Ο αρουραίος Μαγκάβα είναι ένας πραγματικός ήρωας αφού εντοπίζει νάρκες ξηράς στην Καμπότζη και έχει βρει δεκάδες εκρηκτικούς μηχανισμούς. Γι ‘αυτό και βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο. Είναι ο πρώτος αρουραίος που βραβεύτηκε ποτέ.
Ο Μαγκάβα (Magawa) ανήκει στο είδος των γιγάντιων αρουραίων χάμστερ της Γκάμπια. Έχει μήκος 70 εκατοστά με την ουρά του και ζυγίζει 1,2 κιλά. Είναι όμως αρκετά ελαφρύς ώστε να μην πυροδοτεί τις νάρκες εάν βρεθούν στον δρόμο του. Και αυτή είναι ακριβώς η δουλειά του: να εντοπίζει νάρκες στην Καμπότζη, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους ανθρώπους της χώρας αυτής. Το ρεκόρ του είναι εντυπωσιακό. Το επτάχρονο ζώο έχει εντοπίσει 39 νάρκες ξηράς και 28 μη εκραγέντες εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά τη διάρκεια της …καριέρας του.
Κατάγεται από την Τανζανία και εκπαιδεύτηκε του από τη βελγική ΜΚΟ Apopo, ειδική στην εκπαίδευση αρουραίων να εντοπίζουν νάρκες από τη δεκαετία του 1990. Χρειάζεται ένας ολόκληρος χρόνος εκπαίδευσης πριν τα ζώα …αποφοιτήσουν.
Τώρα απονεμήθηκε στον Μαγκάβα το περίφημο χρυσό μετάλλιο της βρετανικής ΜΚΟ People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA) για την «συμβολή του στον εντοπισμό ναρκών και την σωτηρία ζωών στην Καμπότζη», κατά το σκεπτικό.
«Είναι πραγματική τιμή για εμάς αυτό το μετάλλιο, αλλά είναι επίσης υπέροχο για τους ανθρώπους της Καμπότζης και τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που κινδυνεύουν από νάρκες» δήλωσε ο Christophe Cox, Διευθύνων Σύμβουλος της Apopo.
Ο Μαγκάβα είναι σε θέση να ψάξει με επιτυχία για νάρκες έναν χώρο μεγέθους ενός γήπεδου τένις σε μόλις 20 λεπτά, ενώ ένας άνθρωπος με ανιχνευτή μετάλλων χρειάζεται από μία έως τέσσερις ημέρες για αυτό, κατά την ΜΚΟ Apopo.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, δώδεκα άτομα στην Καμπότζη πέθαναν από νάρκες ξηράς το 2019. ενώ τραυματίστηκαν 65. Οι 16 περιπτώσεις ήταν τόσο σοβαρές ώστε έπρεπε να ακρωτηριαστούν. Το 2018 οι νεκροί ήταν 10 και οι τραυματίες 48. Οι νάρκες τοποθετήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα από τους Ερυθρούς Χμερ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει ή ακρωτηριαστεί από τότε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, RTL , dpa, BBC News, ORF, arte