Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο υποψήφιος της ενωμένης τουρκικής αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, δηλώνει ότι η χθεσινή άνοδος στους τουρκικούς τίτλους σημαίνει ότι οι αγορές πιστεύουν ότι η συμμαχία του θα νικήσει την Κυριακή και εμπιστεύονται την «ορθολογική οικονομική πολιτική» της συμμαχίας του.

Χθες, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Τουρκίας πραγματοποίησε άλμα, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) μειώθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει στενές οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δηλώνει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ότι θα επιδιώξει μία λεπτή ισορροπία στην εξωτερική του πολιτική ως προς τις σχέσεις με την Μόσχα.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας, δεν θέλουμε να διαρρήξουμε τις φιλικές μας σχέσεις, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις», λέει.

Αν κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής, ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης θα προωθήσει νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολύ σημαντικό για μας, και για ολόκληρο τον κόσμο, να επιτύχουμε μία ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία. Αλλά θα καταστήσουμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστό για καμία χώρα να καταλαμβάνει άλλη χώρα», λέει.

Σε ερώτηση αν θα υποστηρίξει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ αν εκλεγεί πρόεδρος, απαντά «Φυσικά».

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς ένας στρατιωτικός οργανισμός τον 21ο αιώνα, είναι επίσης ένας οργανισμός που υπερασπίζεται την δημοκρατία. Θα διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ στο ίδιο πλαίσιο όπως και στο παρελθόν», δηλώνει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσθέτοντας ότι ένα θεμελιώδες πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της περιόδου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ήταν ο αποκλεισμός του υπουργείου Εξωτερικών από την διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα επιδιώξουμε μία εξωτερική πολιτική με άξονα την ειρήνη που θα δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της Τουρκίας. Προτεραιότητά μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα και να ενεργούμε σε εναρμόνιση με τον σύγχρονο κόσμο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης