«Δεν είμαστε φοβισμένοι από τη γλώσσα της δύναμης και των απειλών: η ενότητα του λαού μας είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Σήμερα είμαστε ένας λαός που υπερασπίζεται την [κουβανική] επανάσταση, αλλά επαναλαμβάνω την ετοιμότητά μας για μια πολιτισμένη συνύπαρξη και σεβαστές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες », δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας Ραούλ Κάστρο, σε ομιλία του στο Σαντιάγο για την 60ή επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης.

Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση του πρώην Προέδρου της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίει ποινή δωδεκαετούς φυλάκισης για κατηγορίες περί δωροδοκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως πρόσθεσε επιθυμεί επίσης να τερματιστεί η δίωξη της πρώην Βραζιλιανας Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση δημόσιων πόρων.

Μετά τη νίκη των κουβανών επαναστατών έναντι του καθεστώτος που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ το 1959, η Ουάσιγκτον διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με την Κούβα και επέβαλε εμπορικό εμπάργκο στη χώρα.

Το 2014, η Ουάσινγκτον και η Αβάνα εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αρχίσουν να εργάζονται για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως αποτέλεσμα, αρκετοί περιορισμοί στις συναλλαγές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κούβας διευκολύνθηκαν από τότε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Τον Ιούνιο του 2017, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέστρεψε την πολιτική του προκατόχου του και εγκατέλειψε τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αβάνα. Από τότε, ο Τραμπ θέτει νέα όρια για τους πολίτες των ΗΠΑ που ταξιδεύουν στην Κούβα ενώ προχώρησε σε σειρά απαγορεύσεων για την τουριστική βιομηχανία του νησιού.

Πηγή: Sputnik 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης