Δεσμεύσεις πως θα προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων έδωσε τη Δευτέρα ο μεταβατικός πρόεδρος της Μιανμάρ, Thein Sein, στον Βρετανό ομόλογό του, David Cameron, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Ο πρώην στρατιωτικός και νυν επικεφαλής της κυβέρνησης πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ταξίδι στη Γαλλία όπου και θα συναντηθεί με τον François Hollande. Όπως εξήγησε σε δήλωσή του, μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν αφεθεί ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι που βρίσκονται μέσα σε φυλακές ανά την επικράτεια της ασιατικής χώρας.

Η προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και η ενίσχυση της προστασίας των μειονοτήτων αποτελούν πάγια αιτήματα της Δύσης προς τη Μιανμάρ, προκειμένου να ενισχυθούν οι μεταξύ τους εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί. Από τα μέσα του 2010 η μεταβατική κυβέρνηση του Thein Sein προώθησε ένα πακέτο εντυπωσιακών μεταρρυθμίσεων, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα χώρες όπως οι Η.Π.Α., η Αυστραλία αλλά και ενώσεις όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσουν σε άρση σημαντικών κυρώσεων που είχαν επιβάλει στη Μιανμάρ.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στη Μιανμάρ», τόνισε ο Thein Sein, υπογραμμίζοντας ότι ειδική επιτροπή θα εξετάσει χωριστά τον φάκελο κάθε κρατουμένου.

Οι θρησκευτικές συγκρούσεις στο επίκεντρο

Από την πλευρά του ο David Cameron ζήτησε μεγαλύτερη δράση στην προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας.

Το 2012 περίπου 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο κρατίδιο Ραχίν στο δυτικό τμήμα της Μιανμάρ, ενώ χιλιάδες ήταν αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να βρουν προσωρινό καταφύγιο στο γειτονικό Μπαγκλαντές λόγω θρησκευτικών συγκρούσεων με Βουδιστές. Σ’ ένα νέο ξέσπασμα θρησκευτικής βίας τον περασμένο Μάρτιο, τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε Ροχίνγκιας και Βουδιστές, με αρκετούς να κατηγορούν τον κυβερνητικό στρατό για μεροληπτική στάση.

Την ώρα που ο Thein Sein γινόταν δεκτός από τον David Cameron δεκάδες μέλη ακτιβιστικών οργανώσεων είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τον Πύργο του Λονδίνου, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την επίσκεψη του προέδρου της Μιανμάρ στη Βρετανία. Καθώς η πρώην Βιρμανία θεωρείται μια «παρθένα» αγορά με 60 εκατ. εν δυνάμει καταναλωτές, αρκετοί είναι αυτοί στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής χώρας που πιστεύουν ότι το Λονδίνο δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις εμπορικές συμφωνίες από την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών.

Διαβάστε επίσης:
Στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013, 01:57

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας