Η Ισπανία αλλά και η Ευρώπη βγαίνουν «ζεματισμένες» από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, όπου κυριάρχησαν η βία και ο πολιτικός εκβιασμός παρά η ίδια η διαδικασία της ψηφοφορίας.
Η ουσία ωστόσο δεν επικεντρώνεται στο ίδιο το αποτέλεσμα, το οποίο ήταν αναμενόμενο, αλλά στις σχέσεις μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης, οι οποίες από χθες κινούνται γύρω από ένα απόλυτο μηδένΜε περισσότερους από 800 τραυματίες κατά τους Καταλανούς, η προσέλευση στα ανοικτά εκλογικά τμήματα ήταν επίσημα μόλις 42,5% και από αυτό το ποσοστό μόνο το 42,2% εκφράστηκε ρίχνοντας στην κάλπη «ναι» ή «όχι». Από αυτό το 42,2 το 90% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Η Μαδρίτη διά του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι το δημοψήφισμα δεν διεξήχθη ποτέ. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παραμένουν σιωπηλές αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν, χωρίς να κρύβουν, με μόνη εξαίρεση τη Σκωτία, τις επιφυλάξεις τους για αυτό το δημοψήφισμα.
Η ουσία ωστόσο δεν επικεντρώνεται στο ίδιο το αποτέλεσμα, το οποίο ήταν αναμενόμενο, αλλά στις σχέσεις μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης, οι οποίες από χθες κινούνται γύρω από ένα απόλυτο μηδέν. Η Ισπανία αντιμετώπισε, αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον τη μεγαλύτερη πρόκληση πολιτικής και κοινωνικής συνοχής μεταξύ του κράτους και των περιφερειών της από την πτώση της δικτατορίας και τον θάνατο του στρατηγού Φράνκο.
Το γυαλί έχει σπάσει και τα κομμάτια του, έστω κι αν συγκολληθούν, δεν πρόκειται να συγκροτήσουν, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, ένα αποδεκτό πλαίσιο σχέσεων μεταξύ της Καταλονίας και του κεντρικού κράτους.
Είναι ενδεικτικό το εξώφυλλο της γαλλικής Liberation «Επίδειξη Ισχύος», αλλά και της Le Monde «Τα ρόπαλα εναντίον της κάλπης».
Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας και ο πρόεδρος Carles Puigdemont δήλωσε πως η Καταλονία κέρδισε το δικαίωμα να συγκροτήσει ένα ανεξάρτητο κράτος. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι στη Μαδρίτη δήλωνε ευτυχής, διότι η αστυνομία υπερασπίστηκε το κεντρικό κράτος προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Η τοπική κυβέρνηση αναφερόμενη στην αστυνομική βία μίλησε για «διεθνή ντροπή» για την Ισπανία, ενώ πολιτικές προσωπικότητες της Ισπανίας, όπως ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ραχόι. Οι πολιτικές οργανώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας και τα συνδικάτα της Καταλονίας εξήγγειλαν γενική απεργία για τις 3 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη.
Στη Μαδρίτη τώρα, ο πρωθυπουργός Ραχόι το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσε επίσημα πως «η Δημοκρατία επικράτησε και το Σύνταγμα έγινε σεβαστό», προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του δεν αποδέχεται τη νομιμότητα της ψηφοφορίας. Για να καταλήξει: «Δεν διεξήχθη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία». Ενώ το κεντρικό κράτος της Μαδρίτης κάνει λόγο για περισσότερους από 100 τραυματίες, εκ των οποίων 128 χρειάστηκε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία, η επίσημη κυβέρνηση της Καταλονίας κάνει λόγο για 844 άτομα που νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομειακά ιδρύματα της Περιφέρειας και σημειώνει πως η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, που έχουν απαγορευθεί στο έδαφος της Καταλονίας από το 2014.
Συνολικά, το κεντρικό κράτος απέστειλε στην Καταλονία 10.000 άνδρες της Πολιτοφυλακής με πρωταρχικό στόχο να σφραγιστούν όλα τα εκλογικά τμήματα, ώστε να μην μπορεί να εξελιχθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας.
Εκτεταμένα επεισόδια, εκατοντάδες τραυματισμοί
Από τα χαράματα της Κυριακής άρχισαν να σχηματίζονται οι πρώτες ουρές των Καταλανών ψηφοφόρων μπροστά από τα εκλογικά τμήματα στα αστικά κέντρα της Καταλονίας, κυρίως στη Βαρκελώνη.
Ένταση, επεισόδια και λιποθυμίες υπό βροχή, έξω από κάποια εκλογικά τμήματα της Καταλονίας, στιγμάτισαν τη διαδικασία.
Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον του πλήθους σε έναν δρόμο της Βαρκελώνης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες. Σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία κυνήγησε το πλήθος, προκειμένου να το διαλύσει.
Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί «αδικαιολόγητη χρήση βίας», ενώ δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.
Ο απεσταλμένος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μιλ ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να σεβαστούμε το νομικό πλαίσιο». «Η (τοπική) κυβέρνηση διακινδυνεύει τη δημόσια τάξη και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών» τόνισε.
Η αστυνομία εισέβαλε με τη βία στο εκλογικό κέντρο της Χερόνα, όπου επρόκειτο να ψηφίσει ο πρόεδρος της επαρχίας, Κάρλες Πουτζεμόντ. Τελικά, ο πρόεδρος της Καταλονίας ψήφισε στις 10.54 τοπική ώρα.
Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας οργάνωσαν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε διάφορους εναλλακτικούς χώρους, όπως σχολεία, μοναστήρια, κέντρα υγείας, γηροκομεία, μουσεία κ.α., καθώς τα περισσότερα επίσημα εκλογικά κέντρα είχαν αποκλειστεί ή σφραγιστεί από την κεντρική διοίκηση της ισπανικής αστυνομίας.
Καταλονία: Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ψηφοφόρων έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης
Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας έσπρωχναν με τις ασπίδες τους ανθρώπους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από ένα εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Υπήρξαν, μάλιστα, σκηνές ακόμη και με ηλικιωμένους ανθρώπους που αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη βιαιότητα. Η ισπανική αστυνομία δεν περιορίστηκε όμως μόνο στους ηλικιωμένους, καθώς χτύπησε γυναίκες αλλά και Καταλανούς πυροσβέστες που βρίσκονταν στα σημεία των συμπλοκών.
Σε διάφορα εκλογικά κέντρα οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους συγκεντρωμένους, χωρίς να λείπουν τα επεισόδια και οι εντάσεις.
Το ισπανικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά κατέσχεσαν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία.
«Ιδού οι πρώτες κάλπες και τα ψηφοδέλτια που έχει κατασχέσει η αστυνομία στη Βαρκελώνη. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην Καταλονία» ανέφερε το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Twitter στις 09.00 (τοπική ώρα, 10.00 ώρα Ελλάδας). Το μήνυμα συνοδευόταν από μία φωτογραφία.