Τελικά ο τελών υπό έκπτωση δήμαρχος του Ριάτσε, Μίμο Λουκάνο, θα προσαχθεί σε δίκη με την κατηγορία της κακοδιαχείρισης και της εύνοιας κι υπόθαλψης παράνομων μεταναστών, όπως αποφάσισε η τοπική Εισαγγελία του Λόκρι και παρά την πρόσφατη ακυρωτική ετυμηγορία του Εφετείου που τον δικαίωνε.

Έπειτα από 7ωρη σύσκεψη, η δικαστής του Λόκρι Αμέλια Μοντελεόνε αποφάσισε να καθίσει στο εδώλιο τον Λουκάνο και άλλους 26 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και τη σύντροφό του Λεμλέμ Τεσφαχούν. Η τύχη άλλων τριών κατηγορουμένων θα αποφασισθεί αργότερα, όταν εξετασθούν οι επιπλέον τεχνικές πτυχές του κατηγορητηρίου εναντίον τους.

«Έχω μείνει άφωνος που με προσάγουν και πάλι σε δίκη, ακόμη κι αφού όλες οι κατηγορίες κατέπεσαν στο Εφετείο. Προφανώς αυτό που ισχύει στη Ρώμη δεν ισχύει στο Λόκρι. Όμως, θα το αντιμετωπίσω με θάρρος και η αλήθεια θα λάμψει από μόνη της» σχολίασε ο Λουκάνο.

Για τον Λουκάνο και τους πρώτους 26, η ακροαματική διαδικασία ορίσθηκε για τις 11 Ιουνίου. Τότε θα κληθούν να αποδείξουν πως το «πρότυπο υποδοχής και ενσωμάτωσης μεταναστών του Ριάτσε» δεν υποκρύπτει κάποιο εγκληματικό σύστημα για τη διασπάθιση των κοινοτικών πόρων, όπως υποστηρίζει η τοπική δικαιοσύνη, η οποία όμως ουδέποτε έχει καταθέσει μία απόδειξη που να επιβεβαιώνει την απόφασή της να συνεχίσει τη δίωξη και την εκτόπιση του Λουκάνο σε κατ’ οίκον περιορισμό μακριά από το Ριάτσε.

Μολαταύτα, από τις 14 αρχικές κατηγορίες, ο δικαστής Ντομένικο Ντι Κρότσε που ερευνούσε την πιθανότητα εγκληματικής δραστηριότητας του δημάρχου του Ριάτσε κατόρθωσε να «διασώσει» μόλις δύο: προτροπή και υπόθαλψη παράνομης μετανάστευσης και παρατυπίες στην ανάθεση διαγωνισμών για τη διαφοροποιημένη συλλογή απορριμμάτων.

Το Εφετείο που εξέτασε πάντως το κατηγορητήριο, έπειτα από προσφυγή του Λουκάνο, έκρινε πως στο Ριάτσε δεν υπήρξαν ούτε παρατυπίες, ούτε απάτες, ούτε η κατηγορία για «λευκούς γάμους» μεταξύ μεταναστών και ντόπιων με στόχο να δοθεί άδεια παραμονής σε ξένους.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του ανώτατου αυτού δικαστικού οργάνου, είναι σύννομο να ανατίθενται απευθείας διαγωνισμοί από τις κοινότητες σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς, «ιδίως όσους απασχολούν αναξιοπαθούντες» με την προϋπόθεση πως «οι αμοιβές τους δεν ξεπερνούν τον κατώτατο μισθό των δημοτικών υπαλλήλων».

Ετυμηγορίες, που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν από τους δικαστές, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Εσωτερικών (του Ματέο Σαλβίνι) ανακοίνωσε πως θα συμμετέχει ως πολιτική αγωγή κατά του Λουκάνο.

Ωστόσο, για τον Λουκάνο και όσους μαζί του οικοδόμησαν έναν θύλακο υποδοχής και συνανάπτυξης, η μάχη δεν πρόκειται να είναι μόνον δικαστική. Σε λίγο, το Ριάτσε θα βρεθεί ενώπιον των δημοτικών εκλογών κι εάν η Δεξιά αναδιοργανώνεται, στην Αριστερά εξακολουθεί να επικρατεί χάος, παρόλο που το γεγονός του ότι είναι υπόδικος δεν αποτελεί λόγο, σύμφωνα με τον νόμο, για να μη θέσει υποψηφιότητα ο Λουκάνο. Όμως η κατάρτιση των ψηφοδελτίων ακόμη είναι άδηλη, εξόν από ένα βασικό πρόσωπο: ο Λουκάνο θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, αλλά μόνον ως δημοτικός σύμβουλος. Όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι ήδη δήμαρχος επί τρεις συνεχόμενες θητείες και διά νόμου απαγορεύεται να διεκδικήσει μία τέταρτη, όμως θέλει «να συνεχίσει να στηρίζει το σχέδιο». Πολλοί, βέβαια, θα ήθελαν να τον έβλεπαν στα ψηφοδέλτια για το Ευρωκοινοβούλιο, όμως ο ίδιος δεν δέχεται. Τουλάχιστον έως σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, La Repubblica