Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και έκαναν πορεία χθες στο Λούισβιλ του Κεντάκι, στην επέτειο ενός έτους από τον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ, που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς, σε ένα από τα περιστατικά που πυροδότησαν πέρσι ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.
Η Τέιλορ, μια 26χρονη Αφροαμερικανίδα νοσηλεύτρια, έπεσε νεκρή στις 13 Μαρτίου 2020 από πυρά της αστυνομίας μέσα στο διαμέρισμά της στο Λούισβιλ, σε μια αστυνομική επιχείρηση φιάσκο.
Τον Σεπτέμβριο ένα σώμα ενόρκων αποφάσισε ότι σε κανέναν από τους τρεις λευκούς αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιδρομή στο διαμέρισμα της Τέιλορ, δεν θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία. Εναντίον ενός αστυνομικού, του Μπρετ Χάνκινσον, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για έκθεση σε κίνδυνο των γειτόνων της Τέιλορ, διότι οι σφαίρες από το όπλο του πέρασαν στο διαμέρισμα ενός γείτονα. Εναντίον των άλλων δύο αστυνομικών, του Τζόναθαν Μάτινγκλι και του Μάιλς Κόσγκροουβ, που πυροβόλησαν εναντίον της Τέιλορ, δεν ασκήθηκαν διώξεις.
Και οι τρεις αστυνομικοί αποπέμφθηκαν από την αστυνομία.
Ο θάνατος της 26χρονης μαζί με εκείνον του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που έχασε τη ζωή του όταν λευκός αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του στη Μινεάπολη, στα τέλη Μαΐου, πυροδότησαν ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομίας βαρβαρότητας σε όλες τις ΗΠΑ πέρσι το καλοκαίρι.
Στη χθεσινή διαδήλωση στο Λούισβιλ, ομιλητές ζήτησαν δικαιοσύνη για την Τέιλορ και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.
«Πρόκειται για τη δύναμή μας να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο για τα παιδιά μας, για την κόρη μου», δήλωσε η Σαντίκα Ρέινολντς, πρόεδρος της οργάνωσης Urban League στην πόλη.
Ο σύντροφος της Τέιλορ, Κένεθ Γουόκερ μίλησε επίσης σύντομα στο πλήθος.
«Απέσυραν τις κατηγορίες εναντίον μου, αλλά δεν τελειώνουμε εδώ», είπε, αναφερόμενος στις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εις βάρος του και αργότερα αποσύρθηκαν για πυροβολισμό ενάντια σε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια του συμβάντος. «Δεν πρέπει να σταματήσουμε. Συνεχίστε».
Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές βάδισαν στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» και «καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη», κρατώντας πλακάτ με το πρόσωπο της Τέιλορ.
Ο δήμαρχος του Λούισβιλ, Κρεγκ Φίσερ δήλωσε ότι η πόλη του έχει κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολιτικές και τις προτεραιότητες, σημειώνοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να υπάρχει «πολλή δουλειά μπροστά».
Ο Γουόκερ κατέθεσε την Παρασκευή μια αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο εναντίον του αστυνομικού τμήματος, δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του. Στην αγωγή ο Γουόκερ υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί παραβίασαν τα πολιτικά του δικαιώματα πραγματοποιώντας παράνομη έρευνα και χρησιμοποιώντας υπέρμετρη βία.
Το Σεπτέμβριο οι Αρχές του Λούισβιλ συμφώνησαν να καταβάλουν 12 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια της Τείλορ, σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό της αγωγής που είχαν ασκήσει οι συγγενείς της νεαρής Αφροαμερικανίδας για τον φόνο της.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες και σε άλλες πόλεις στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων στην Ατλάντα και τη Νέα Υόρκη, για την επέτειο θανάτου της Τέιλορ.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε με ανάρτηση στο twitter ότι παραμένει δεσμευμένος να υπογράψει ένα νομοσχέδιο αστυνομικής μεταρρύθμισης.
«Ο θάνατος της Μπριόνα Τέιλορ ήταν μια τραγωδία, ένα πλήγμα στην οικογένειά της, την κοινότητά της και την Αμερική. Ενώ συνεχίζουμε να τη θρηνούμε, πρέπει να προχωρήσουμε για να περάσουμε στο Κογκρέσο ουσιαστική μεταρρύθμιση της αστυνομίας», έγραψε.