Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Με λιγότερα διατάγματα και περισσότερα τεστ για τον κορωνοϊό εισέρχεται στη δεύτερη φάση η Ιταλία. Όμως αυτό γίνεται την ίδια ώρα με τη Fitch να έχει υποβαθμίσει τη χώρα στο BBB… και το χάος να βασιλεύει.

Οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν δυσαρεστήσει πολλούς: μπορούν να πάνε να επισκεφθούν τα μέλη της οικογένειάς τους στο σπίτι που ονομάζονται συγγενείς -χωρίς όμως να διευκρινίζεται η σχέση-, ωστόσο δεν μπορούν να πάνε μαζί με τους επισκόπους που διαμαρτύρονται εναντίον του Τζουζέπε Κόντε. Μπορούν να πραγματοποιηθούν κηδείες, αλλά με την παρουσία μέχρι 15 ατόμων. Μπορούν τα παιδιά να πάνε στο πάρκο, αλλά το πάρκο δεν πρέπει να γεμίσει.

Μπορεί να επαναλειτουργήσουν οι εταιρείες στη Λομβαρδία, όπου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει, αλλά όχι τα μπαρ στη Ματέρα, όπου δεν αναφέρονται μολύνσεις από κορωνοϊό.  

Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αλλά μέχρι χθες κόστιζε 4 ευρώ η μία. Παρόλο βέβαια που η κυβέρνηση υποσχέθηκε πως θα μειώσει το κόστος στα 0,90 σεντ, οι μάσκες εισάγονται από την Κίνα και υπάρχει αμφιβολία όσον αφορά την καταλληλότητά τους.

Στην Ιταλία μπορεί όποιος θέλει να κάνει τζόγκινγκ στον δρόμο ή να προπονηθεί στα ατομικά αθλήματα, αλλά δεν υπάρχει ίχνος από τα 400 δισ. προς τις επιχειρήσεις. 

Επίσης οι Ιταλοί μπορούν να μετακινηθούν στον ίδιο νομό με γραφειοκρατική πιστοποίηση, αλλά η κυβέρνηση απασχολεί 450 ειδικούς και δεν λέει τίποτα για τις νέες εξετάσεις και την ολοκαίνουρια εφαρμογή που θα πρέπει να παρακολουθεί τους ασθενείς.

Η τελευταία ειδική ομάδα διαχείρισης δημιουργήθηκε για ψεύτικες ειδήσεις: αλλά, αν ένας δημοσιογράφος γράψει ένα ψέμα, υπάρχει ήδη ο νόμος περί Τύπου, που προβλέπει το δικαίωμα απάντησης, άρνησης ή διόρθωσης. Και, αν κάποιος προσβάλει ή δυσφημίσει, αντιμετωπίζει τις συνέπειες που προβλέπονται από τον ποινικό κώδικα.

Εν ολίγοις, επικρατεί χάος, με τα κόμματα της πλειοψηφίας τώρα να σκέφτονται τη μετά Κόντε εποχή. Η φάση ανασυγκρότησης πρέπει να προγραμματιστεί ήδη από σήμερα, λόγω μιας εντυπωσιακής ύφεσης που θα πλήξει την Ιταλία: το ΑΕΠ  προβλέπεται στο -8% με έλλειμμα στο + 10,4%, που σημαίνει τουλάχιστον ένα χρέος έως 155%. Σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια, θα χαθούν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, ενώ το 20% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν θα επαναλειτουργήσει. Δραματικοί αριθμοί.

Είναι αρκετά τα 55 δισ. του Απριλίου, η ρήτρα για τον ΦΠΑ και ο (ESM) για την υγεία;

Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο σενάριο. Θα πρέπει να διαθέσουμε στην ανάκαμψη όλο το οικονομικό δυναμικό που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε: τόσο μέσω του εσωτερικού χρέους, όσο και με τα εργαλεία που διαθέτει η Ευρώπη. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όποια βοήθεια και να χρησιμοποιήσουμε θα δημιουργηθούν χρέη. Αυτή η κυβέρνηση θα μπορέσει να τους κάνει όλους να συμφωνήσουν;

Σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο ο Κόντε διαχειρίστηκε τη σχέση με τη Λομβαρδία, το Βένετο και το Πιεμόντε, όχι: οι περιφέρειες θα ήθελαν να ανοίξουν σε διαφορετικές ημερομηνίες. Η Ιταλία κινδυνεύει πολιτικά και κοινωνικά, καθώς η μαφία είναι έτοιμη να επενδύσει και να διεισδύσει σε προβληματικές εταιρείες που ενδέχεται να μην μπορούν να ανοίξουν πάλι στις 4 Μαΐου.

Η κίνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δέχθηκε το πακέτο ευρωπαϊκής ενίσχυσης 37 δισεκατομμυρίων ευρώ και εγκατέλειψε τις απόψεις και τις θέσεις του Ματέο Σαλβίνι κατά της ΕΕ, λέει πολλά. Έτσι ακούγεται πως ίσως αποτελέσει μια πιθανή υποστήριξη για μια νέα εθνική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης υπό την ηγεσία υψηλού επιπέδου προσωπικοτήτων.

Είναι σαφές ότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει πιέσει πολύ σχετικά με τα ευρωπαϊκά μέτρα αλλά και με τις τράπεζες, διαμέσου του Επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, του προέδρου του Κοινοβουλίου της ΕΕ Ντέιβιντ Σασόλι και του υπουργού Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι: είναι ο αληθινός νικητής στην πλειοψηφία έναντι των M5s; Θα διεκδικήσει κάτι στη μετά Κόντε εποχή;

Εν τω μεταξύ, μόλις χθες ο Κόντε επισκέφθηκε το Μιλάνο, δύο μήνες μετά την κήρυξη της έκτακτης ανάγκης, ενώ την ίδια ώρα οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες έχουν τις κεραίες τους ανοιχτές σχετικά με τις κινεζικές προθέσεις όσον αφορά στην πανδημία αλλά και στο ιταλικό χρηματιστήριο.