Έκρυθμη είναι από χθες η κατάσταση στην Τυνησία μετά τη δολοφονία ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης.

Οι δράστες πυροβόλησαν έξω από το σπίτι του τον Τσόκρι Μπελάιντ εξ επαφής, αρκετές φορές, πριν διαφύγουν με μοτοσικλέτα. Με το που έγινε γνωστή η είδηση της δολοφονίας του 48χρονου πολιτικού, χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τύνιδας και του Σιντί Μπουζίντ, ενώ επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και των γραφείων του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος «Ενάχντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία αντέδρασε με χημικά και προειδοποιητικές βολές πλαστικών σφαιρών. Πιεσμένος αφόρητα από την πολιτική αναταραχή που ξέσπασε, ο πρωθυπουργός της χώρας, Χαμντί Τζελαμπία, ανακοίνωσε ότι κυβέρνηση τεχνοκρατών θα αναλάβει τη διοίκηση της χώρας μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Οι λόγοι της δολοφονίας παραμένουν ασαφείς, ωστόσο αυτή σίγουρα έρχεται να επιτείνει τις θρησκευτικές και κοινωνικές εντάσεις που δημιουργήθηκαν μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι, τον Ιανουάριο του 2011.

Η οικογένεια του Μπελάιντ, ο οποίος υπήρξε σφοδρός επικριτής του «Ενάχντα», δήλωσε ότι συχνά δεχόταν απειλές κατά της ζωής του. Ο ίδιος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε υποστηρίξει το προηγούμενο βράδυ από τη δολοφονία του ότι υπάρχουν ομάδες μέσα στο κυβερνών κόμμα που υποκινούν τη βία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Δολοφονήθηκε πολιτικός της αντιπολίτευσης στην Τυνησία / Τυνησία: Nέα κυβέρνηση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης