Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν ότι εν μέσω των «σοβαρών και περίπλοκων» εξελίξεων στις διεθνείς υποθέσεις, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων θα αποτελούσε καλή εξέλιξη για τις δύο χώρες και για την ειρήνη στην περιοχή, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Σι αφίχθη χθες Πέμπτη στην Πιονγκγιάνγκ για μια διήμερη επίσημη επίσκεψη που έχει στόχο την ενίσχυση του Κιμ, συμμάχου του υπό ασφυκτική πίεση, τόσο λόγω των κυρώσεων του ΟΗΕ εξαιτίας των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων όσο και λόγω της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση που διεξήγαγε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίσκεψη, η πρώτη που πραγματοποιεί κινέζος ηγέτης στη Βόρεια Κορέα έπειτα από 14 χρόνια, καταγράφηκε μία εβδομάδα πριν ο Σι συναντηθεί με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Ο Κιμ έκρινε ότι η επίσκεψη του Σι, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κινεζικές πρωτοβουλίες στήριξης της βορειοκορεάτικης οικονομίας, η οποία ασθμαίνει, είναι «κρίσιμη» και θα δείξει στον κόσμο ότι η φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών παραμένει σθεναρή και αμετάβλητη, σύμφωνα με το KCNA.

Για τους περισσότερους αναλυτές, η Κίνα είναι ο μοναδικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας.

Ο Σι ανέφερε ότι Πεκίνο και Πιονγκγιάνγκ συμφωνούν ότι το να εξευρεθεί πολιτική λύση στο ζήτημα της πυρηνικής χερσονήσου και της αποπυρηνικοποίησής της είναι «αναπόφευκτο». Χρειάζεται, σύμφωνα με τον Κινέζο πρόεδρο, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν συνεχή και στενή επικοινωνία και να βαθύνουν τη διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με το KCNA.

Χθες Πέμπτη ο Σι εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Βόρεια Κορέα για την αποπυρηνικοποίηση και πρόσθεσε ότι ο κόσμος ελπίζει πως η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον θα συνεχίσουν να συζητούν και ότι οι διαπραγματεύσεις τους θα έχουν επιτυχία.

Μετά το φιάσκο της δεύτερης συνόδου κορυφής των Τραμπ και Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ νωρίτερα φέτος, η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε κάποιες δοκιμές οπλικών συστημάτων και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «αληθινά ανεπιθύμητες συνέπειες» εάν οι ΗΠΑ δεν φανούν πιο ευέλικτες στις διαπραγματεύσεις.