Πόσες και πόσες φορές δεν μας έχει τύχει να πέσει κάποιο τρόφιμο από τα χέρια μας και ενστικτωδώς να το σηκώσουμε, να το καθαρίσουμε και να το φάμε; Σίγουρα έχει συμβεί σε όλους μας! Μέχρι τώρα υπήρχε, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο «κανόνας των πέντε δευτερολέπτων», σύμφωνα με τον οποίο, αν μέσα σε πέντε δεύτερα του χρόνου σηκώσουμε το τρόφιμο από το πάτωμα, μπορούμε να το φάμε.

Πλέον η εν λόγω θεωρία τίθεται σε αμφισβήτηση. Επιστημονική έρευνα έδειξε πως ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων -για μερικά τρόφιμα- πλέον μπορεί να επεκταθεί έως και μισή ώρα μετά την πτώση τους. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως τρόφιμα που χαρακτηρίζονται από ξηρότητα -πατατάκια ή σοκολάτα – ακόμη κι αν καταναλωθούν ύστερα από μισή ώρα, δεν συντρέχει κίνδυνος μόλυνσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες του Aston University στο Birmingham της Αγγλίας, ωστόσο, υποστηρίζουν πως η θεωρία των πέντε δευτερολέπτων εξακολουθεί να ισχύει τόσο για τα γλυκά όσο και για τα μακαρόνια. «Όσο περισσότερο μείνουν στο πάτωμα, τόσο περισσότερα βακτήρια απορροφούν». Προκειμένου να φτάσουν στο παραπάνω συμπέρασμα χρησιμοποίησαν διαφορετικά τρόφιμα σε διαφορετικά υλικά, όπως το χαλί, το λινέλαιο και τα κεραμίδια που περιέχουν 10 εκατομμύρια βακτήρια στην επιφάνειά τους.

Όπως σημειώνουν, είναι εξαιρετικά απίθανο κάποιος να αρρωστήσει επειδή έφαγε κάτι που έπεσε στο πάτωμα και παρέμεινε για πολύ λίγο χρόνο. «Ένα τυπικό σπίτι, όπου το πάτωμα καθαρίζεται με σκούπα ή σφουγγάρισμα μία φορά την εβδομάδα, μας παρέχει ασφάλεια ακόμη κι αν καταναλώσουμε ένα σνακ που έπεσε στο πάτωμα» αναφέρουν.

Κανόνας των πέντε δευτέρων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων ισχύει για τα εξής τρόφιμα: γλυκά, μαγειρεμένα ζυμαρικά, πατατάκια, ντόνατς και τοστ που έπεσαν από την εξωτερική πλευρά.

Κανόνας των τριάντα λεπτών

Τρόφιμα όπως τα σάντουιτς, κράκερ, μη ψημένο τοστ, μπισκότα και σοκολάτα μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και ύστερα από μισή ώρα, καθώς οι ειδικοί τονίζουν πως έχουν την τάση να απορροφούν σχεδόν ελάχιστα ή καθόλου βακτήρια εξαιτίας της ξηρότητάς τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης