Η παραμικρή πρόοδος δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες συνεχίζονται για δεύτερο 24ωρο ανάμεσα σε Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές με τους ηγέτες της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση επιμένει στο αίτημά της ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να θέτει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία «αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ξεκαθάρισε πως: «Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία».

«Μία συμφωνία πρέπει να θέτει τέλος στον πόλεμο και να προβλέπει πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Γάζα και το Ισραήλ δεν έχει δεσμευθεί ακόμη ότι είναι πρόθυμο να το κάνει», γνωστοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέβασε τους τόνους στην απόρριψή του των απαιτήσεων της Χαμάς να θέσει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων, λέγοντας σήμερα πως αυτό θα διατηρούσε την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στην εξουσία και θα συνιστούσε απειλή για το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου είπε πως το Ισραήλ είναι πρόθυμο να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα προκειμένου να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατάει η Χαμάς, ο αριθμός των οποίων πιστεύεται πως υπερβαίνει τους 130.

«Όμως ενώ το Ισραήλ έχει δείξει προθυμία, η Χαμάς παραμένει οχυρωμένη στις ακραίες θέσεις της, η πρώτη από τις οποίες είναι η απαίτηση να αποσύρουμε όλες τις δυνάμεις μας από τη Λωρίδα της Γάζας, να τελειώσει ο πόλεμος και να αφεθεί η Χαμάς στην εξουσία», είπε ο Νετανιάχου, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Η Χαμάς θα έχει την ικανότητα να επιτύχει την υπόσχεσή της να διενεργήσει ξανά και ξανά τις σφαγές της, τους βιασμούς και τις απαγωγές».

Το Ισραήλ δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος

Το Ισραήλ, θέλει μία συμφωνία που θα προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον μερικών από τους περίπου 130 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, αλλά Ισραηλινός αξιωματούχος άφησε,  να εννοηθεί με όσα είπε το Σάββατο, πως η κεντρική θέση του δεν έχει αλλάξει, λέγοντας ότι το Ισραήλ «σε καμία περίπτωση» δεν πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία που θα θέτει τέλος στον πόλεμο.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις «αντιμετωπίζουν προκλήσεις επειδή η κατοχική δύναμη του Ισραήλ αρνείται να δεσμευθεί σε μία περιεκτική κατάπαυση του πυρός», λέγοντας όμως πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς εξακολουθεί να βρίσκεται στο Κάιρο με την ελπίδα ότι οι μεσολαβητές θα μπορέσουν να πιέσουν το Ισραήλ ώστε να αλλάξει θέση.

Καθώς οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, κάτοικοι και υγειονομικοί λένε πως ισραηλινά αεροπλάνα και άρματα μάχης συνέχισαν να σφυροκοπούν περιοχές σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα στη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους.

Έκλεισε το σημείο Κερέμ Σαλόμ, της διέλευσης βοήθειας προς τη Γάζα

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έκλεισε το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, το Κερέμ Σαλόμ, που τέθηκε στο στόχαστρο πυρών από ρουκέτες.

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για μία επίθεση στο συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γάζα, η οποία, σύμφωνα με ισραηλινά και παλαιστινιακά ΜΜΕ, είχε αποτέλεσμα απώλειες στην ισραηλινή πλευρά.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως 10 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Ράφα στη νότια Γάζα προς το σημείο διέλευσης, το οποίο όπως είπε είναι τώρα κλειστό για τα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στον παραλιακό θύλακα. Ωστόσο άλλα σημεία διέλευσης παραμένουν ανοικτά.

«Πυρά περίπου δέκα ρουκετών καταγράφηκαν από ζώνη παρακείμενη στη Ράφα με κατεύθυνση τη ζώνη του Κερέμ Σαλόμ. Το σημείο διέλευσης του Κερέμ Σαλόμ είναι αυτή την ώρα κλειστό στα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός. Η Ράφα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής βάσης κοντά στο σημείο διέλευσης, όμως δεν επιβεβαίωσε από πού τις εκτόξευσε. Μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανέφεραν, επικαλούμενα πηγή προσκείμενη στην οργάνωση, πως το σημείο διέλευσης δεν ήταν ο στόχος.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί ότι θα εισβάλει στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας και θα εκδιώξει τις δυνάμεις της Χαμάς από εκεί, αλλά αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση να μην το κάνει, καθώς η επιχείρηση θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις ευάλωτες ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα και να θέσει σε κίνδυνο περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Η σημερινή επίθεση στο συνοριακό πέρασμα πραγματοποιείται καθώς οι ελπίδες για εκεχειρία αργοσβήνουν στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Κάιρο.

Ο Ισμαήλ Χανίγια λέει πως επιθυμεί περιεκτική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε πως η παλαιστινιακή οργάνωση θέλει να καταλήξει σε μια περιεκτική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα θέσει τέλος στην ισραηλινή “επίθεση”, θα εγγυάται την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και θα εξασφαλίζει μια σοβαρή ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

Στη δήλωσή του ο Χανίγια επέρριψε επίσης στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την ευθύνη για «τη συνέχιση της επίθεσης και τη διεύρυνση του κύκλου της σύγκρουσης, και την υπονόμευση των προσπαθειών που καταβάλλονται μέσω μεσολαβητών και διαφόρων πλευρών».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας απειλεί με χτύπημα στη Ράφα

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ κατηγόρησε σήμερα τη Χαμάς ότι δείχνει σημάδια πως δεν επιδιώκει σοβαρά την επίτευξη εκεχειρίας και είπε πως σε αυτή την περίπτωση το Ισραήλ θα εξαπολύσει στρατιωτικές ενέργειες στη Ράφα και σε άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας «στο πολύ σύντομο μέλλον».