Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε άρχισε χθες μια περιοδεία σε τρεις χώρες της Βόρειας Αφρικής ενθαρρύνοντας την Αλγερία, μια χώρα η οποία έχει παραμείνει συγκριτικά ανεπηρέαστη από τις εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής ‘Ανοιξης, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Ο Βέστερβελε πέραν της Αλγερίας θα επισκεφθεί ακόμη τη Λιβύη και την Τυνησία. Η περιοδεία του σημειώνεται τις ημέρες που συμπληρώνεται ένας χρόνος μετά την ανατροπή του προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν ‘Αλι, του πρώτου δικτάτορα που έπεσε στο συνεχιζόμενο κύμα των εξεγέρσεων στην περιοχή.

Αν και οι διαδηλώσεις στην Αλγερία ουδέποτε προσέλαβαν τις διαστάσεις εκείνων στις γειτονικές χώρες, ο Βέστερβελε κάλεσε την κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Οι σποραδικές κινητοποιήσεις στο Αλγέρι και στην Οράν το 2011 για το κόστος ζωής και την έλλειψη πολιτικών ελευθεριών ώθησαν την κυβέρνηση να τερματίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης –που διαρκούσε 19 χρόνια– και να προωθήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο και στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης.

Έπειτα από τη συνάντησή του με τον αλγερινό ομόλογό του Μουράντ Μεντελσί ο Βέστερβελε είπε ότι “οι οικονομικές ευκαιρίες και μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών πάνε μαζί”.

Από την πλευρά του, ο Μεντελσί εξήρε την “εξαιρετική θέση ως αναγνωρισμένη [οικονομική] δύναμη” της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι η ποιότητα της γερμανικής τεχνολογίας της δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά τη συνεργασία με τη χώρα του.

Οι δύο υπουργοί έθιξαν το θέμα της διμερούς συνεργασίας στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά της ηλιακής ενέργειας.

Ο αλγερινός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε παράλληλα ότι η δεύτερη σύνοδος της γερμανοαλγερινής οικονομικής επιτροπής θα λάβει χώρα τον Μάρτιο στο Αλγέρι.

Η επιτροπή, την οποία είχαν ιδρύσει ο Μπουτεφλίκα και η γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ τον Δεκέμβριο του 2010, συναντήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2011 στο Βερολίνο.
Εξάλλου ο Βέστερβελε εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Αλγερία επιτρέπει σε διεθνείς παρατηρητές να παρακολουθήσουν τις εκλογές οι οποίες θα γίνουν τον Απρίλιο.

“Αυτή είναι μια ισχυρή ένδειξη διαφάνειας”, είπε.Η περιοδεία του Βέστερβελε αποσκοπεί στην μεγέθυνση των εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας με τη Βόρεια Αφρική αλλά και την εξέταση των πολιτικών εξελίξεων στην περιφέρεια, όπου οι εκλογές έχουν αναδείξει ισλαμιστικά κόμματα στην εξουσία.

Αργά χθες βράδυ είχε συνάντηση με τον συγγραφέα Μπουάλεμ Σανσάλ, επικριτή της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλγερία, του οποίου τα βιβλία είναι απαγορευμένα στη χώρα, με τον πρωθυπουργό ‘Αχμεντ Ουγιάχια, τον υπουργό Βιομηχανίας Μοχάμεντ Μπενμεράντι και επιχειρηματίες.
Η Γερμανία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη έργων παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Αλγερία, την μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής σε έκταση που καλύπτεται σχεδόν ολόκληρη από έρημο.

Αύριο αναχωρεί για τη Λιβύη και κατόπιν θα μεταβεί στην Τυνησία. Την 14η Ιανουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος αφότου ο Μπεν ‘Αλι εγκατέλειψε τη χώρα, ανοίγοντας τον δρόμο για την διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών εννιά μήνες αργότερα και την ανάληψη της εξουσίας από νέα κυβέρνηση.
Χιλιάδες άνθρωποι εξεγέρθηκαν εναντίον του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και ξέσπασε εμφύλιος στη χώρα που τερματίστηκε με το θάνατο του συνταγματάρχη από τους –υποστηριζόμενους από την Δύση– αντάρτες τον Οκτώβριο.

Η επίσκεψη του Βέστερβελε στη Λιβύη θα είναι η πιο σύντομη της περιοδείας του.
Η Γερμανία ακόμη επικρίνεται διότι δεν είχε λάβει μέρος στις κυρίως αεροπορικές επιχειρήσεις μιας διεθνούς συμμαχίας και κατόπιν μιας δύναμης υπό το NATO για την ανατροπή του Καντάφι.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου