Η ατμόσφαιρα στις κινεζικές πόλεις είναι τόσο τοξική που το 90% εξ αυτών αποτυγχάνουν να τηρήσουν τα όρια ρύπανσης που έχει θέσει η κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με νέα αποκαλυπτική έρευνα της Greenpeace.

Η νέα ανάλυση υποδεικνύει το μέγεθος του εγχειρήματος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Κίνας προκειμένου να καθαρίσει τον αέρα που αναπνέουν καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων.

Η αποτυχία βελτίωσης της κατάστασης έχει προκαλέσει αυξανόμενη δημόσια ανησυχία και δυσαρέσκεια, με το θέμα να κυριαρχεί συχνά στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται την εποχή όπου μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού υποφέρουν από έντονο τοξικό νέφος, καθώς το χειμώνα η απαίτηση για θέρμανση επιδεινώνει το πρόβλημα.

Ειδικότερα, τα δεδομένα της έρευνας συλλέχθηκαν από το Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος της Κίνας, το οποίο διατηρεί μετρήσεις της μέσης συγκέντρωσης σωματιδίων ΡΜ2.5, των οποίων η ιδιαίτερα μικρή διάμετρος (κάτω από 2,5 χιλιοστά) και μεγάλη διείσδυση, τα καθιστά ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, για το 2014 μόνο 18 πόλεις από τις συνολικά 190 που παρατηρούνται, είχαν συγκέντρωση σωματιδίων κάτω από 35 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στην ατμόσφαιρά τους, δηλαδή το όριο που έχει θέσει η κυβέρνηση της Κίνας ως ασφαλές.

Μία στις τέσσερις πόλεις μάλιστα σημείωσαν συγκέντρωση δύο φορές πάνω από το όριο στην ατμόσφαιρά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο όριο που έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου το μισό.

Από τις δέκα πόλεις με τη χειρότερη ρύπανση της ατμόσφαιρας, οι επτά βρίσκονται στην επαρχία Χεμπέι στη βόρεια Κίνα, γύρω από το Πεκίνο.

Στους πέντε υψηλότερους παραβάτες βρίσκονται η μεγάλη βιομηχανική πόλη Μπαοντίνγκ και η διαβόητα μολυσμένη πόλη Σιτζιαζουάνγκ, όπου πέρυσι ένας κάτοικος προσπάθησε να μηνύσει την τοπική κυβέρνηση λόγω της υψηλής ρύπανσης.

Πέρα από την υψηλή μέση ρύπανση, οι μεγάλες πόλεις πολύ συχνά ταλαιπωρούνται από ξαφνικές κατακόρυφες ανόδους των επιπέδων ρύπανσης, όπως νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η συγκέντρωση των σωματιδίων ΡΜ2.5 ξεπέρασε τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στο Πεκίνο, σύμφωνα με μετρήσεις της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην πόλη.