Τελέστηκε τη Δευτέρα δημοσία δαπάνη η κηδεία του τέως πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν στην Ιερουσαλήμ. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το ισραηλινό κοινοβούλιο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας και ειρηνευτικός διαπραγματευτής στη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες έχουν στείλει και οι Ρωσία, Καναδάς, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρλίου, Σιγκαπούρη, Βέλγιο και Τσεχία. 

Στον επικήδειο λόγο του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες χαρακτήρισε τον Σαρόν ως έναν «καταπληκτικό στρατιώτη» κι έναν «στρατηγό που ήξερε πώς να νικά». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξήρε τις ενέργειες του Σαρόν υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ. «Το Ισραήλ θα συνεχίσει να μάχεται την τρομοκρατία. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ειρήνη προστατευόντας παράλληλα την ασφάλειά του. Το Ισραήλ θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να εμποδίσει το Ιράν να ενισχυθεί με πυρηνικά όπλα» υποστήριξε.

Ο Αριέλ Σαρόν άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο από ανεπάρκεια των ζωτικών οργάνων, αφού είχε παραμείνει επί οκτώ ολόκληρα χρόνια σε κώμα.

Ο Σαρόν είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί πλάι στη σύζυγό του Λίλι, η οποία είχε πεθάνει από καρκίνο το 2000. Μετά την τελετή, η σορός του Σαρόν μεταφέρθηκε στο στο κτήμα του στο νότιο Ισραήλ για να ταφεί εκεί όπου επιθυμούσε ο αποθανών. Δεδομένης της εγγύτητας της Γάζας που ελέγχεται από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, ο στρατός, οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία είχαν αποστείλει ενισχύσεις στον τομέα όπου βρίσκεται το αγρόκτημα, αυξάνοντας παράλληλα το επίπεδο ετοιμότητας από φόβο μήπως εκτοξευθούν ρουκέτες.

Ο θάνατος του πρώην ισχυρού ανδρός της εθνικιστικής δεξιάς βύθισε το Ισραήλ σε ατμόσφαιρα εθνικού πένθους. Ο Ισραηλινός πολιτικός κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές. Περίπου 20.000 Ισραηλινοί παρήλασαν χθες, Κυριακή, μπροστά από το φέρετρο που είχε εκτεθεί μπροστά από το κοινοβούλιο. Πολλοί μιλούσαν για το χάρισμα και το κουράγιο του 11ου πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Βάσει του εβραϊκού νόμου, η ταφή του νεκρού πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν.

Ο στρατηγός Σαρόν θα μείνει στην Ιστορία ως αυτός που προχώρησε, το 2005, στην αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά επίσης ως ο αρχιτέκτονας της καταστροφικής εισβολής στο Λίβανο το 1982, όταν ήταν υπουργός Άμυνας.

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε ευφορία στους Παλαιστινίους οι οποίοι πανηγύρισαν στη Ραμάλα με γλυκά τον θάνατό του, όπως και στα προσφυγικά στρατόπεδα στον Λίβανο.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά