Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις πολιτικές εξελίξεις στην Κένυα, όπου σήμερα Δευτέρα 4 Μαρτίου, διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η μάχη για τον προεδρικό θώκο αναμένεται σκληρή, με οκτώ συνολικά υποψήφιους να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να πείσουν το εκλογικό σώμα να τους προτιμήσει την ώρα της κάλπης. Επικρατέστεροι θεωρούνται ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Raila Odinga και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Uhuru Kenyatta, με διεθνείς αναλυτές να μην αποκλείουν την επανάληψη των εικόνων βίας και χάους που ακολούθησαν την προηγούμενη εκλογική διαδικασία.

Ήδη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες πρωινές ώρες στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στη Μομπάσα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κένυας, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους πέντε (όλοι τους αστυνομικοί).

Εκπρόσωπος των τοπικών Αρχών τόνισε σε δηλώσεις του ότι μέλη συμμορίας πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις κατά σημείου ελέγχου της Αστυνομίας στα περίχωρα του στρατηγικού λιμανιού της αφρικανικής χώρας. Το 2007, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια άγριων συγκρούσεων, με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να θεωρεί υπεύθυνο για το αιματοκύλισμα τον Uhuru Kenyatta, ένα από τα φαβορί για την τελική νίκη. Όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι ξεκαθάρισαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πως θα σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι αυτό, ωστόσο φαίνεται πως ορισμένοι υποστηρικτές τους έχουν διαφορετική γνώμη.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 06.00 το πρωί, τοπική ώρα (05.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος), με πλήθος κόσμου να περιμένει καρτερικά στην ουρά προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, τα μέτρα ασφαλείας τόσο στην πρωτεύουσα, Ναϊρόμπι όσο και στα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα είναι δρακόντεια, ενώ ειδικοί απεσταλμένοι του Ο.Η.Ε. επιβλέπουν τη διαδικασία. Μια από τις καινοτομίες του νέου εκλογικού νόμου αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν γυναίκες αντιπροσώπους στα συμβούλια των 47 κοινοτήτων της χώρας.

Οι προεδρικές εκλογές σε αριθμούς:

  • 14 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι
  • οκτώ υποψήφιοι για την προεδρία
  • 99.000 αστυνόμοι σε στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας και στα περισσότερα εκλογικά κέντρα
  • πρώτη εκλογική διαδικασία υπό το νέο Σύνταγμα
  • 50% το ποσοστό του νικητή από τον πρώτο γύρο και εξασφάλιση του 25% στις μισές από τις 47 κοινότητες
  • 100.000 άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε καταυλισμούς μετά το ξέσπασμα της βίας το 2007

Συνολικά, οι ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε έξι διαφορετικές ψηφοφορίες καθώς θα πρέπει να εκλέξουν μεταξύ άλλων:

α) πρόεδρο
β) βουλευτές
γ) γερουσιαστές
δ) επικεφαλής κοινοτήτων
ε) μέλη της νεοσύστατης «Συνέλευσης των Κοινοτήτων»
στ) γυναίκες αντιπροσώπους στις 47 κοινότητες της χώρας

Η «πληγή» των φυλετικών συγκρούσεων

Η ιστορία της Κένυας είναι γεμάτη φυλετικές συγκρούσεις, οι οποίες μάλιστα πλήττουν τη «βαριά» της βιομηχανία. Τη δεκαετία του ’90 το σαφάρι ήταν συνώνυμο της Κένυας, με το Ναϊρόμπι και τη Μομπάσα να θεωρούνται μεγάλα κέντρα ανάπτυξης και προσέλκυσης εκατ. τουριστών, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να μεταβούν σε οργανωμένους χώρους προκειμένου να θαυμάσουν ζώα που ζουν στη Σαβάνα.

Εκτιμάται ότι σε μια χώρα 42 εκατ. ανθρώπων υπάρχουν 40 διαφορετικές φυλές, με σημαντικές διαφορές στη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα που μάχονται για την πρόσβαση στη γη και το νερό.

Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν πως το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί και το βασικό «αγκάθι» με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος ο νικητής της κάλπης, καθώς η αναδιανομή των καλλιεργήσιμων εκτάσεων αποτελεί πάγιο αίτημα μεγάλου μέρους του πληθυσμού, ενώ δεν λείπουν κατά καιρούς και αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες φυλές.

Το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μεγάλο καθώς η Κένυα θεωρείται σύμμαχος – κλειδί στη μάχη κατά ενόπλων οργανώσεων που πραγματοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά στόχων της Δύσης στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αφρικής. Ήδη, στρατεύματα του κυβερνητικού στρατού συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη γειτονική Σομαλία, συμβάλλοντας τα μέγιστα στον περιορισμό της δράσης της Αλ Σαμπάμπ. Ωστόσο, η παρουσία τους εκεί είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων (κυρίως με χειροβομβίδα) σε διάφορες πόλεις ανά την κενυατική επικράτεια.

«Η Κένυα αποτελεί έναν τοπικό κόμβο, τόσο οικονομικό όσο και διπλωματικό. Εφόσον η Κένυα παραμένει σταθερή και η κατάσταση στο εσωτερικό της ήρεμη, αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι επενδύσεις», εξηγεί πολιτικός αναλυτής του Reuters.

Διαβάστε επίσης:
Μαζικοί τάφοι με… πολιτικό άρωμα στην Κένυα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 05:05

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας