Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, δεκάδες συλλήψεις ακτιβιστών και επιβολή λογοκρισίας σε οποιαδήποτε δημόσια αναφορά της διαδήλωσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κίνα η 25η επέτειος της φοιτητικής εξέγερσης του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν. Από νωρίς το πρωί οι κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την πολύπαθη πλατεία για να αποτρέψει την πραγματοποίηση τυχόν εκδηλώσεων μνήμης για μία από τα πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης κινεζικής ιστορίας. Παράλληλα η κινέζικη κυβέρνηση προέβη σε μέτρα πρόληψης οποιασδήποτε απόπειρας δημόσιας αναφοράς στην επέτειο της πολυαίμακτης καταστολής της «άνοιξης του Πεκίνου».
Η πρόσβαση στις υπηρεσίες της Google έχει μπλοκαριστεί τις τελευταίες ημέρες. Λέξεις και φράσεις όπως «Τιεν-αν-μεν» η «4 Ιουνίου» έχουν λογοκριθεί στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ εκατοντάδες ακτιβιστές έχουν συλληφθεί, σε μια προσπάθεια του Πεκίνου να σωπάσει κάθε συζήτηση για τη σφαγή. Παράλληλα, συνεχίζεται μια εκστρατεία εκφοβισμού του ξένου Τύπου για το θέμα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, τουλάχιστον 66 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τα τελευταία 24ωρα μερικοί από τους οποίους κρατούνται μυστικά, έξω από κάθε δικαστική διαδικασία. Ο τελευταίος από τους συλληφθέντες είναι ο σινοαυστραλός καλλιτέχνης Γκούο Τζιάν, ο οποίος σύμφωνα με τους οικείους του, συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής στην κατοικία του στο Πεκίνο. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε την επομένη της δημοσίευσης ενός άρθρου στην εφημερίδα Financial Times, στο οποίο περιέγραφε ένα από τα πρόσφατα έργα του που αναπαριστούσε την πλατεία Τιενανμέν καλυμμένη με 160 κιλά κιμά.
Μόνο στο Χονγκ Κονγκ θα πραγματοποιηθεί μια λιτή τελετή για τη “μαύρη επέτειο”.
Για το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, οι διαδηλώσεις του 1989, οι οποίες κατέκλυσαν την πλατεία Τιενανμέν και επεκτάθηκαν σε άλλες πόλεις εκτός Πεκίνου, παραμένουν θέμα-ταμπού, με την κυβέρνηση να τις χαρακτηρίζει ως «αντεπαναστατικές». Το Πεκίνο υπεραμύνεται της αιματηρής καταστολής της φοιτητικής εξέγερσης του 1989 στην πλατεία Τιεν-αν-μεν του Πεκίνου, λέγοντας χτες, παραμονή της 25ης επετείου, πως “επέλεξε το σωστό δρόμο για χάρη του λαού”.
Υπενθυμίζεται ότι σαν σήμερα, το 1989, τανκς εισέβαλαν στην πλατεία Τιεν-αν-μέν και σκότωσαν εκατοντάδες διαδηλωτές που ζητούσαν δημοκρατία. Ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας κάνει λόγο για 2.400 νεκρούς, ενώ οι επίσημες αρχές αναφέρουν μόλις 241.