Σε κατάσταση πλήρους αποσταθεροποίησης βρίσκεται πλέον η Αίγυπτος μετά τα αιματηρά γεγονότα που ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης σε δύο πλατείες της πρωτεύουσας και επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε διάφορες πόλεις της χώρας, κοστίζοντας τη ζωή εκατοντάδων οπαδών του ανατραπέντος προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Στο κέντρο του Καΐρου η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν δύο καταυλισμούς μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Καμένα αυτοκίνητα και κατεστραμμένα καταστήματα  συνέθεσαν το πολεμικό σκηνικό, την ίδια στιγμή που η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική λόγω των χημικών που χρησιμοποίησε η Αστυνομία. Συνεχείς είναι οι καταγγελίες για αθρόες συλλήψεις ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από αστυνομικούς και στρατιώτες, ενώ τέλος δεν έχουν οι αναφορές για χρήση αληθινών πυρών κατά άοπλων διαδηλωτών.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για διάλογο καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω και να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου -όπως ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., John Kerry. Η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών της Αιγύπτου, ξεκαθάρισε πως «δεν θα επιτρέψουμε καμία καθιστική διαμαρτυρία σε καμία πλατεία και σε κανένα μέρος της χώρας», την ίδια στιγμή που η Μουσουλμανική Αδελφότητα ορκίζεται εκδίκηση για τα θύματα της αστυνομικής βίας.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 278, εκ των οποίων οι 43 είναι αστυνομικοί, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.000. Συνολικά 61 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια του Καΐρου -πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλώτες και μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας- και 21 στην πλατεία Νάχντα. Επιπλέον, στην πόλη Ισμαηλία -κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ- 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ στους 10 φθάνουν οι νεκροί στην Αλεξάνδρεια. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μίνγια, εκ των οποίων οι έξι ήταν αστυνομικοί.

(Άγριο ξύλο στην πρωτεύουσα Κάιρο)…

(Βίαιες συγκρούσεις στην Αλεξάνδρεια)

(Μάχη σώμα με σώμα στην πόλη Μίνγια)…

«Οι αστυνομικοί δέχτηκαν πυρά»

Το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου μίλησε για τα αιματηρά γεγονότα που προηγήθηκαν και την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επιβάλλοντας ουσιαστικά στρατιωτικό νόμο. Ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ ξεκαθάρισε πως οι αστυνομικοί δέχτηκαν πυρά από αγνώστους και έπρεπε να αντιδράσουν προκειμένου να προστατευτούν.

«Η Αστυνομία έλαβε σαφείς οδηγίες να μην κάνει χρήση πυρών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη διάλυση των διαδηλωτών», τόνισε, προσθέτοντας πως 43 αστυνομικοί σκοτώθηκαν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σ’ ένα αστυνομικό τμήμα το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

«Διαδηλωτές πυροβολούσαν κατά αστυνομικών από τις ταράτσες κτηρίων και οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έδιναν εντολές στους υποστηρικτές τους να επιτεθούν κατά αστυνομικών τμήματων», είπε.

Οι ισχυρισμοί πάντως του υπουργού Εσωτερικών έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις μαρτυρίες δημοσιογράφων και απλών πολιτών, οι οποίοι ανέφεραν πως έγινε χρήση αληθινών πυρών από τους αστυνομικούς.

Τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού

Λίγο νωρίτερα και ενώ ήδη είχε τεθεί σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι, υπεραμύνθηκε των πρακτικών της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι «όταν υπάρχει κίνδυνος να επικρατήσει το χάος και η ανασφάλεια, πρέπει να λαμβάνονται άμεσα μέτρα». Με τηλεοπτικό του διάγγελμα τόνισε πως «η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διάλυση των καταυλισμών δεν ήταν εύκολη».

«Η Αίγυπτος θα παραμείνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, σοκ προκαλεί η είδηση πως ένας οπερατέρ του βρετανικού skynews έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των επεισοδίων. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ένας ακόμη δημοσιογράφος σκοτώθηκε την ώρα που κάλυπτε τα αιματηρά επεισόδια. Πρόκειται για την Χαμπίμπα Αμπντ Ελαζίζ, η οποία εργαζόταν για λογαρισμό της αραβικής εφημερίδας «Χpress», με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.). Το σώμα της έφερε τραύματα από σκάγια.

Στη σκιά της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις Ασφαλείας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, υπέβαλε την παραίτησή του. Με επιστολή του στον μεταβατικό πρόεδρο της Αιγύπτου ξεκαθάρισε πως «δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα».

Σε μια ύστατη προσπάθεια να επιβάλει την τάξη και να αποκαταστήσει την ηρεμία στην πρωτεύουσα, η κυβέρνηση επέβαλε αργά το μεσημέρι στρατιωτικό νόμο με απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων από το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ωστόσο τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεν δείχνουν διατεθειμένα να κάνουν πίσω.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ, ξεκαθάρισε νωρίτερα πως έχει δώσει σαφείς οδηγίες στις Ένοπλες Δυνάμεις να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα -με τη συνδρομή της Αστυνομίας- προκειμένου «να διατηρηθεί η ασφάλεια και η τάξη και να προστατευτεί η δημόσια και ιδιωτική περιουσία καθώς και οι ζωές των πολιτών».

Την ίδια στιγμή το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η βία που απειλεί να διχάσει την κοινωνία. Με ανακοίνωση του το κόμμα Νουρ «φωτογράφησε» ως υπεύθυνη για την αιματοχυσία τη μεταβατική κυβέρνηση που έχει την υποστήριξη του στρατού.

Αστυνομική επέμβαση σε δύο καταυλισμούς υποστηρικτών του Μόρσι

Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, χιλιάδες διαδηλωτές που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία το τελευταίο χρονικό διάστημα στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια -ένα από τα προπύργια του Μόρσι στο Κάιρο-, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

Πλέον η πλατεία έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων Ασφαλείας, σύμφωνα με το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο Mena.

Ακόμα παραμένει άγνωστος ο αριθμός των συλληφθέντων, ωστόσο όπως ανέφερε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC αρκετοί υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι συνελήφθησαν καθώς είχαν στην κατοχή τους όπλα. Ειδικότερα, δεκάδες ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν συλληφθεί από το πρωί της Τετάρτης, ανάμεσά τους και ο Μοχάμεντ ελ-Μπελτάγκι, ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες των Ισλαμιστών.


(Ο χάρτης της πρωτεύουσας με τον καταυλισμό στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια)

Οι αιματηρές συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν δυνάμεις της Αστυνομίας μαζί με μέλη του κυβερνητικού στρατού επιχείρησαν να απομακρύνουν καταυλισμούς με σκηνές από δύο πλατείες του Καΐρου, όπου παρέμεναν υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι: τη Νάχντα και τη Ραμπάα αλ Ανταουίγια.

Βίαια επεισόδια ακολούθησαν, με τις δυνάμεις Ασφαλείας να κάνουν χρήση χημικών και να χτυπούν στο ψαχνό τους εξαγριωμένους διαδηλωτές, οι οποίοι απαντούσαν με μπουκάλια, πέτρες, ξύλα και ό, τι άλλο αντικείμενο υπήρχε εκείνη την ώρα διαθέσιμο.

Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει τους υποστηρικτές του Μόρσι, πως θα προχωρήσει σε εκκένωση των καταυλισμών τους, καλώντας τους να απομακρυνθούν ειρηνικά.

Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των νεκρών σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 235. Ωστόσο, η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστηρίζει πως ξεπερνούν τους 1.000, την ίδια στιγμή που δεκάδες άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί εκ νέου να ανέβει μέσα στις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, στην πόλη Ισμαηλίγια κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη στη διάρκεια συγκρούσεων αστυνομικών και διαδηλωτών κοντά σε κυβερνητικό κτήριο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ορισμένοι από τους νεκρούς έφεραν σοβαρά τραύματα από σκάγια.

(Οδομαχίες στο Κάιρο)…

(Πεδίο μάχης η πρωτεύουσα της Αιγύπτου)…

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Μέσα σε αυτή τη χαοτική κατάσταση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ανακοίνωσε ότι παραιτείται, καθώς δεν μπορεί να ανεχτεί τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων.

«Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι. Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα», πρόσθεσε στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της αφρικανικής χώρας, Άντλι Μανσούρ.

Παράλληλα, εξήγησε πως υπάρχουν άνθρωποι που επωφελήθηκαν από τα σημερινά επεισόδια και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

«Αυτοί που επωφελήθηκαν απ’ όσα συνέβησαν σήμερα στην Αίγυπτο είναι αυτοί που επιζητούν τη βία και την τρομοκρατία: οι πιο ακραίες οργανώσεις. Όπως γνωρίζετε, θεωρούσα ότι υπήρχαν ειρηνικοί τρόποι για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση στην κοινωνία. Είχαν προταθεί αποδεκτές λύσεις που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μια εθνική ομοφωνία», επεσήμανε επίσης.

(Χρήση αληθινών πυρών κατά άοπλων διαδηλωτών)…

(Ο ανταποκριτής του BBC για τα επεισόδια στο Κάιρο)

Απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες

Μετά τα αιματηρά επεισόδια που έκαναν τον γύρο του κόσμου, η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επιβάλλοντας ουσιαστικά στρατιωτικό νόμο με απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Ειδκότερα, το συγκεκριμένο μέτρο τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, 14 Αυγούστου, στις 19.00 το απόγευμα τοπική ώρα και θα διαρκεί για έναν μήνα μέχρι τις 06.00 το πρωί. Η απόφαση εφαρμόζεται σε 14 από τις συνολικά 27 επαρχίες της Αιγύπτου, καθώς όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών «η ασφάλεια και η τάξη του έθνους αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαιτίας των σαμποτάζ, των επιθέσεων σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια και των απωλειών ανθρώπινων ζωών από ακραίες ομάδες».

Παράλληλα, υπήρξε έκκληση προς τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι να «ακούσουν τη φωνή της λογικής» και «να σταματήσουν τη βία», ενώ οργή προκάλεσε το γεγονός πως ο υπουργός Εσωτερικών της αφρικανικής χώρας έπλεξε το… εγκώμιο των Δυνάμεων Ασφαλείας, λέγοντας ότι «επέδειξαν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάλυση των κατασκηνώσεων των Ισλαμιστών στις πλατείες του Καΐρου».

Αποτροπιασμός Ο.Η.Ε. – Ε.Ε.

Η αντίδραση τόσο του Ο.Η.Ε. όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν άμεση, με αμφότερες τις δύο πλευρές να καταδικάζουν τη βία στην αφρικανική χώρα.

Από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Κάθριν Άστον, εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» της για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και κάλεσε τις δυνάμεις Ασφαλείας της Αιγύτπου να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Η αντιπαράθεση και η βία δεν είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για την επίλυση των πολιτικών θεμάτων. Είναι ανάγκη να περάσει η εξουσία στα χέρια μιας πολιτικής κυβέρνησης και να διασφαλιστεί η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις θα πρέπει να γίνουν σεβαστά», πρόσθεσε.

«Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Κάιρο, όταν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση βίας εναντίον των Ισλαμιστών διαδηλωτών. Παράλληλα, εκφράζει τη λύπη του που οι αιγυπτιακές αρχές επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν βία για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν.

«Φαίνεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και των διαδηλωτών», πρόσθεσε ο Μάρτιν Νεσίρσκι.
 
«Ο γενικός γραμματέας κάλεσε όλους τους Αιγύπτιους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προώθηση μιας διαδικασίας συμφιλίωσης από την οποία δεν θα εξαιρείται καμία πλευρά. Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο οι Αιγύπτιοι να μην συμφωνούν μεταξύ τους για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να επιτευχθεί κάποια πρόοδος, όμως το σημαντικό είναι οι διαφορές να εκφραστούν με ειρηνικό τρόπο», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:
Νέα σφαγή στο Κάιρο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013, 09:02
Επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013, 15:54

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας