Την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο των εορτασμών της πρώτης επετείου από την έναρξη της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Hosni Mubarak, ανακοίνωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
Σήμερα, Τετάρτη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που ξεκίνησαν οι μαζικές κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση από την εξουσία του Hosni Mubarak (11 Φεβρουαρίου), εμπνευσμένες από το κίνημα που ξεκίνησε στην Τυνησία και έγινε ευρύτερα γνωστό ως «Αραβική Άνοιξη».
«Έλαβα την απόφαση να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης το πρωί της 25ης Ιανουαρίου 2012», επεσήμανε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο στρατηγός Hussein Tantawi, υπογραμμίζοντας πως θα κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να εξεταστούν σε βάθος οι καταγγελίες για «κτηνώδη βία» από τις δυνάμεις Ασφαλείας τόσο στη διάρκεια της εξέγερσης όσο και στη διάρκεια που διοικεί προσωρινά τη χώρα το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.
Η Αίγυπτος βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το 1981 μετά τη δολοφονία του τότε προέδρου Anwar Sadat.
H «επίμαχη» νομοθεσία προέβλεπε την απαγόρευση κυκλοφορίας συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, αυθαίρετες συλλήψεις καθώς και στρατιωτικά δικαστήρια για πολιτικές υποθέσεις. Να σημειωθεί πως την προηγούμενη χρονιά, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και οι Ένοπλες Δυνάμεις (SCAF) προχώρησαν σε ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση του συγκεκριμένου νόμου προκειμένου να περιλαμβάνει τις απεργίες των εργατικών συνδικάτων και τη διάδοση ψευδών πληροφοριών.
Δείτε το video…
Πάγιο αίτημα των διαδηλωτών
Μετά την απομάκρυνση του Hosni Mubarak από την εξουσία, μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στην Αίγυπτο είχε ζητήσει επανειλημμένα την άρση της «επίμαχης» νομοθεσίας. Η απόφαση του στρατού να τη διευρύνει, προκάλεσε την έκρηξη των πολιτών οι οποίοι συγκεντρώθηκαν εκ νέου στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, Ταχρίρ, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του στρατού από την πολιτική ζωή της χώρας.
Εκτιμάται πως τουλάχιστον 80 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους από τον περασμένο Οκτώβριο στη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις Ασφαλείας. Κάτω από τις έντονες πιέσεις της κοινής γνώμης, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες για τις συνθήκες θανάτου των διαδηλωτών.
Διεθνείς αναλυτές πάντως εκτιμούν πως η ανάκληση του συγκεκριμένου νόμου ίσως να εντάσσεται στις προσπάθειες του στρατού να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του και να διαχωρίσει τη θέση του από τα «έργα και ημέρες» του καθεστώτος Mubarak.
Εορταστικό κλίμα
Παράλληλα, για σήμερα είναι προγραμματισμένες διάφορες εκδηλώσεις τόσο στην πρωτεύουσα Κάιρο όσο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου στο πλαίσιο εορτασμού της 1ης επετείου της ημέρας που «άλλαξε τη νεώτερη πολιτική ιστορία της Αιγύπτου». Ήδη από το βράδυ της Τρίτης, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, στήνοντας σκηνές και φωνάζοντας συνθήματα κατά του στρατού.
«Ο στρατός μας σκότωσε εδώ στην πλατεία και δε φοβάμαι να το πω. Ο στρατός και η Αστυνομία είναι υπεύθυνοι για πολλές δολοφονίες στην προσπάθειά τους να καταπνίξουν τη φωνή της Επανάστασης. Ωστόσο, θα ήθελα να τους πω ότι δεν πρόκειται να σωπάσουμε», ανέφερε ένας διαδηλωτής, ονόματι Khaled Abdallah.
Ο Hosni Mubarak βρισκόταν στην εξουσία τα τελευταία 29 χρόνια και η ανατροπή του είχε προκαλέσει τεράστια αίσθηση στη διεθνή κοινότητα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι σημερινές εκδηλώσεις θα αποτελέσουν μια ακόμη ευκαιρία για αρκετούς από τους πολίτες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παραμονή του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην εξουσία.
Η μετάβαση σε μια πολιτική κυβέρνηση προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και ο Hussein Tantawi έχει ξεκαθαρίσει πως ο στρατός δεν πρόκειται να αποχωρήσει πριν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.
Δείτε το video…
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας