Πολλά γράφτηκαν για τον γιγάντιο λάκκο που ανακαλύφθηκε τον Ιούλιο σε χερσόνησο της Σιβηρίας και ενέπνευσε μια πληθώρα σεναρίων. Η προέλευσή του παραμένει άγνωστη, όμως μια νέα ρωσική αποστολή στην περιοχή προσφέρει συναρπαστικές εικόνες.

Ο κρατήρας, διαμέτρου περίπου 30 μέτρων. βρίσκεται στη χερσόνησο Γιαμάλ, της οποίας το όνομα σημαίνει στη ντόπια διάλεκτο «Το τέλος του κόσμου». Ρωσική αποστολή κατάφερε τις προηγούμενες ημέρες να κατέβει μέχρι την παγωμένη λίμνη που κρύβεται στον λάκκο, 16 περίπου μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους. Το βάθος της λίμνης είναι τουλάχιστον δέκα μέτρα.

«Καταφέραμε να κατεβούμε τη χοάνη του κρατήρα. Χρησιμοποιήσαμε εξοπλισμό αναρρίχησης, κάτι που ήταν ευκολότερο να γίνει τώρα τον χειμώνα, που το έδαφος είναι σκληρό, παρά το καλοκαίρι» δήλωσε στους «Siberian Times» ο Βλαντιμίτ Πουσκάρεφ, διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου Εξερεύνησης της Αρκτικής.

«Οι μετρήσεις και τα δείγματα που συλλέχθηκαν θα πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά πριν εξαχθούν συμπεράσματα» πρόσθεσε.

Όπως είχαν αναφέρει τον Αύγουστο συνάδελφοι του Πουσκάρεφ, η πιθανότερη εξήγηση για τον γιγάντιο κρατήρα είναι ότι σχηματίστηκε από την απότομη διαρροή μεθανίου, το οποίο παρέμενε μέχρι σήμερα παγιδευμένο στο υπέδαφος.

Ίσως ο κρατήρας σχηματίστηκε από την τήξη του παγωμένου υπεδάφους λόγω των ασυνήθιστα θερμών καλοκαιριών του 2012 και του 2013, των οποίων η μέση θερμοκρασία ήταν πέντε βαθμούς πάνω από το κανονικό.

Μετά την ανακάλυψη του κρατήρα στα μέσα Ιουλίου, ντόπιοι έχουν αναφέρει ότι είδαν δύο ακόμα γιγάντιες τρύπες, των οποίων όμως η ύπαρξη δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το μεθάνιο της Σιβηρίας προέρχεται από οργανική ύλη που παραμένει στο έδαφος χωρίς να αποσυντίθεται πλήρως, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας.

Δεδομένου ότι το μεθάνιο είναι άκρως δραστικό αέριο του θερμοκηπίου, αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν προειδοποιήσει ότι η ενδεχόμενη τήξη της Σιβηρίας θα επιδεινώσει δραματικά την κλιματική αλλαγή.