Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, θα διεκδικήσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη το καθεστώς του κράτους μη μέλους για τη χώρα του. Ωστόσο, οι προσδοκίες των πολιτών είναι πολύ χαμηλές, καθώς οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι πιέζονται από τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα ταμεία της Παλαιστινιακής Αρχής είναι άδεια, το έλλειμμα στα ύψη και η Παλαιστίνη εξαρτάται από τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Οι υψηλές τιμές, η μη καταβολή πολλών δεδουλευμένων και τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν εντείνουν τη δυσαρέσκεια των Παλαιστινίων.

Πέρα από την κρίση της οικονομίας, τους πολίτες προβληματίζει έντονα και το αίσθημα μίας γενικής στασιμότητας, είτε αυτό αφορά στη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών, η οποία έχει καθυστερήσει υπερβολικά, είτε στο ζήτημα της συμφιλίωσης ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς.

Η πρόθεση του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, να καταθέσει αίτημα για να αποκτήσει η Παλαιστίνη το καθεστώς του κράτους μη μέλους στον ΟΗΕ δεν προκαλεί ιδιαίτερο ενθουσιασμό στους Παλαιστινίους. Το περσινό αίσθημα ευφορίας, όταν ο πρόεδρος Αμπάς κατέθεσε, παρά τις διεθνείς πιέσεις, αίτημα για την απόκτηση καθεστώτος πλήρους μέλους του ΟΗΕ, έχει εξανεμιστεί. Το περσινό αίτημα απορρίφθηκε χωρίς να τεθεί καν προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το αίτημα για την απόκτηση καθεστώτος κράτους μη μέλους που σκοπεύει να καταθέσει ο Μαχμούντ Αμπάς μπορεί να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΟΗΕ.

Οι διπλωμάτες αισιοδοξούν για το αποτέλεσμα στον ΟΗΕ

Για την έγκριση του αιτήματος αυτού, που σκοπεύει να καταθέσει κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο Μαχμούντ Αμπάς, εργάζεται ακούραστα ο Ξαβιέρ Αμπού Έιντ. Ο εκπρόσωπος του διαπραγματευτικού σώματος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) αντιλαμβάνεται τον σκεπτικισμό και τις επιφυλάξεις που εκφράζουν οι πολίτες: «Οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη. Αυτό που προσπαθούμε είναι να τους ξαναδώσουμε ελπίδα. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους συμπατριώτες μας ότι ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 παραμένει εφικτό. Γι’ αυτό πάμε στον ΟΗΕ. Όταν δουν οι άνθρωποι το αποτέλεσμα, ίσως να επιστρέψει η ελπίδα».

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης