Η γερουσία της Ρώμης ενέκρινε οριστικά την Τετάρτη την μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, με 171 ψήφους υπέρ, 105 κατά και μια αποχή, διαδικασία που σήμανε ταυτόχρονα τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Τα μέτρα προβλέπουν τη δημιουργία ενός εγγυητικού φορέα που θα βοηθήσει τις τράπεζες και άλλους πιστωτικούς οργανισμούς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ύψους 200 δισ. δολαρίων, τα οποία επισωρεύτηκαν στα χαρτοφυλάκιά τους τα τρία χρόνια της ύφεσης.
Επίσης προβλέπεται η απαγόρευση του ανατοκισμού τραπεζικών οφειλών και οφειλών πιστωτικών καρτών. Οι τόκοι θα υπολογίζονται κάθε δώδεκα μήνες.
Παράλληλα, για όσους πολίτες αγοράζουν στο εξής ακίνητο από δημοπρασία, θα προβλέπεται μείωση του ποσού που αντιστοιχεί στην εγγραφή στα δημόσια μητρώα.
Η μεταρρύθμιση προβλέπει την μετατροπή των ποσών που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις οφείλουν στις τράπεζες , αλλά αδυνατούν να τα καταβάλουν, σε ομολογιακούς τίτλους με εγγύηση του δημοσίου. Το σύνολο του ταμείου του δημοσίου που θα προσφέρει τις σχετικές χρηματικές εγγυήσεις, θα αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, σε ότι αφορά στις συνεταιριστικές τράπεζες, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση προβλέπει την δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου με μετοχικό κεφάλαιο που δεν θα μπορεί να ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ.
Οι συνεταιριστικές τράπεζες που δεν εννοούν να ενταχθούν στον όμιλο, θα πρέπει, βάσει του νέου νόμου, να μετατραπούν σε εταιρία συμμετοχών, με κεφάλαιο ανώτερο των 200 εκατ. ευρώ.