«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη» και στην Ελβετία φαίνεται ότι έχουν πάρει τα μέτρα τους, προκειμένου να περιορίσουν τα… διαφυγόντα κέρδη που προκύπτουν από τις προσπάθειες της Κομισιόν και του κάθε ευρωπαϊκού κράτους ξεχωριστά να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, η Βέρνη έβαλε στο παιχνίδι τις μυστικές υπηρεσίες

Η αγορά CD με στοιχεία Ευρωπαίων πολιτών που εμπλέκονται σε υποθέσεις απόκρυψης εισοδημάτων ή παράνομου πλουτισμού και έχουν «παρκάρει» σημαντικά κεφάλαια σε ελβετικές τράπεζες ήταν ένα… αναγκαίο «κακό» για τη Βέρνη. Με την Ευρώπη να επιλέγει ως φάρμακο για την οικονομική κρίση τη λιτότητα, οι πιέσεις πολλαπλασιάστηκαν προς την Ελβετία να βάλει νερό στο κρασί της και να ανοίξει το τραπεζικό απόρρητο, παρέχοντας στοιχεία σε φορολογικούς μηχανισμούς άλλων κρατών, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό κρυφών-αδήλωτων κεφαλαίων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όλο και περισσότερες χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) κατέθεταν επίσημο αίτημα και λάμβαναν στη συνέχεια λίστες με ονόματα φοροφυγάδων.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, η Βέρνη έβαλε στο παιχνίδι τις μυστικές υπηρεσίες.

«Φακέλωμα» Γερμανών εφοριακών

Ελβετοί πράκτορες ξεκίνησαν τις παρακολουθήσεις, «φακελώνοντας» αξιωματούχους των γερμανικών φοροελεγκτικών μηχανισμών και καταγράφοντας βήμα-βήμα τον τρόπο με τον οποίο κινούνται για τον εντοπισμό Γερμανών πολιτών που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Ενδεικτικό της διαμορφωθείσας κατάστασης είναι η έκδοση εντάλματος σύλληψης την περασμένη Παρασκευή σε βάρος του Ντάνιελ Μ. Ο εν λόγω κύριος είναι Ελβετός πράκτορας, ο οποίος κατάφερε να «τρυπώσει» στο Υπουργείο Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (NRW) και να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στις ελβετικές Αρχές. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ Süddeutsche Zeitung, NDR και WDR, ο πληροφοριοδότης είχε την αποστολή να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι γερμανικές Αρχές προκειμένου να αγοράζουν CD από την Ελβετία με στοιχεία Γερμανών πολιτών που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, είχε την αποστολή να καταρτίσει μια λίστα με τα ονόματα και λοιπά προσωπικά δεδομένα Γερμανών επιθεωρητών των φορολογικών υπηρεσιών. Έχοντας στην κατοχή τους τα στοιχεία αυτά, οι ελβετικές Αρχές ήταν σε θέση να ταυτοποιούν τους Γερμανούς εφοριακούς που συμμετείχαν στην αγορά τραπεζικών δεδομένων και να προβαίνουν στις επόμενες κινήσεις τους…

Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στο Βερολίνο, το οποίο ζήτησε εξηγήσεις από τη Βέρνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Bild», το θέμα έφθασε μέχρι το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, με τον αρμόδιο υπουργό Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να επικοινωνεί με τον Ελβετό ομόλογό του Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ελβετίας, πάντως, αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο, με τον επικεφαλής Μάρκους Ζάιλερ να δηλώνει την Τρίτη πως «οι μυστικές υπηρεσίες δρουν εν γένει στην Ελβετία και στο εξωτερικό, και πως στο πεδίο της δράσης τους ανήκει και η αντικατασκοπεία».

Μπόργιανς: Μας κατασκοπεύουν

«Eάν οι κατάσκοποι στρατολογούν πληροφοριοδότες από τη φορολογική διοίκηση, για να παρακολουθούν τους επιτυχημένους ελεγκτές της εφορίας κατά την εργασία τους, ώστε εκείνοι οι οποίοι κερδίζουν δισεκατομμύρια εις βάρος του κοινωνικού συνόλου να αξιοποιήσουν τα στοιχεία, τότε το σκάνδαλο προσλαμβάνει μια νέα διάσταση» σχολίασε από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Nόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Κολωνίας «Stadt-Anzeiger» επέκρινε την Ελβετία για την ενέργειά της να στρατολογήσει έναν πληροφοριοδότη στη φορολογική διοίκηση του κρατιδίου του.

«Εάν η Ελβετία εννοεί στα σοβαρά ότι θέλει να εγκαταλείψει τις αμφιβόλου ηθικής δραστηριότητες των τραπεζικών ιδρυμάτων της, τότε θα πρέπει να παραλείπονται τέτοιου είδους παιχνίδια. Πρέπει το ταχύτερο να συνεργαστούμε κατά της φορολογικής απάτης, διότι διαφορετικά εκείνοι οι οποίοι θα γελάσουν στο τέλος είναι οι εξαιρετικά αμφιλεγόμενοι ζογκλέρ της κερδοσκοπίας» πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Λίστα Μπόργιανς

Από το 2006 αρκετά γερμανικά κρατίδια έχουν προχωρήσει στη διαφιλονικούμενη «αγορά» ψηφιακών δίσκων με τραπεζικά δεδομένα Γερμανών φοροφυγάδων από διάφορους «φορολογικούς παραδείσους» στην Ευρώπη, όπως Ελβετία και Λίχτενσταϊν.

Υπενθυμίζεται ότι, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, η Αθήνα είχε προσκαλέσει τον Μπόργιανς στην Ελλάδα, στο πλαίσιο επαφών για την απόκτηση λίστας Ελλήνων πολιτών οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή καθώς και για την παροχή γερμανικής τεχνογνωσίας στις ελληνικές φορολογικές αρχές.