Περισσότεροι από 1.000 νεκροί και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών και καλλιεργειών είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον φονικό συνδυασμό ακραίου καύσωνα και καταστροφικών πυρκαγιών που συνεχίζει να χτυπά αλύπητα τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, την ώρα που και η Βρετανία προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες της ιστορίας της. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτά τα φαινόμενα, επισημαίνοντας πως παρατηρούμε πλέον ξεκάθαρα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι οι πυρκαγιές και οι καύσωνες δείχνουν πως η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της «συλλογικής αυτοκτονίας».
Ο κ. Γκουτέρες είπε στους υπουργούς από 40 χώρες που συναντήθηκαν τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κλιματική κρίση ότι «η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη, από πλημμύρες, ξηρασίες, ακραίες καταιγίδες και δασικές πυρκαγιές. Κανένα έθνος δεν έχει ανοσία. Ωστόσο, συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε τον εθισμό μας στα ορυκτά καύσιμα». Και πρόσθεσε: «Έχουμε μία επιλογή: τη συλλογική δράση ή τη συλλογική αυτοκτονία. Είναι στο χέρι μας».
Στη Γαλλία, οι φωτιές στην περιοχή Ζιρόντ έχουν κάψει περισσότερα από 130.000 στρέμματα από την περασμένη Τρίτη, την ώρα που οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι το θερμόμετρο δεν αποκλείεται να φτάσει τη Δευτέρα στα επίπεδα των 46 βαθμών Κελσίου. Αυτός ο συνδυασμός πυρκαγιών και καύσωνα, εξαιτίας του οποίου έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή περίπου 15.000 μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες, έχει οδηγήσει τις Αρχές στο να κηρύξουν «κόκκινο συναγερμό» σε 15 περιοχές της χώρας.
Στην Ισπανία, οι Αρχές ανακοίνωσαν 366 νεκρούς από τον καύσωνα τις τελευταίες ημέρες, ενώ παράλληλα κάνουν προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές από άκρη σε άκρη στη χώρα, στην Ανδαλουσία, στην Εξτρεμαδούρα, στη Μάλαγα, στη Γαλικία και στη Λεόν. Οι πυρκαγιές έχουν κάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Στην Ανδαλουσία, μάλιστα, 3.000 άτομα χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. Όσο για τη θερμοκρασία, ο υδράργυρος ανέβηκε στους 45,7 βαθμούς Κελσίου.
Η Πορτογαλία βρίσκεται από την Κυριακή σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και θρηνεί 659 νεκρούς λόγω του καύσωνα, ενώ η πορτογαλική κρατική τηλεόραση RTP μετέδωσε πως οι εκτάσεις που έχουν αποτεφρωθεί στην περιοχή έχουν ξεπεράσει το σύνολο εκείνων του 2021. Περισσότερα από 74.000 στρέμματα γης κάηκαν χωρίς σε αυτά να συγκαταλέγονται οι καταστροφές των τελευταίων ημερών. Η χώρα έχει ανοιχτά τουλάχιστον 15 πύρινα μέτωπα.
Στη μεταξύ, περισσότεροι από 160 είναι οι τραυματίες που φέρουν εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα λόγω της φωτιάς, ενώ οι υγειονομικές αρχές της Πορτογαλίας επιβεβαίωσαν ότι είχαν καταγράψει 238 επιπλέον θανάτους λόγω του καύσωνα από τις 7 μέχρι τις 13 Ιουλίου.
Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως τη Δευτέρα και την Τρίτη η θερμοκρασία θα φτάσει στα επίπεδα των 40 βαθμών, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στη χώρα, τουλάχιστον στα χρόνια για τα οποία υπάρχουν μετεωρολογικά στοιχεία, αφού το υψηλότερο σημείο όπου έχει φτάσει ο υδράργυρος είναι οι 38,7 βαθμοί Κελσίου. Εκτιμάται, μάλιστα, πως στο Λονδίνο θα κάνει περισσότερη ζέστη από ό,τι σε περιοχές της Σαχάρας. Εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας προέτρεψε τους πολίτες «να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, διότι, αν η πρόβλεψη είναι όπως πιστεύουμε ότι θα είναι, τότε οι ζωές των ανθρώπων κινδυνεύουν…».
Όπως αναφέρει το meteo.gr, «οι αέριες μάζες σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω από τη Δυτική Ευρώπη είναι έως και 16-17 βαθμούς Κελσίου θερμότερες από τη μέση τιμή της εποχής. Θερμοκρασιακές αποκλίσεις από τη μέση τιμή τόσο μεγάλου μεγέθους αποτελούν μια ακραία συμπεριφορά του καιρού. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων, όπως π.χ. η νέφωση, η εκδήλωση φαινομένων, οι άνεμοι κ.λπ.».