Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας, 45 χώρες ετοιμάζονται να μπουν στο «κλαμπ» των πυρηνικών. Τουρκία, Λευκορωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ άλλων, θα το κάνουν φέτος, ενώ το 2013 θα ακολουθήσουν Σαουδική Αραβία και Ιορδανία.

Σε επίπεδο Κοινής Γνώμης, τα αποτελέσματα διεθνούς δημοσκόπησης που διενεργήθηκε τρεις μήνες μετά από το ατύχημα στην Ιαπωνία κατέδειξε ότι το 62% των πολιτών 24 χωρών αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια. Ινδία, Ηνωμένες Πολιτείες και Πολωνία ήταν οι μόνες χώρες, όπου η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ. Κίνα, Ρωσία και Γαλλία ξεχώριζαν μεταξύ των χωρών, όπου οι πολίτες τάσσονται σαφώς κατά, ενώ σε Ιταλία, Γερμανία και Μεξικό, το «όχι» στα πυρηνικά συγκέντρωνε περίπου 80%!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φόβοι για αύξηση των εκπομπών CO2

Τι γίνεται όμως αφότου μια χώρα γυρίσει την πλάτη στα πυρηνικά; Μία από τις συνέπειες που λίγο έχουν επισημανθεί είναι αυτή που αφορά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Δύο από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο -η Γερμανία και η Ιαπωνία- διακόπτουν τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών τους, τουλάχιστον προσωρινά στην περίπτωση της δεύτερης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καλύψουν από αλλού τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Το ενεργειακό κενό της Γερμανίας θεωρείται μάλλον απίθανο να μπορέσει να καλυφθεί από τις ανανεώσιμες πηγές, παρά τη συνεχή επέκτασή τους. ’λλες επιλογές είναι να αρχίσει να καίει περισσότερο άνθρακα και να εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό από το εξωτερικό. Από αυτές τις επιλογές, η καύση μεγαλύτερης ποσότητας άνθρακα, που είναι διαθέσιμος στη Γερμανία, είναι η φθηνότερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν οι Γερμανοί προχωρήσουν τελικά σε κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών τους, η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα θα αυξηθεί κατά περίπου 6%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 40 εκ. έως 60 εκ. τόνους το χρόνο, ανάλογα με το τι θα αντικαταστήσει τους αντιδραστήρες. Στην Ιαπωνία, αντίστοιχες αναλύσεις κάνουν λόγο για αύξηση κατά τουλάχιστον 5% ή 60 εκ. τόνους εκπομπών το χρόνο.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης