Ο Uhuru Kenyatta είναι όπως όλα δείχνουν ο μεγάλος νικητής από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κένυα, καθώς όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC έρχεται πρώτος με 50,03%.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της αφρικανικής χώρας εξασφάλισε 6.173.433 ψήφους σε σύνολο 12.338.667 σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή και Συνόρων (IEBC), αφήνοντας δεύτερο τον απερχόμενο πρόεδρο, Raila Odinga. Ουσιαστικά, συγκέντρωσε 4.109 ψήφους πάνω από το όριο του 50% που απαιτείται βάση Συντάγματος για την εξασφάλιση της νίκης από τον πρώτο γύρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες από τους πανηγυρισμούς υποστηρικτών του.

Ωστόσο, ο πολιτικός του αντίπαλος κάνει λόγο για άπειρες παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις χιλιάδες ψήφους που ενώ βγήκαν άκυρες από τα ηλεκτρονικά συστήματα καταμέτρησης, στη συνέχεια προσμετρήθηκαν ως έγκυρες κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης με τα χέρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, τα επίσημα αποτελέσματα δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα πριν τις 11.00 το πρωί, τοπική ώρα (10.00 το πρωί, ώρα Ελλάδας).

Εφόσον επιβεβαιωθεί η νίκη του Uhuru Kenyatta, τότε οι διπλωματικές σχέσεις της αφρικανικής χώρας με κράτη της Δύσης θα επηρεαστούν, κυρίως λόγω της δίωξης του διαφαινομένου νικητή από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Η Κένυα παραμένει στρατηγικός σύμμαχος των Η.Π.Α. και ένας από τους πρωτεργάτες, μαζί με την Αιθιοπία, στην καταπολέμηση ενόπλων οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και δρουν στην περιοχή του λεγόμενου Κέρας της Αφρικής. Ήδη, από τον Οκτώβριο του 2011 το Ναιρόμπι έχει αποστείλει στρατεύματα στη γειτονική Σομαλία, τα οποία βοήθησαν σημαντικά στον περιορισμό της Αλ Σαμπάμπ, οργάνωσης που ευθύνεται για πλήθος βομβιστικών επιθέσεων κατά δυτικών και κυβερνητικών στόχων.

Για νοθεία κάνει λόγο ο μεγάλος «χαμένος»

Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα νοθείας, σε μια ύστατη προσπάθεια να μην επαναληφθούν τα βίαια επεισόδια της προηγούμενης προεκλογικής αναμέτρησης (2007).

Ωστόσο, τα τεχνικά προβλήματα ήταν παρά πολλά, συμπεριλαμβανομένου ενός λάθους στον προγραμματισμό το οποίο οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των απορριφθέντων ψήφων με… συντελεστή οκτώ! Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, o Raila Odinga έχει ήδη εξαπολύσει εκ νέου εδώ και λίγες ώρες τα βέλη του κατά του Uhuru Kenyatta, κατηγορώντας τον για νοθεία, καθώς η εκλογική διαδικασία «αμαυρώθηκε» από τεχνικά προβλήματα στα συστήματα καταμέτρησης των ψήφων και καταγγελίες για εκδίωξη μελών εφορευτικών επιτροπών από οπαδούς του αναπληρωτή πρωθυπουργού.

«Έχουμε αποδείξεις πως στα αποτελέσματα που λάβαμε υπάρχει νοθεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο συνολικός αριθμός των ψηφοδελτίων ξεπερνούσε τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ παρατηρητές μας εκδιώχθηκαν από τα κέντρα καταμέτρησης των ψήφων», είχε αναφέρει σε πρόσφατη δήλωσή του.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως αν ο Uhuru Kenyatta ξεπεράσει για λίγο το 50% των ψήφων, τότε ο απερχόμενος πρόεδρος είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αμφισβητήσει το τελικό αποτέλεσμα και θα κινηθεί νομικά. Και οι δύο πάντως προεδρικοί υποψήφιοι είχαν ξεκαθαρίσει πως οποιαδήποτε αντίδραση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το γράμμα του νόμου.
 

Προσεχώς στο… σκαμνί του ICC

Ο Uhuru Kenyatta αναμένεται να δώσει το παρών ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ICC) τον προσεχή Ιούλιο, καθώς κατηγορείται για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Ειδικότερα, θεωρείται υπεύθυνος για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2007, όταν πάνω από 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 600.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο ίδιος πάντως έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες, ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως η διωξή του από το ICC δεν πρόκειται να τον εμποδίσει από το να ασκήσει τα καθήκοντά του, εφόσον εκλεγεί.

Χώρες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α. και της Βρετανίας, υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη εκλογή του στον προεδρικό θώκο θα επηρεάσει άμεσα τις σχέσεις τους με τη νέα κυβέρνηση του Ναϊρόμπι, τοποθετήσεις που καταδίκασε το Ναϊρόμπι χαρακτηρίζοντάς τις ως «ανεπιθύμητες ξένες επεμβάσεις σε εσωτερικές υποθέσεις».

Την Παρασκευή πάντως το ICC συμφώνησε να αναβάλει κατά έναν μήνα τη δίκη ενός πολιτικού και σημαντικού συμμάχου του Uhuru Kenyatta, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στο εσωτερικό της αφρικανικής χώρας. Πρόκειται για τον William Muto, ο οποίος βαρύνεται με παρόμοιες κατηγορίες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ομάδα υπεράσπισής του είχε εκφράσει έντονα παράπονα για τον περιορισμένο χρόνο που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για την ακροαματική διαδικασία.
 

Διαβάστε επίσης:
Κένυα: Σκληρή μάχη για την προεδρία, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013, 06:35

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης