέζοι τουρίστες θεωρούν ότι είναι «το ομορφότερο», έχει ιστορία άνω των 600 ετών. Εκτείνεται σε μήκος εννέα χιλιομέτρων ενώ οι εργασίες αποκατάστασης έγιναν από το 2013 έως το 2014.
«Αφήστε το στην ησυχία του εάν δεν ξέρετε πώς να το αποκαταστήσετε σωστά. Είναι καλύτερα να το αφήσετε να διαβρωθεί από το χρόνο παρά να καταστραφεί από ξεδιάντροπους ανθρώπους», σχολίασε χρήστης του μικρομπλόγκ Sina Weibo.
Οι πολιτιστικές αρχές της κομητείας δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι εργασίες είχαν εγκριθεί από τις αρμόδιες επαρχιακές και κρατικές υπηρεσίες και ότι το όλο έργο ήταν «νόμιμο και εύλογο».
Κατόπιν εντολής της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έφθασε χθες στο Σουιζχόνγκ μια ερευνητική ομάδα από το αρμόδιο γραφείο της επαρχίας Λιαονίνγκ και σήμερα ξεκίνησαν οι έρευνες στο αποκατασταθέν τμήμα.
Σύμφωνα με σημείωμα της Διοίκησης στην επίσημη ιστοσελίδα της, το έργο αποκατάστασης εγκρίθηκε το 2012. Απαντώντας στις επικρίσεις των μέσων ενημέρωσης της κοινής γνώμης, η διοίκηση αξιολογεί τις εργασίες και τα αποτελέσμάτά τους και το πόρισμά της θα δημοσιευθεί εν καιρώ.
Εάν εντοπιστούν προβλήματα στη διαχείριση των εργασιών ή την ποιότητα της κατασκευής, τα υπεύθυνα τμήματα ή υπάλληλοι θα τιμωρηθούν όπως ορίζει ο νόμος, ανέφερε η διοίκηση.
Το Μεγάλο Σινικό Τείχος χτίστηκε μεταξύ του 3ου π.Χ αιώνα και της Δυναστείας των Μινγκ (1368-1644). Τα υφιστάμενα τμήματα χρονολογούνται κυρίως από την εποχή των Μινγκ, με το Τείχος των Μινγκ να έχει μήκος πάνω από 8.800 χιλιόμετρα.
Το 2006 εκδόθηκε κανονισμός για την προστασία του Σινικού Τείχους, αλλά το μέγεθος και μόνο του μνημείου κατέστησε πολύ δύσκολη την εφαρμογή της.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι λιγότερο από το 10% του τείχους θεωρείται καλοδιατηρημένο, ενώ περίπου το 30% έχει εξαφανιστεί.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ