Η καναδική κυβέρνηση θα ζητήσει συγγνώμη στον Ομάρ Καντρ, πρώην κρατούμενο στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο και θα του καταβάλει αποζημίωση περίπου 10 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (περίπου 6,8 εκατομμύρια ευρώ) για την κακοποίηση που υπέστη κατά την διάρκεια της κράτησης του, ανέφεραν δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Ο Καναδός πολίτης Καντρ συνελήφθη στο Αφγανιστάν το 2002 σε ηλικία 15 ετών, έπειτα από ανταλλαγή πυρών με Αμερικανούς στρατιώτες. Δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία ενός Αμερικανού γιατρού και έγινε ο νεαρότερος κρατούμενος Γκουαντάναμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καντρ έπειτα αναίρεσε και οι δικηγόροι του τόνισαν ότι υπέστη υπερβολική βία και κακομεταχείριση.
Το Καναδικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε το 2010 ότι ο Καναδάς παραβίασε τα δικαιώματα του Καντρ στέλνοντας πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών να τον ανακρίνουν στη βάση του Γκουαντάναμο και στέλνοντας τα συμπεράσματα των ανακρίσεων αυτών στις ΗΠΑ.

Ο Καντρ παρέμεινε για μια δεκαετία στο Γκουαντάναμο πριν επιστρέψει στον Καναδά το 2012 για να εκτίσει εκεί το υπόλοιπο της ποινής του. Αποφυλακίστηκε με εγγύηση το 2015 και ζει στο Έντμοντον της επαρχίας της Αλμπέρτας.

Η καναδική κυβέρνηση και οι δικηγόροι του Καντρ κατέληξαν στην συμφωνία για καταβολή επανορθώσεων, όπως ανέφεραν οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, εξαιτίας της ευαισθησίας του θέματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καναδάς έχει επισυνάψει μια σειρά ακριβών διακανονισμών με πολίτες που φυλακίστηκαν στο εξωτερικό, καθώς κατηγόρησαν την Οτάβα για συνενοχή στην κακομεταχείρισή τους.

Ο 30χρονος πλέον Καντρ έκανε μήνυση ενάντια στην Οτάβα, ζητώντας 20 εκατομμύρια καναδικά δολάρια για παραβίαση των ανθρωπίνων του δικαιωμάτων. Η είδηση για την επίτευξη του διακανονισμού δημοσιεύτηκε αρχικά από την εφημερίδα Globe and Mail.

Η υπόθεση είχε διχάσει με τους υπερασπιστές του Καντρ να τον χαρακτηρίζουν ένα παιδί στρατιώτη, ενώ η τότε συντηρητική κυβέρνηση είχε απορρίψει τις εκκλήσεις για επιείκεια, σημειώνοντας ότι είχε ομολογήσει την διάπραξη ενός σοβαρού εγκλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης