Η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα πως θα επιδιώξει να επιτύχει από τις βραζιλιάνικες αρχές την έκδοση του συγγραφέα και πρώην μέλους ιταλικής ακροαριστερής οργάνωσης Τσέζαρε Μπατίστι, ο οποίος έχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια στην Ιταλία.
«Σήμερα εργαζόμασε με τον πρεσβευτή της Ιταλίας στη Βραζιλία, Αντόνιο Μπερναρντίνι, για να ξαναφέρουμε τον Μπατίστι στην Ιταλία και να τον παραδώσουμε στη δικαιοσύνη. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με τις βραζιλιάνικες αρχές», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Η Ιταλία έχει ήδη ζητήσει επανειλημμένα την έκδοση του Τσέζαρε Μπατίστι, ο οποίος καταδικάσθηκε ερήμην το 1993 σε ισόβια κάθειρξη για τέσσερις φόνους και για συνέργεια σε φόνους που είχαν διαπραχθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, τα «μολυβένια χρόνια» της τρομοκρατίας. Ο ίδιος δηλώνει αθώος για τα εγκλήματα αυτά.
Το τελευταίο αίτημα είχε διατυπωθεί στις 25 Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ φάνηκε να είναι ευνοϊκός, κάτι που μπορεί να παρακίνησε τον Μπατίστι να διαφύγει στη Βολιβία.
Ο Τσέζαρε Μπατίστι, 62 ετών, συνελήφθη χθες Τετάρτη στην πόλη Κορούμπα της Βραζιλίας, στα σύνορα με τη Βολιβία, έχοντας στην κατοχή του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Στη Βραζιλία απαγορεύεται να βγάλει κανείς από τη χώρα ποσά πάνω από 10.000 ρεάλ (περίπου 2.700 ευρώ) χωρίς να το έχει δηλώσει εκ των προτέρων.
Ο Ιταλός «συνελήφθη τη στιγμή που επιχειρούσε να εγκαταλείψει τη Βραζιλία, επιβαίνοντας σ’ ένα βολιβιανό ταξί», διευκρίνισε η αστυνομία.
Κατά τη δίκη του το 1993, ο Τσέζαρε Μπατίστι βρισκόταν στη Γαλλία, όπου διέμενε ελεύθερα από το 1990 έως το 2004. Τότε εγκατέλειψε τη χώρα αυτή καθώς αντιμετώπιζε την προοπτική να εκδοθεί στην Ιταλία. Έζησε στην παρανομία μέχρι το 2007, οπότε και συνελήφθη στο Ρίο ντε Ζανέιρο.
Δύο χρόνια αργότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ενέκρινε την έκδοσή του, όμως άφησε την τελική απόφαση στον αριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Την τελευταία ημέρα της θητείας του, στις 31 Δεκεμβρίου 2010, ο Λούλα είχε αρνηθεί να εκδώσει τον Μπατίστι στην Ιταλία, προκαλώντας την οργή της Ρώμης.
Ο Μπατίστι παρέμεινε φυλακισμένος για τέσσερα χρόνια κοντά στην Μπραζίλια και απελευθερώθηκε στις 9 Ιουνίου 2011.
Πηγή: ΑΠΕ