Έντονες προσπάθειες για τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών πραγματοποιεί η κυβέρνηση στην Ιταλία στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιχειρείται στη γειτονική χώρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας, που συνεδρίασε την Παρασκευή, με επικεφαλής τον πρόεδρο της χώρας, Giorgio Napolitano, παρουσία του πρωθυπουργού Mario Monti, τόνισε ότι «πρέπει να αναθεωρηθούν, όπου αυτό είναι δυνατό, σημαντικά προγράμματα επενδύσεων».

Η κύρια αναφορά, σύμφωνα με τους σχολιαστές, είναι στην αγορά 131 μαχητικών F -35, συνολικού κόστους 15 δισ. που είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση Berlusconi.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα επιλεγεί η οδός της μείωσης ή της ακύρωσης της παραγγελίας, αλλά τα κόμματα της κεντροαριστεράς, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Αριστερά και Ελευθερία και το «Ιταλία των Αξιών», μαζί με το μετριοπαθές «Μέλλον και Ελευθερία», ζητούν την άμεση επανεξέταση και συρρίκνωση ή ματαίωσή της.

Αυτό που προέκυψε από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας είναι ότι μια τόσο μεγάλη δαπάνη δεν συμβαδίζει με τη σταδιακά, όλο και εντονότερη, στρατιωτική συνεργασία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά ούτε και με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής.

Εκτός από τα κόμματα της κεντροαριστεράς, την ακύρωση αυτής της στρατιωτικής δαπάνης ζητούν και οι Acli (Καθολικοί Σύνδεσμοι των Ιταλών Εργαζομένων), οι οποίοι προβάλλουν το αίτημα «να επενδυθούν τα δεκαπέντε αυτά δισεκατομμύρια ευρώ στην προστασία του περιβάλλοντος, στις αντιπλημμυρικές δαπάνες και στην ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται συνεχώς από την οικονομική κρίση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις 25 Φεβρουαρίου, οι Acli, μαζί με σειρά άλλων οργανώσεων, οργανώνουν πανιταλική κινητοποίηση σε εκατό πλατείες της χώρας, με σύνθημα «όχι στα F-35».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης