Του Κώστα Μπετινάκη

Περιμένουμε, λοιπόν, από ένα ακόμη Eurogroup να κρίνει την τύχη της ελληνικής οικονομίας, με το διακύβευμα πλέον να είναι η αποφυγή του «ατυχήματος», το «φρενάρισμα» των καταιγιστικών εξελίξεων.

Ταυτόχρονα ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία θα αποφασίσει αναφορικά με τη ρευστότητα των τραπεζών και τον ELA.

Η αίσθηση, πάντως, είναι πως λιγοστεύουν όσοι στέκονται στο πλευρό του κ. Ντράγκι στηρίζοντας την απόφαση του να μην στερήσει ακόμα και την ελάχιστη ρευστότητα από τις τράπεζες τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμα της Κυριακής ή την ολοκλήρωση του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης.

Κατορθώσαμε λοιπόν, κάτι που δεν είχαν καταφέρει όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις. Να καταστούμε πρωτοσέλιδη είδηση σε όλα, μα όλα τα Μέσα παγκοσμίως.

Και αυτό επειδή όπως τονίζεται σε όλες τις εφημερίδες, τις ιστοσελίδες και όπως μεταδίδουν τα άλλα ΜΜΕ «η Ελλάδα έγινε η πρώτη προηγμένη οικονομία να μην ξεπληρώσει το δάνειο στην 71χρονη ιστορία του ΔΝΤ».

Η προηγούμενη χώρα που το είχε κάνει ήταν η Ζιμπάμπουε το Μάιο του 2001, όταν έπρεπε να αποπληρώσει $112 εκατομμύρια.

Τώρα ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις μετά την αδυναμία πληρωμής του ΔΝΤ;

1. Η χώρα χάνει το δικαίωμα πρόσβασης στις πηγές του ΔΝΤ.
2. Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει «περίοδος χάρητος» 30 ημερών.
3. Η μη αποπληρωμή δίνει το δικαίωμα χαρακτηρισμού ως «χρεωκοπία».
Στα περισσότερα Μέσα επανέρχεται ο προσδιορισμός ως πρόθεμα η αριστερή ελληνική κυβέρνηση. Είχαμε να το δούμε από τις του προσδιοριζόταν ως ο «Σοσιαλιστής πρωθυπουργός» και η «Σοσιαλιστική κυβέρνηση».

«The left-wing Greek government had asked European partners for a two-year aid package»… Αλλά ας δούμε τι έπρεπε να πληρώσουμε και πως μοιράζεται το χρέος μας, όπως το υπολογίζει το BBC…

Στην καρδιά της ελληνικής κρίσης, υπάρχει μια παλιά ατέρμων συζήτηση. Αν θα πρέπει να περικοπούν οι δαπάνες και να αυξηθούν οι φόροι ή να ξεφύγουμε απ΄ όλα αυτά.

Οι περισσότερες χώρες αποφάσισαν το πρώτο για να αντιμετωπίσουν την κρίση του 2008. Είχαν δίκιο; Η λιτότητα πέτυχε το στόχο της;

Η απάντηση δεν έχει δοθεί με σιγουριά ακόμη. Υπάρχουν και οι δύο απόψεις στο τραπέζι. Μόνο που για την Ελλάδα υπάρχει ο κίνδυνος του Grexit αν δεν επέλθει τελικά συμφωνία.

Οι εξελίξεις των επομένων ωών ενδέχεται να ακολουθήσουν το σενάριο που γράφτηκε πριν από δυο χρόνια στην Κύπρο, εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

Οι παραλληλισμοί με την Ελλάδα είναι έντονοι. Και στην Κύπρο οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές διήρκεσαν αρκετό καιρό μέχρι τελικά που τον Μάρτιο του 2013 το κοινοβούλιο απέρριψε τα προτεινόμενα μέτρα περικοπών.

Αντιδρώντας η ΕΚΤ απείλησε με διακοπή της έκτακτης ρευστότητας. Την επόμενη μέρα η αντίσταση των βουλευτών είχε καμφθεί. Αποδέχθηκαν το πρόγραμμα και το υλοποίησαν.

Υπάρχει κάποιο πρόβλημα λοιπόν για την ευρωζώνη; Οι αναλυτές εκτιμούν ότι λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα και αναμφίβολα θα προσπαθήσουν να τις εκμεταλλευτούν για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Η Frankfurter Rundschau γράφει: «Όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται, υπό μια έννοια αυτοί που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική μπορούν να ευγνωμονούν τους Έλληνες αφού οι τελευταίοι αναδεικνύουν τους κινδύνους που διαφαίνονται στον ορίζοντα».

«Η κοπιαστική μάχη για την Ελλάδα θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος», εκτιμά η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η ελληνική κρίση επισπεύδει την αναγκαία συζήτηση για το μέλλον του κοινού νομίσματος, αποφαίνεται σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung, υπό τον τίτλο «Να’ ναι καλά οι Έλληνες».

«Δεν είναι μόνον ότι το δημοψήφισμα αυτό έρχεται πολύ αργά», σχολιάζει η αυστριακή Die Presse. «Σύμφωνα με τον Τσίπρα, δεν πρόκειται για δημοψήφισμα που αφορά στην παραμονή στο ευρώ. Εντούτοις ακριβώς αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι Έλληνες. Είτε θα ακολουθήσουν και πάλι τη σκληρή, αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση επιτυχή μεταρρυθμιστή πορεία που είχαν υιοθετήσει μέχρι πριν από μισό χρόνο, είτε θα εγκαταλείψουν το ευρώ.

Το ενδεχόμενο εξόδου και τις συνέπειες ενός Grexit σχολιάζει η γαλλική Le Monde: «Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει -ή θα είχε- δραματικές συνέπειες για όλους. Εκείνοι όμως που θα υπέφεραν περισσότερο είναι οι ίδιοι οι Έλληνες, οι οποίοι όμως στην συντριπτική πλειονότητά τους, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θέλουν να κρατήσουν το ευρώ. Τσίπρας και Βαρουφάκης θα έπρεπε να έχουν την πολιτική ευπρέπεια να τους γλιτώσουν από αυτή την καταστροφή. Και να επιδείξουν επιτέλους υπευθυνότητα».

Υπάρχει και η συνέχεια

Το Νοέμβριο έρχονται οι εκλογές στην Ισπανία και το κίνημα διαμαρτυρίας Podemos βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις. Στη Γαλλία ανεβαίνουν τα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου, εκεί ψηφίζουν το 2017.
Πολίτες που ψηφίζουν ακραία, επενδυτές που αμφιβάλουν, μια κυβέρνηση που αρνείται, όλα αυτά αποτελούν ξεκάθαρα μηνύματα.

Η νομισματική ένωση θα πρέπει να συσπειρωθεί ενώ οι ευρω-διασώστες θα πρέπει να σταματήσουν να αγνοούν δυσάρεστα δεδομένα.

Για την Ελλάδα δεν επιτρέπεται να υπάρξει άλλη συμβιβαστική φόρμουλα η οποία θα αποσιωπά, μέσω μιας νέας παράτασης, ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Υπάρχουν για όλους αποδεκτές λύσεις οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν.

Επιπλέον, η κρίση προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία να επιβληθεί μια κοινή, δεσμευτική οικονομική πολιτική, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για το μέλλον του ευρώ».

Πληροφορίες από Deutsche Welle / BBC /