Η κρίση στην Ισπανία μαίνεται, με δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, που δείχνουν ότι το πρόβλημα της Καταλονίας έχει μπροστά του αρκετό δρόμο μέχρι την επίλυσή του.

Ο πρόεδρος της καταλανικής περιφέρειας της Ισπανίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, μετά τη συμμετοχή δύο και πλέον εκατομμυρίων Καταλανών στο απαγορευμένο δημοψήφισμα της Κυριακής, δήλωσε σήμερα: «Ήδη νιώθω πρόεδρος μίας ελεύθερης χώρας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι πήραν μία σημαντική απόφαση».

Νωρίτερα, ο αυτονομιστής ηγέτης της περιοχής δήλωσε στο BBC πως η Καταλονία θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της «μέσα σε λίγες ημέρες», αψηφώντας τη Μαδρίτη κι επιχειρώντας να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού που όριζε ο νόμος που προέβλεπε τη διεξαγωγή του-απαγορευμένου από τις ισπανικές αρχές-δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση.

Ο Πουτζντεμόν τόνισε πως η κυβέρνησή του θα «ενεργήσει στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση την Τρίτη.

Ερωτηθείς από το δίκτυο τι θα κάνει εάν η ισπανική κυβέρνηση επέμβει και αναλάβει εκείνη τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Καταλονίας, ο Πουτζντεμόν απάντησε ότι αυτό «θα ήταν ένα λάθος που θα άλλαζε τα πάντα».

Ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας αναμένεται να κάνει δήλωση στις 9 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδας), όπως έγινε σήμερα γνωστό από πηγή προσκείμενη στον Πουτζντεμόν .

Ο ηγέτης της Καταλονίας είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία ήδη από την Κυριακή, όταν εκατομμύρια πολίτες, αψηφώντας την επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας και τη βία, πήγαν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το 90% εξ όσων ψήφισαν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Το δημοψήφισμα, που η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας κήρυξε παράνομο, προκαλεί την πιο σοβαρή πολιτική και συνταγματική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες και εγείρει φόβους εκτεταμένης βίας καθώς η δοκιμασία της θέλησης της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης συνεχίζει να εκτυλίσσεται.

Πάντως χθες ο βασιλιάς Φίλιππος Στ΄ τόνισε σε διάγγελμά του ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην περιοχή αυτή και κατήγγειλε την καταλανική κυβέρνηση σε μια ομιλία, ο τόνος της οποίας δεν είχε προηγούμενο.

Ο μονάρχης, που μέχρι τώρα ήταν πολύ μετρημένος στις τοποθετήσεις του για τη σοβαρότερη πολιτική κρίση που έχει εκδηλωθεί στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια, κατηγόρησε τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν ότι «καταπάτησε επανειλημμένα και εσκεμμένα το Σύνταγμα και έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Καταλονίας και όλης της Ισπανίας».

Διαμηνύοντας ότι είναι «ευθύνη των νόμιμων κρατικών αρχών να εγγυηθούν τη συνταγματική τάξη», ο βασιλιάς φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση του Ραχόι, εναντίον των αυτονομιστών ηγετών.

Ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν αντέδρασε στην ομιλία του μονάρχη, ενδέχεται να επικαλεστεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ και επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αποσπάσει τον έλεγχο των θεσμών οποιασδήποτε περιοχής καταφέρνει «σοβαρό πλήγμα στο γενικό συμφέρον του κράτους».

Πηγή: Reuters