Γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον όμιλο Areva για τον θάνατο, από καρκίνο του πνεύμονα, ενός πρώην εργαζόμενου σε ορυχείο ουρανίου της εταιρείας στο Νίγηρα, όπως έγινε γνωστό από το δικηγόρο της οικογένειας του θύματος.

Ο όμιλος από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι «δεν καταλαβαίνει» την απόφαση γιατί δεν αποδείχθηκε ότι υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ της ασθένειας και της εργασίας του στο ορυχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο Υποθέσεων Κοινωνικής Ασφάλειας του Μελέν έκρινε πάντως ότι η εταιρεία διέπραξε «ασυγχώρητο λάθος» ως «συν-εργοδότης» του Σερζ Βενέλ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ζαν-Πολ Τεσονιέρ, ο Βενέλ, που πέθανε τον Ιούλιο του 2009 σε ηλικία 59 ετών, εργάστηκε από το 1978 μέχρι το 1985 για μια θυγατρική της Areva, την Cominak, η οποία εκμεταλλεύεται τα ορυχεία ουρανίου στο Ακοκάν, στο βορειοδυτικό Νϊγηρα. Η εταιρεία αυτή υπάγεται στο δίκαιο του Νίγηρα.

«Όταν ο πατέρας μου πήγε στον πνευμονολόγο τον Μάρτιο του 2009 εκείνος του είπε αμέσως ότι δεν ευθυνόταν το τσιγάρο για τον καρκίνο των πνευμόνων αλλά ότι εισέπνεε σκόνη ουρανίου», δήλωσε στο δικαστήριο η Πεγκί Βενέλ, η κόρη του θύματος.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η χήρα του Βενέλ θα πρέπει να λάβει διπλάσια αποζημίωση και να της καταβληθεί στο ακέραιο ο μισθός που λάμβανε ο σύζυγός της. Ανοίγει επίσης ο δρόμος για να λάβει αποζημίωση ύψους 200.000 ευρώ από τον ασφαλιστικό φορέα CPAM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πεγκί Βενέλ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξέφρασε τη χαρά της για την απόφαση του δικαστηρίου, όμως εκτίμησε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει αφού η Areva αναμένεται να ασκήσει έφεση. «Ανοίγει μια χαραμάδα για τους άλλους που περίμεναν (την απόφαση)», είπε, διευκρινίζοντας ότι «τουλάχιστον δύο οικογένειες» σκοπεύουν να στραφούν εναντίον της εταιρείας.

Ο Πιερ Λε Κλεκ, που εργάστηκε και αυτός στο Νίγηρα μεταξύ 1978-82 και σήμερα πάσχει από καρκίνο στα νεφρά, είναι ένας εξ αυτών που θα καταθέσουν αγωγή στην Areva καθώς, όπως υποστηρίζει, ο ασφαλιστικός φορέας του έχει αναγνωρίσει την ασθένειά του ως «επαγγελματική». «Δεν είχαμε καμία προστασία, κανείς δεν μας προειδοποίησε για τον κίνδυνο», είπε.

Ο Τεσονιέρ παραδέχτηκε ότι η υπόθεση ήταν δύσκολη γιατί, από νομικής άποψης, η Areva δεν ήταν άμεσος εργοδότης των εργατών αλλά «τα θέματα ασφαλείας και οι συνθήκες εκμετάλλευσης του ορυχείου καθορίζονται από αυτήν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης