Ο Καναδάς θα διευρύνει τη στρατιωτική του αποστολή εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων και στη Συρία, όπως πράττει ήδη στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Στίβεν Χάρπερ.

Με την απόφαση αυτή ο Καναδάς γίνεται το δεύτερο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ που θα επιχειρεί εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία, όπου επίσης προχωρούν σε αεροπορικά πλήγματα μαχητικά της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χάρπερ γνωστοποίησε επίσης ότι η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση περιλαμβάνει το σχεδιασμό να παραταθεί η αποστολή διάρκειας 6 μηνών για έναν χρόνο, έως τα τέλη Μαρτίου του 2016.

Ο Καναδάς έχει αναπτύξει περίπου 70 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ ενώ 6 καναδικά αεροσκάφη συμμετέχουν ήδη στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στο Ιράκ εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Ο Χάρπερ, που αντιμετωπίζει τη δύσκολη πρόκληση να παραμείνει στην εξουσία στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, κατηγορεί τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα ότι επιδεικνύουν αδυναμία μπροστά στην τρομοκρατία και υποστηρίζει ότι μόνο το Συντηρητικό Κόμμα κατανοεί την απειλή που αντιπροσωπεύει το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χάρπερ επισήμανε σε βουλευτές ότι ο Καναδάς πρέπει να εξαπολύσει πλήγματα εναντίον των προπυργίων του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία.

«Οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου μαζί με το βαρύτερο οπλισμό του μετακινούνται ελεύθερα κατά μήκος της ιρακινής μεθορίου προς τη Συρία, εν μέρει διότι θεωρούν ότι θα έχουν καλύτερη προστασία από τις αεροπορικές μας επιδρομές. Κατά τη δική μας άποψη, το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να απολέσει οποιοδήποτε ασφαλές καταφύγιο στη Συρία» τόνισε ο ίδιος.

Η διεύρυνση της αποστολής στη Συρία μπορεί να προκαλέσει πολιτικές έριδες, καθώς οι επικριτές υπογραμμίζουν ότι αυτό θα σημαίνει ότι οι επιδρομές θα χρειαστούν την έγκριση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο Χάρπερ σημείωσε ότι «δεν θα ζητήσει τη ρητή συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης» για να γίνουν επιδρομές.

Ο Καναδός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε επίσης απευθυνόμενος στους βουλευτές ότι ο Καναδάς και άλλες χώρες «πρέπει να αποφύγουν, εφόσον μπορούμε, να αναλάβουμε στο έδαφος ευθύνες σε χερσαίες επιχειρήσεις» στο Ιράκ, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί έργο των ιρακινών δυνάμεων.

Η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η κυβέρνηση αναμένεται να εγκριθεί από τους βουλευτές καθώς οι Συντηρητικοί του Χάρπερ συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι αριστεροί Νέοι Δημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κατά της πρότασης με το επιχείρημα ότι ο Καναδάς σύρεται σε έναν πόλεμο που δεν είναι δικός του. Οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχουν πολλές πιθανότητες να επικρατήσουν στις εκλογές του Οκτωβρίου, δεν έχουν ξεκαθαρίσει την θέση τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης