Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά, η Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, κατηγόρησε την Τετάρτη το περιβάλλον του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ότι της άσκησε «ανάρμοστες» πιέσεις προκειμένου να φροντίσει ο καναδικός όμιλος SNC-Lavalin, ο οποίος ενεπλάκη σε σκάνδαλο διαφθοράς στη Λιβύη, να μην προσαχθεί σε δίκη.

Η πρώην υπουργός των Φιλελεύθερων εκφράστηκε για πρώτη φορά δημόσια για την υπόθεση αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, πριν από τρεις εβδομάδες. Οι δηλώσεις της ενδέχεται να επιδεινώσουν την κρίση στη διάρκεια της θητείας του Τζάστιν Τριντό, που οδήγησε στην παραίτηση της Ουίλσον-Ρέιμπουλντ αλλά και του πιο στενού του συνεργάτη και προσωπικού του γραμματέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2018, δεχόμουν συνεχείς πιέσεις από μέρους πολλών προσώπων στις τάξεις της κυβέρνησης για να επέμβω πολιτικά (…) και με ανάρμοστο τρόπο, ώστε να υπάρξει φιλικός διακανονισμός (της καναδικής Δικαιοσύνης) με την SNC-Lavalin», αφηγήθηκε η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ ενώπιον της επιτροπής της καναδικής Βουλής που είναι αρμόδια για τη Δικαιοσύνη.

Τόνισε ακόμη πως δέχθηκε επανειλημμένα «συγκαλυμμένες απειλές», ότι της δόθηκε να καταλάβει πως καλά θα έκανε «να αποφύγει μια σύγκρουση με τον πρωθυπουργό» ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Συμπλήρωσε ότι πιστεύει ακράδαντα πως υποβιβάστηκε στο αξίωμα της υπουργού αρμόδιας για τις Υποθέσεις των Βετεράνων στον μίνι-ανασχηματισμό του Ιανουαρίου εξαιτίας της άρνησής της να επέμβει στην υπόθεση της εταιρείας-κολοσσού των κατασκευών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η κυβέρνηση του Τριντό έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, εξαιτίας των κατηγοριών που άσκησε με απρεπή τρόπο πιέσεις στην πρώην υπουργό να παρέμβει στη δικαιοσύνη ώστε να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός στην υπόθεση της SNC-Lavalin, έπειτα από μια σειρά αποκαλύψεων της εφημερίδας «Globe & Mail».

Ο Τριντό αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος ή το περιβάλλον του άσκησαν πίεση γι’ αυτό.

Ο καναδικός όμιλος κατηγορείται για διαφθορά, συγκεκριμένα ότι μοίρασε δωροδοκίες ύψους 48 εκατ. καναδικών δολαρίων (32 εκατ. ευρώ) σε λίβυους αξιωματούχους επί των ημερών του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, μεταξύ του 2001 και του 2011.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης