Τις πολιτικές δημοσιονομικής σταθεροποίησης που επιβλήθηκαν σε κράτη της ΕΕ για την αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, κατήγγειλε σήμερα σε σε ομιλία που εκφώνησε στο Βερολίνο, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδιος για τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Λάσλο Άντορ.

Ο Επίτροπος έκανε λόγο για σοβαρές «ελλείψεις στον σχεδιασμό» της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), οι οποίες οδήγησαν σε ολέθριες πολιτικές για τα κοινωνικά δικαιώματα των Ευρωπαίων. Σε αντίθεση με ορισμένους συναδέλφους του, όπως ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, ο Άντορ κατήγγειλε τις πολιτικές της λιτότητας οι οποίες «αποδυνάμωσαν ουσιαστικά το κράτος-πρόνοιας», όπως ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στις στρατηγικές που ακολούθησε η ΟΝΕ, στη «νομισματική πολιτική που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και σε δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές η ευθύνη για τις οποίες ανήκει σε μεγάλο βαθμό στις εθνικές κυβερνήσεις, χωρίς έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης».

«Λόγω της απουσίας ενός δανειστή της τελευταίας προσφυγής ή ενός κοινού αντικυκλικού προϋπολογισμού, ένας πανικός στις χρηματαγορές μπορεί να υποχρεώσει τις χώρες της ΟΝΕ να υιοθετήσουν πολιτικές λιτότητας. Γνωρίζουμε ότι οι εξελίξεις αυτού του είδους έχουν έναν αρνητικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους, στους ανέργους και όλους αυτούς, η ποιότητα της ζωής των οποίων εξαρτάται από τις δημόσιες υπηρεσίες», σημείωσε.

Για την επίλυση του προβλήματος, ο Άντορ προτείνει την ενίσχυση της ΟΝΕ «με έναν καλά σχεδιασμένο μηχανισμό δημοσιονομικής μεταφοράς μεταξύ των κρατών μελών που χρησιμοποιούν το ευρώ». Πρόκειται για «ένα από τα κύρια μηνύματά μου προς αυτούς που διαπραγματεύονται την εντολή της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογράμμισε, προτείνοντας επίσης «έναν βασικό ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφάλισης κατά της ανεργίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης